.

Τρίτη 19 Μαΐου 2015

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΦΠΑ !!! ΑΛΛΑ ΠΑΝΩ & ΑΛΛΑ ΚΑΤΩ !!!

Τι αλλάζει με τους νέους συντελεστές ΦΠΑ !!!



Τα πάνω κάτω στις τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών πρόκειται να φέρει το νέο τοπίο στον ΦΠΑ που περιέγραψε χθες το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στο Star.

Στο νέο τοπίο όπου ουσιαστικά θα υπάρχουν τέσσερις διαφορετικοί συντελεστές ΦΠΑ, θα υπάρξουν μετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών σε υψηλότερο συντελεστή αλλά και άλλων σε χαμηλότερο. Αυτό, όμως, σημαίνει και ότι η μεταρρύθμιση θα είναι μηδενικού δημοσιονομικού αποτελέσματος.

Σε μια πρώτη ανάγνωση, οι αλλαγές θα φέρουν πρόσθετα και σε μόνιμη βάση έσοδα στα κρατικά ταμεία καθώς σχεδιάζεται να υπαχθούν σε αυξημένους συντελεστές υπηρεσίες ευρείας κατανάλωσης ενώ καταργείται και το ειδικό καθεστώς των μειωμένων συντελεστών στα νησιά το οποίο από μόνο του στερούσε από τον κρατικό προϋπολογισμό έσοδα ύψους περίπου 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.

Οι νέοι συντελεστές

Το τελικό σχέδιο που έστειλε η Αθήνα στους θεσμούς προβλέπει την καθιέρωση δυο βασικών συντελεστών και δυο εναλλακτικών για την περίπτωση που ο φορολογούμενος πληρώνει με πλαστικό χρήμα (πιστωτική ή χρεωστική κάρτα). Πιο συγκεκριμένα:
-ο κανονικός συντελεστής ορίζεται σε 15% αλλά θα αυξάνεται στο 18% εφόσον ο φορολογούμενος δεν πληρώνει με κάρτα. Σε αυτόν τον συντελεστή θα υπαχθούν όλα τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά, όπως είναι αυτοκίνητα, κινητά τηλέφωνα, οικιακές, συσκευές, ηλεκτρονικά είδη, συνεργεία αυτοκινήτων κλπ Ο υπουργός Οικονομικών είπε χθες ότι σε συντελεστή 15% θα υπαχθεί το ηλεκτρικό ρεύμα, ανεξάρτητα από τον τρόπο πληρωμής του λογαριασμού, φέρνοντας έτσι επιβαρύνσεις για τους φορολογούμενους καθώς από το 13% ΦΠΑ ανεβαίνουν στο 15%. Το ίδιο ισχύει και για τα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών αλλά και την εστίαση.

- ο μειωμένος συντελεστής 6,5% για πληρωμή με κάρτα ο οποίος θα αυξάνεται στο 9,5% για πληρωμή με μετρητά. Σε αυτόν τον συντελεστή θα υπάγονται τα τρόφιμα, τα φάρμακα, τα βιβλία κα. Από αυτήν την αλλαγή επέρχονται μειώσεις στις τιμές των τροφίμων καθώς σήμερα υπάγονται σε συντελεστή 13%, Μένει, όμως να φανεί αν όλα τα τρόφιμα θα μεταφερθούν στον συντελεστή 6,5% ή 9,5% ή θα υπάρξουν μετατάξεις και στον υψηλότερο συντελεστή.

Σε κάθε περίπτωση, η αύξηση των φορολογικών εσόδων από το νέο σύστημα θα επέλθει από την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος στα νησιά του Αιγαίου (μειωμένοι συντελεστές κατά 30%) καθώς και από μετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών ευρείας κατανάλωσης από το 13% στο 15%. Γα τα νησιά ο κ. Βαρουφάκης υπόσχεται την καθιέρωση ενός γρήγορου και αποτελεσματικού συστήματος επιστροφής της επιβάρυνσης στους μόνιμους κατοίκους των νησιών του Αιγαίου. Το μεγάλο στοίχημα, υποστηρίζουν αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, είναι να αυξηθεί με το νέο σύστημα η εισπραξιμότητα του φόρου η οποία είναι η χαμηλότερη στην ευρωζώνη και το ένα στα τρία ευρώ ΦΠΑ δεν εισπράττεται από το δημόσιο.

Πίσω από το κίνητρο των μειωμένων συντελεστών για την χρήση πλαστικού χρήματος βρίσκεται η ανάγκη για την εμφάνιση αδήλωτων εισοδημάτων αλλά και καλύτερης είσπραξης του ΦΠΑ.

ΠΗΓΗ
http://www.capital.gr/capitaltax/3014501/ti-allazei-me-tous-neous-suntelestes-fpa
SSL Certificates