.

Σάββατο 9 Μαΐου 2015

ΚΟΛΑΦΟΣ ΤΟ ΚΑΤΗΓΟΡΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΑΤΕΣ ΜΕ ΤΑ ΘΑΛΑΣΣΟΔΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΤΤ !!!

Όταν το καταγγέλαμε πριν λίγα χρόνια, μας έλεγαν ψεκασμένους !!!
Σήμερα όμως τα κατηγορητήρια μας δικαιώνουν !!!

Έπεται όμως και συνέχεια, αφού η ιστορία των θαλασσοδανείων του ΤΤ δεν εξαντλείται μόνο στα πρώτα αυτά ονόματα που παραπέμπονται με το πρώτο αυτό κατηγορητήριο.

Για παράδειγμα, η MARFIN του μπατιρομεγιστάνα ΑΝΔΡΕΑ ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΥ, είχε πάρει θαλασσοδάνειο 150.000.000 από το ΤΤ, την εποχή που ο σύγχρονος Ωνάσης ΑΝΔΡΕΑΣ αγόρασε την ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ !!!

Μήπως τελικά αποδειχθεί ότι αγοραστές της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ είμασταν και πάλι εμείς, οι φορολογούμενοι πολίτες, αφού τα θαλασσοδάνεια της MARFIN, είτε με τον ένα τρόπο, είτε με τον άλλο, τελικά τα πληρώνουμε εμείς οι ίδιοι ;;;  




Οι πολυδαίδαλες διαδρομές δεκάδων εκατομμυρίων που βγήκαν από τα ταμεία του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και φέρονται, σύμφωνα με τις αρχές, να κατέληξαν σε προσωπικούς λογαριασμούς , ακίνητα ή ακόμη και να εξαφανίστηκαν περιγράφονται στην πρόταση – καταπέλτη της εισαγγελέως εφετών Μαρία Σουκαρά-Κατσικάδη η οποία ζητεί να καθίσουν στο εδώλιο 40 άτομα για αδικήματα που σε κάποιες περιπτώσεις τιμωρούνται ακόμη και με ισόβια.


Στη λίστα των κατηγορουμένων για τους οποίους η εισαγγελική λειτουργός εισηγείται την παραπομπή τους φιγουράρουν τα ονόματα των επιχειρηματιών Δημήτρη Κοντομηνά, Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, Περικλή Λίβα, Δημήτρη Μπακατσέλο, Βίκτωρα Ρέστη, Κυριάκο Γριβέα και Αναστασία Βάτσικα καθώς και ο πρώην επικεφαλής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Άγγελος Φιλιππίδης αλλά και στελέχη της τράπεζας.
Η εισαγγελέας, στην περίπου χιλίων σελίδων πρόταση της προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, καταγράφει ένα πάρτυ εκατομμυρίων με τα χρήματα της τράπεζας από το οποίο, σύμφωνα με την άποψη της, προκλήθηκε τεράστια ζημιά στο δημόσιο.
Η εισαγγελέας αναφέρει για την εκκαθάριση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και τον διαχωρισμό της τράπεζας σε υγιή και προβληματικά περιουσιακά στοιχεία: “Στην κατηγορία των «Μη Μεταβιβαζόμενων Στοιχείων», υπήχθη μια σειρά από δανειακές συμβάσεις, τις οποίες το νέο Τ.Τ. αναγκάσθηκε να καταγγείλει την 3-10-2011, καθόσον τα δάνεια αυτά δεν εξυπηρετούνταν και οι δανειολήπτες δεν τηρούσαν τους όρους των συμβάσεων. Πρέπει δε να τονιστεί, ότι η ανωτέρω μεταβίβαση, χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο, ιδρύθηκε με το Ν. 3864/2010, με σκοπό την στήριξη του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος.”

Η εισαγγελική λειτουργός περιγράφοντας τη ζημιά που προκλήθηκε σε βάρος της Τράπεζας και του δημοσίου τονίζει ότι “η συνολική εκτιμηθείσα ζημία της περιουσίας της στο ποσό των 209.768.000 ευρώ, με την συνολική ανεπάρκεια προβλέψεων να διαμορφώνεται στο ποσό των 88.077.000 ευρώ- συγκεκριμένα η πιθανή ζημία για τις ελεγχθείσες επιχειρηματικές πιστοδοτήσεις… ανήλθε στο ποσό των 208.154.000 ευρώ και επακόλουθα η ανεπάρκεια των προβλέψεων ανήλθε στο ποσό των 87.699.000 ευρώ.”

Η εισαγγελική λειτουργός προτείνει να καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων οι:

Δημητρίου Κοντομηνά του Παναγιώτη, για τις αξιόποινες πράξεις της, α) απάτης από κοινού, υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις, (ειδικότερες συνθήκες εγκληματικής δράσης, αντικείμενο ιδιαίτερα μεγάλης αξίας), στρεφόμενη κατά του Δημοσίου, εκ της οποίας το όφελος που πέτυχε ή επεδίωξε ο δράστης ή η ζημία που προξενήθηκε ή οπωσδήποτε απειλήθηκε στο Δημόσιο, υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ, β) άμεσης συνέργειας κατ’ εξακολούθηση, σε απιστία τελεσθείσα από κοινού κατ’ εξακολούθηση καιγ) νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση.
Λαυρέντη Λαυρεντιάδη του Βασιλείου, για τις αξιόποινες πράξεις της, α) άμεσης συνέργειας από κοινού και άπαξ, (κατ’ επιτρεπτή μεταβολή κατηγορίας), σε απιστία τελεσθείσα από κοινού και β) νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση.
Περικλή Λίβα του Δημητρίου, για τις αξιόποινες πράξεις της, α) άμεσης συνέργειας από κοινού και άπαξ, (κατ’ επιτρεπτή μεταβολή κατηγορίας), σε απιστία τελεσθείσα από κοινού και β) άμεσης συνέργειας σε νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, τελεσθείσα κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση.
Radomir Zivanic του Milivaje και Δημητρίου Μπακατσέλου του Απόστολου,για την αξιόποινη πράξη της άμεσης συνέργειας, άπαξ, (κατ’ επιτρεπτή μεταβολή κατηγορίας), σε απιστία τελεσθείσα από κοινού.
Βίκτωρα Ρέστη του Σταματίου, και Γεωργίου Δασκαλάκη του Κυριάκου, για την αξιόποινη πράξη της άμεσης συνέργειας από κοινού και άπαξ, (κατ’ επιτρεπτή μεταβολή κατηγορίας), σε απιστία τελεσθείσα από κοινού.
Κυριάκου Γριβέα του Νικολάου, και Αναστασίας Βάτσικα του Κωνσταντίνου, για τις αξιόποινες πράξεις της, α) άμεσης συνέργειας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, σε απιστία τελεσθείσα από κοινού κατ’ εξακολούθηση και β) νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες από κοινού, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση.
Παναγιώτη Ευθυμίου του Ευαγγέλου και Ευάγγελου Αποστολάτου του Αγγέλου, για τις αξιόποινες πράξεις της, α) άμεσης συνέργειας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, σε απιστία τελεσθείσα από κοινού κατ’ εξακολούθηση και β) νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες από κοινού, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση.
Μαγδαληνής Ευθυμίου συζ. Παναγιώτη, Χρήστου Ευθυμίου του Παναγιώτη και Ευάγγελου Ευθυμίου του Παναγιώτη, για τις αξιόποινες πράξεις της, α) άμεσης συνέργειας από κοινού και άπαξ, (κατ’ επιτρεπτή μεταβολή κατηγορίας), σε απιστία τελεσθείσα από κοινού και β) νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες από κοινού, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση.
Άγγελου Φιλιππίδη του Ιωάννη, για τις αξιόποινες πράξεις της, α) απάτης από κοινού, υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις, (ειδικότερες συνθήκες εγκληματικής δράσης, αντικείμενο ιδιαίτερα μεγάλης αξίας), στρεφόμενη κατά του Δημοσίου, εκ της οποίας το όφελος που πέτυχε ή επεδίωξε ο δράστης ή η ζημία που προξενήθηκε ή οπωσδήποτε απειλήθηκε στο Δημόσιο, υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ, β) απιστίας από κοινού, εκ της οποίας η περιουσιακή ζημία υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ, κατ’ εξακολούθηση.
Κλεάνθη Παπαδόπουλου του Άγγελου, Φωτεινής Κρέστα του Ιωάννη, Διονύσιου Γκολφινόπουλου του Γεωργίου, Χαράλαμπου Σιγανού του Εμμανουήλ, Χρήστου Μαρουσού του Λεωνίδα, Δημητρίου Κυπαρίσση του Απόστολου, Γεωργίου Ξυφαρά του Δημητρίου, Αθανασίου Χασάπη του Αιμίλιου, Χαράλαμπου Γιαγκούδη του Ιωάννη, Λυμπέρη Κατσιουλέρη του Αντωνίου, Γεωργίου Στάμνου του Ζέππου, Γεωργίου Μπρίνταλου του Κωνσταντίνου, Σπυρίδωνα Πολίτη του Αθανασίου, Αντωνίου Καμινάρη του Δημητρίου, Περικλή Χανάκη του Γεωργίου, Ιωάννη Τσαγδή του Αγγελή, Αναστασίας Σακελλαρίου του Χρήστου, για την αξιόποινη πράξη της απιστίας από κοινού, εκ της οποίας η περιουσιακή ζημία υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ, κατ’ εξακολούθηση.
Δημητρίου Παπαγεωργόπουλου του Γεωργίου, Λυδίας Κεκρίδου του Ευσταθίου, Ιωάννη Λεβεντίδη του Γεωργίου και Σπυρίδωνα Παντελιά του Χρήστου, για την αξιόποινη πράξη της απιστίας από κοινού, εκ της οποίας η περιουσιακή ζημία υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ, άπαξ, (κατ’ επιτρεπτή μεταβολή κατηγορίας).
Μάριου Βαρότση του Δάντη – Αντωνίου, για τις αξιόποινες πράξεις της, α) απάτης από κοινού, υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις, (ειδικότερες συνθήκες εγκληματικής δράσης, αντικείμενο ιδιαίτερα μεγάλης αξίας), στρεφόμενη κατά του Δημοσίου, εκ της οποίας το όφελος που πέτυχε ή επεδίωξε ο δράστης ή η ζημία που προξενήθηκε ή οπωσδήποτε απειλήθηκε στο Δημόσιο, υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ, β) απιστίας από κοινού, εκ της οποίας η περιουσιακή ζημία υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ, κατ’ εξακολούθηση και γ) άμεσης συνέργειας σε νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση.
Παναγιώτας Μπέζα του Θεοφάνη, για τις αξιόποινες πράξεις της, α) απιστίας από κοινού, εκ της οποίας η περιουσιακή ζημία υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ, κατ’ εξακολούθηση και β) άμεσης συνέργειας σε νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση.
Αλεξάνδρας Λιακοπούλου του Δημητρίου και Ιωάννη Ρόρρη του Γεωργίου, για την αξιόποινη πράξη της απάτης από κοινού, υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις, (ειδικότερες συνθήκες εγκληματικής δράσης, αντικείμενο ιδιαίτερα μεγάλης αξίας), στρεφόμενη κατά του Δημοσίου, εκ της οποίας το όφελος που πέτυχε ή επεδίωξε ο δράστης ή η ζημία που προξενήθηκε ή οπωσδήποτε απειλήθηκε στο Δημόσιο, υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ.

Η εισαγγελέας εισηγείται την απαλλαγή για επιμέρους πράξεις των Σοφίας Τόλου, Γεώργιου Μπρίνταλου, Διονύση Γκολφινόπουλου, Σπυρίδωνα Πολίτη, Δημητρίου Κυπαρίσση και Γεωργίου Ξυφαρά.

Στην πολυσέλιδη πρόταση γίνεται αναφορά στο σύνολο των υποθέσεων που αφορούν στην πολύκροτη υπόθεση. Για τις τρεις πρώτες υποθέσεις αναφέρει χαρακτηριστικά:


ΟΜΙΛΟΣ ΚΟΝΤΟΜΗΝΑ
Στη συγκεκριμένη περίπτωση η εισαγγελέας αναφέρεται τόσο σε επιχειρηματική σύμπραξη του Δημήτρη Κοντομηνά με το ΤΤ όσο και σε δάνεια που χορηγήθηκαν στον όμιλο ΔΕΜΚΟ και φέρονται, κατά την πρόταση, να κατέληξαν στην τσέπη του επιχειρηματία.
Για τη σύμπραξη του ΤΤ με την εταιρία BESTLINE συμφερόντων Κοντομηνά αφού η εισαγγελέας αναλύει συμβάσεις και δανεισμούς καταλήγει ότι: “Συμπερασματικά, η ως άνω περιγραφόμενη εγκληματική συμπεριφορά των υπαιτίων, όσον αφορά στην εξαγορά της Bestline από το Τ.Τ. υπό τους εξωπραγματικά προνομιακούς και ζημιογόνους για την περιουσία της Τράπεζας όρους της Συμφωνίας Μετόχων, επέφερε ζημία ύψους 138.750.467 ευρώ τουλάχιστον [105.000.000 ευρώ με βάση τα στοιχεία των πιστωτικών καρτών την 25-11-2013 (: 78 εκ. ευρώ σε οριστική καθυστέρηση + 20 εκ. ευρώ σε ρύθμιση + 7 εκ. ευρώ στις καθυστερήσεις) / εκ των οποίων η βέβαιη και οριστική ζημία ανέρχεται στο ποσό των 78.750.000 ευρώ (70%) + 33.750.467 ευρώ αποτέλεσμα Διαιτησίας σε εκτέλεση της Συμφωνίας Μετόχων], με αντίστοιχη περιουσιακή ωφέλεια της εταιρίας ΔΕΜΚΟ και του Δημήτρη ΚΟΝΤΟΜΗΝΑ.”
Ως προς τα δάνεια του ομίλου ΔΕΜΚΟ στην πρόταση αναφέρεται ότι: “την 31-12-2011, η Τράπεζα έφτασε να είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της ΔΕΜΚΟ, καθώς την είχε χρηματοδοτήσει, με τον τρόπο και υπό τους όρους που προαναφέρθηκαν, με ποσό ύψους 38.500.000 ευρώ, που αποτελεί το 45,6% του συνολικού τραπεζικού δανεισμού της. Η συνολική δε ζημία στην περιουσία του Τ.Τ. συνεπεία των ως άνω χρηματοδοτήσεων υπολογίστηκε στο ποσό των 5.292.000 ευρώ, όσον αφορά στην εταιρία ΔΕΜΚΟ, και στο ποσό των 10.829.000 ευρώ, όσον αφορά στις εταιρίες VILLAGE ROADSHOW & VILLAGE FILMS.” Ενώ σε άλλο σημείο επισημαίνεται ότι “το άνοιγμα του Τ.Τ. προς τον Δημήτρη ΚΟΝΤΟΜΗΝΑ ως φυσικό πρόσωπο, ήτοι σε καθαρά προσωπικό επίπεδο, στο ποσό των 2.293.000 ευρώ, ποσό που αφορά σε οφειλή της πιστωτικής του κάρτας έναντι της Τράπεζας και είναι ιδιαίτερα υψηλό.” Ο επιχειρηματίας αντιμετωπίζει κατηγορία και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος τουλάχιστον για το ποσό των 12.560.333 ευρώ.

ΟΜΙΛΟΣ ΓΡΙΒΕΑ
Για τις συναλλαγές του ζεύγους Γριβέα- Βάτσικα η εισαγγελέας αναφέρει ότι το αποτέλεσμα “ήταν να προκληθεί ζημία στην περιουσία της Τράπεζας, από την ανωτέρω χρηματοδότηση, εκτιμώμενη στο 100% της απαίτησης, ήτοι στο ποσό των 17.641.000 ευρώ, έναντι σχηματισθεισών προβλέψεων ποσοστού 90%, η οποία ζημία εν τελεί βαρύνει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.”
Για την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες η εισαγγελέας αναφέρει: “Το συνολικό δε ποσό του δανείου, (ύψους 17.000.000 ευρώ), το «έσπασαν» σε πενήντα επτά (57) τραπεζικές επιταγές και το διακίνησαν μέσω των παραπάνω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, με τελική κατάληξη τραπεζικούς λογαριασμούς άλλων εταιριών, συμφερόντων των ίδιων προσώπων. Η πολυδιάσπαση αυτή του εγκληματικού προϊόντος, δεν επιτρέπει την ακριβή ιχνηλάτηση των επιμέρους ποσών που διακινήθηκαν, ενώ είναι εξαιρετικά πιθανό ότι κάποια από τα ποσά αυτά να μεταφέρθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς εταιριών των ιδίων στην Κύπρο.”

ALAPIS/ΛΑΥΡΕΝΤΙΑΔΗΣ
Στο κεφάλαιο των υπέρογκων δανείων προς τον Όμιλο του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη η εισαγγελέας επισημαίνει ότι: “Το συνολικό δε ύψος της ζημίας στην προκειμένη περίπτωση ανέρχεται στο ποσό των 105.384.605,82 ευρώ” και διαπιστώνει ότι το ποσό αυτό “όχι μόνον δεν χρησιμοποιήθηκε για τον σκοπό για τον οποίο δόθηκε, αλλά αντιθέτως, κατέληξε σε προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό του κατηγορούμενου, Λαυρέντη ΛΑΥΡΕΝΤΙΑΔΗ.”

Η εισαγγελέας αναφέρεται στις σχέσεις μεταξύ ορισμένων κατηγορουμένων
Όπως λέει “υπήρξαν περιπτώσεις, που δανειολήπτες εκμεταλλευόμενοι, αφενός τις μεταξύ τους σχέσεις και αφετέρου τις σχέσεις με πρόσωπα σε καίριες θέσεις στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, αλλά και τις ευκαιρίες που παρείχε στο παρελθόν το χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε επίπεδο τραπεζικού δανεισμού, αποκόμισαν περιουσιακά οφέλη, ύψους εκατομμυρίων ευρώ, σε βάρος της περιουσίας τη Τράπεζας και εντεύθεν του Δημοσίου.”
Η εισαγγελέας καταγράφει τις σχέσεις που φέρονται να είχαν μεταξύ τους οι εμπλεκόμενοι οι οποίες, κατά την πρόταση, εμφανίζονται να κρύβονται πίσω από ένα πολύπλοκο σχήμα εταιριών που όμως είχαν ως κοινό παρονομαστή τα ίδια πρόσωπα αν και φαινομενικά δεν συνδέονταν μεταξύ τους. Για παράδειγμα μέσω ιδιοκτησιών γης η εισαγγελέας συνδέει τον κατηγορούμενο Π. Ευθυμίου με το ζεύγος Γριβέα – Βάτσικα. Επίσης σε άλλο σημείο συνδέει τον πρώην επικεφαλής του ΤΤ Άγγελο Φιλιππίδη με τον επιχειρηματία Βίκτωρα Ρέστη καθώς καταγράφει παλαιότερη μεταξύ τους συνεργασία και σύμπραξη στην ίδρυση τράπεζας στο Μαυροβούνιο. Στην ίδια περιοχή ο Άγγελος Φιλιππίδης φέρεται να έχει συστήσει εταιρία με τον επίσης κατηγορούμενο Μάριο Βαρότση. Το Μαυροβούνιο είναι περιοχή δραστηριοποίησης και για τον κατηγορούμενο Radomir Zivanic ενώ η εισαγγελέας θεωρεί δεδομένη τη γνωριμία μεταξύ αυτού και των Άγγελου Φιλιππίδη και Βίκτωρα Ρέστη. Επίσης καταγράφεται η σύνδεση του Ιωάννη Ρόρρη, ο οποίος ήταν αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της BESTLINE συμφερόντων Κοντομηνά κατά τη σύμπραξη με το ΤΤ, με το ζεύγος Γριβέα-Βάτσικα καθώς εμφανίζονται να είχαν συστήσει εταιρίες στην Αγγλία.

Η πρόταση επικυρώνει τις εγγυήσεις και τους περιοριστικούς όρους που είχε επιβάλει ο ανακριτής στους κατηγορούμενους μετά την απολογία τους. Επίσης διατηρείται σε ισχύ το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Περικλή Λίβα.

ΠΗΓΗ
http://www.makeleio.gr/?p=339270
SSL Certificates