Στα χαρτιά όμως, αφού η τελευταία φορά που έγινε συνολικός ποσοτικός και ποιοτικός έλεγχος στα θησαυροφυλάκια της ΤτΕ και του εξωτερικού όπου φυλάσσονται τα ελληνικά αποθέματα χρυσού,
ήταν πριν από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο !!!
Έρευνα που διεξήχθη από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού αναφέρεται στη ζήτηση του χρυσού, όπως και τις ποσότητες του πολύτιμου μετάλλου που κατέχουν οι 40 μεγαλύτερες σε αποθέματα χρυσού χώρες.
Σύμφωνα με την έκθεση στο πρώτο τρίμηνο του έτους η ζήτηση σημείωσε πτώση κατά 11 τόνους ή 1% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι.
Η Ελλάδα με 112,5 τόνους βρίσκεται στην 32η θέση, πάνω από την Ένωση Κεντρικών Τραπεζών, την Κορέα, την Ρουμανία, την Πολωνία, το Ιράκ, την Αυστραλία, το Κουβέιτ και την Ινδονησία.
Η μισή ποσότητα χρυσού φυλάσσεται στο θησαυροφυλάκιο της Τραπέζης της Ελλάδος, εκεί όπου η πρόσβαση δεν επιτρέπεται σε κανέναν. Η άλλη μισή ποσότητα φυλάσσεται σε τρεις τράπεζες, τριών διαφορετικών χωρών. Τακτική άλλωστε που ακολουθούν σχεδόν όλες οι χώρες του κόσμου.
Συγκεκριμένα ένα μεγάλο μέρος φυλάσσεται στην Bank of England του Ηνωμένου Βασιλείου και φυλάσσεται εκεί από την εποχή του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου (αυτός είναι ο «ιστορικός λόγος» που επικαλείται η Τράπεζα της Ελλάδος). Ενα άλλο μέρος του ελληνικού χρυσού φυλάσσεται στο θησαυροφυλάκιο της Ομοσπονδιακής Τραπέζης των ΗΠΑ και ένα μικρό μέρος σε Τράπεζα της Ελβετίας. Ο ελληνικός χρυσός είναι απολύτως ασφαλής, λένε αυτοί που γνωρίζουν.