.

Σάββατο 25 Απριλίου 2015

ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΜΕ BONUS ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΑΤΗ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΣΕ ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ !!!

Γράφει ο Νίκος Μανιάτης

Εκτός από τη συνήθη προμήθεια που έπαιρναν όλοι οι τραπεζικοί κατά τη χορήγηση δανείων, στα δάνεια ελβετικού φράγκου υπήρχε και έκτακτο bonus, που κυμαινόταν από 0,20% έως 0,50% της χορήγησης και μοιραζόταν μεταξύ διευθυντή καταστήματος και υπαλλήλων σε αναλογία 30% - 30% - 40% !!!

ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΠΥΡΑΜΙΔΑ !!!



Επειδή έχω παρακολουθήσει τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούνται ενάντα στους δανειολήπτες Ελβετικού κι επειδή αυτό που συμβαίνει είναι εντελώς άδικο και έπρεπε να έχει δοθεί λύση που αυτή είναι μία " Μετατροπή σε ευρώ με την ισοτιμία της ημερομηνίας χορήγησης" παραθέτω κάποιες σκέψεις και επιχειρήματα που ίσως μπορούν να χρησιμοποιηθούν. 

1. Οι αρχικές πιστοποιήσεις του 2005 δόθηκαν χωρίς εξετάσεις σε όλους ανεξαιρέτως τους διευθυντές τουλάχιστον στην Εθνική με πιθανή γνώση της ΤτΕ!! 

2. Το να είναι πιστοποιημένος κάποιος δεν σημαίνει ότι ενημέρωσε σωστά τον πελάτη. Κι αυτό γιατί είχε συμφέρον και όφελος να προωθήσει το συγκεκριμένο προϊόν αφού οι Τράπεζες έδιναν μπόνους σε όποιον υπάλληλο ή Διευθυντή έδινε περισσότερα δάνεια σε Ελβετικό. Αρα ο "πιστοποιημένος" απιστοποίητος είχε πιθανόν προσωπικό συμφέρον να πουλήσει σε ελβετικό και όχι να ενημερώσει τον πελάτη !! Υπάρχουν σχετικές εγκύκλιοι για τα μπόνους . 
3. Ο πίνακας που έδειχναν οι τράπεζες ήταν παραπλανητικός γιατί είχε περιπτώσεις που όλες οι 5 στις 6 έδειχναν ότι ο δανειολήπτης σε ελβετικό ήταν κερδισμένος σε σχέση με τον δανειολήπτη σε ευρώ και έφταναν να δείχνουν ως ακραία την ανατίμηση του ελβετικού κατά 20% που εκεί υπήρχε μία μικροχασούρα!! 

4. Ο υπάλληλος όσο "πιστοποιημένος" να ήταν και ο δανειολήπτης όσο μορφωμένος και να ήταν δεν μπορούσε να προβλέψει την επερχόμενη κρίση αφού ακόμη ούτε και τα αρμόδια τμήματα οικονομικών αναλύσεων των τραπεζών δηλαδή ακόμη και οι ίδιες οι τράπεζες δεν μπορούσαν να προβλέψουν την επερχόμενη κρίση λόγω lehman Brothers ή την ελληνική κρίση γιατί δεν είχαν πρόσβαση στα λογιστικά του κράτους που έτσι κι αλλιώς ήταν παραποιημένα. 

5. Οι περισσότεροι δανειολήπτες αγόραζαν προστασία με υψηλό γι αυτούς κόστος μόνο για 4 ή εξι χρόνια !! Η ίδια η τράπεζα δεν είχε προβλέψει να παρέχει προστασία με κόστος για όλη την διάρκεια του δανείου . Αρα ο δανειολήπτης και να ήθελε να προστατευτεί από τον συναλλαγματικό κίνδυνο δεν υπήρχε ανάλογο προϊόν και δεν είχε αυτή την επιλογή. 

6. Οι συμβάσεις έχουν καταχρηστικούς και παράνομους όρους. Πχ Ενώ το επιτόκιο δανεισμού στο CHF΄είναι αρνητικό η Εθνική δεν το εφαρμόζει. Αντίθετα η EUROBANK έχει προσαρμοστεί ανάλογα. Η Εθνική το ίδιο κάνει και με το Euribor και το επιτόκιο EKT. Αν κάποιος έχει δάνειο σε Euribor όσο αυτό είναι μικρότερο από το επιτόκιο ΕΚΤ δεν το λαμβάνει υπόψη της και χρησιμοποιεί το μεγαλύτερο κάθε φορά εκ των δύο. 

7. Το δάνειο σε Ελβετικό είναι επενδυτικό προιόν και έπρεπε να έχει κατηγοριοποιηθεί ο πελάτης , ως συντηρητικός , ρίσκου κλπ και να έχει υπογραφεί MIFID 8. Και πολλά άλλα
SSL Certificates