.

Κυριακή 19 Απριλίου 2015

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ 30' ΔΕΝ ΑΥΞΑΝΑΝ ΤΟΝ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ ;;;

Γράφει ο Νικόλαος Καρατσώρης

Η ΜΑΓΕΙΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ 
Οι άνθρωποι έχουν συχνά αναρωτηθεί γιατί οι ευρείες πιστωτικές πράξεις της δεκαετίας του’30 δεν απελευθέρωσαν πληθωρισμό !!!
"Επιφανειακές και κακόβουλες κριτικές έψαχναν για το «τέχνασμα», πίσω από όλα αυτά. Αλλά το μυστικό της λειτουργίας των MEFO στηρίζονταν απλά και μόνο στην τήρηση της βασικής αρχής της νομισματικής πολιτικής. Πιστώσεις χορηγούνταν με αντίκρισμα εμπορικά γραμμάτια, τα MEFO, που σήμαινε ότι η έκδοση χρήματος βασίζονταν σε μια εμπορευματική συναλλαγή. Χρήμα δεν εκδίδονταν για κάθε δαπάνη, αλλά μόνο αν το ποσό των χρημάτων ήταν ισοδύναμο με μια ποσότητα αγαθών που βεβαιούνταν και μεταφέρονταν με τη βοήθεια του γραμμάτιου. Τα περιουσιακά στοιχεία της Reichsbank αποτελούνταν από εμπορικά γραμμάτια και τίποτα άλλο. Λοιπά στοιχεία ενεργητικού, τραπεζικά γραμμάτια ή πιστώσεις δεν έπαιζαν κανένα ρόλο."
Hjalmar Schacht, The Magic of Money, σελ 165


Το σημερινό τραπεζικό σύστημα δεν αφορά την παραγωγική λειτουργία της οικονομίας. Επικεντρώνεται σε πράξεις χρηματοδότησης που εκκολάπτουν φούσκες ενεργητικού και διογκώνουν τον χρηματοπιστωτικό παρασιτισμό.
Γιατί όμως οι εμπορικές τράπεζες έχουν μειώσει την κυκλοφορία των επιταγών; Γιατί έχουν ουσιαστικά σταματήσει τις προεξοφλήσεις; Γιατί δεν χρησιμοποιούνται τα γραμμάτια; Η απάντηση είναι απλή. Έγραφα ότι εάν δεν ισοπεδωθεί ο παρασιτισμός του εισαγωγικού εμπορίου δεν υπάρχει ελπίδα ανάκαμψης στην χώρα. Αυτό όμως ως ερμηνεία δεν επαρκεί. Το άλλο είναι ότι η Τράπεζα της Ελλάδας δεν μπορεί να νομισματοποιήσει-προεξοφλήσει (rediscount) αυτά τα γραμμάτια εάν παρουσιαστούν από τις εμπορικές τράπεζες ακόμη και εάν αυτά έχουν εκδοθεί έναντι εμπορευματικής συναλλαγής που αφορά καθαρά εθνική εσωτερική παραγωγή. Αυτό το τελευταίο είναι πρόβλημα που προκύπτει από την παρουσία μας στην Ευρωζώνη ενώ και η μειωμένη ανταγωνιστικότητα και καταστροφή του παραγωγικού ιστού της χώρας οφείλεται για κάποιους, και εν μέρει συμφωνώ, με την είσοδο μας στο ευρώ.

Πώς λύνεται; Άλλοι θα σας πουν με επιστροφή στην δραχμή και με ταυτόχρονη εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδας. Υπό άλλες συνθήκες θα συμφωνούσα. Στην παρούσα φάση δεν μπορώ να αξιολογήσω τί σημαίνει εθνικοποίηση μίας χρεοκοπημένης Τράπεζας που χρωστάει σε όποιον φοράει παπούτσια στο Ευρωσύστημα. Τα παραπάνω προβλήματα μπορούν να επιλυθούν με την εισαγωγή σε κυκλοφορία ενός παράλληλου μέσου πληρωμής, η οποία μονο στην αρχική φάση μπορεί να έχει την μορφή δημιουργίας αγοραστικής δύναμης σε αυτούς που την έχουν ανάγκη ενώ η συνέχεια πρέπει να είναι αυτή που περιγράφει ο Schacht. Αυτό απαιτεί έναν μηχανισμό που δεν μπορεί να είναι σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδας, δεν μπορεί να συμπεριλαμβάνει το εμπορικό τραπεζικό σύστημα.
Η εξόφληση, με ένα παράλληλο μέσο, μισθών και συντάξεων είναι ολέθριο λάθος. "Η δημιουργία χρήματος είναι ακίνδυνη μόνο όταν συνοδεύεται από ταυτόχρονη αύξηση στην ποσότητα υπηρεσιών και αγαθών. Το να πληρώσεις χωρίς να λάβεις κάποια ισοδύναμη αξία είναι εφικτό μόνο σε πολύ περιορισμένη έκταση. Συχνά μια τέτοια πληρωμή είναι οικονομική καταστροφή." Τι θα πρέπει να γίνει με τους μισθούς και τις συντάξεις; Δεν θα σας αρέσουν οι απαντήσεις μου είτε εξοφληθούν με ευρώ είτε με παράλληλο ...
Τί χρειάζεται για να γίνει αυτό; Μόνο εμπιστοσύνη, τίποτα άλλο. Πράγμα απίθανο για τον Νεοέλληνα
SSL Certificates