.

Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΚΟΥΡΕΨΟΥΝ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΣΕ ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ !!!




Τρέμουν τις αγωγές των δανειοληπτών και τις αποζημιώσεις !!!


Οι τράπεζες εξετάζουν ακόμη και haircut στα δάνεια σε ελβετικό φράγκο !!!
Θα καλύψουν την συναλλαγματική ζημία !!!

Την μεγαλύτερη έκθεση σε ελβετικό νόμισμα έχει η Eurobank που φθάνει τα 5,8 δισεκ. ευρώ
Οι τράπεζες εξετάζουν ακόμη και haircut στα δάνεια σε ελβετικό φράγκο.
Θα καλύψουν την συναλλαγματική ζημία
Με βάση ρεπορτάζ και στις 4 ελληνικές συστημικές τράπεζες είναι στρατηγική απόφαση των τραπεζών να διευκολύνουν τους δανειολήπτες τροποποιώντας όρους, μειώνοντας τις δόσεις και γενικώς υπάρχει διάθεση από τις τράπεζες να εξετάσουν λύσεις με τους δανειολήπτες.
Οι τράπεζες είχαν σχεδιάσει ένα αρκετά ρηξικέλευθο πλάνο αναδιάρθρωσης δανείων το οποίο στρατηγικά θα διευκόλυνε τους δανειολήπτες σε φράγκα και αυτό περιλαμβάνει και haircut στο στεγαστικό δάνειο.
Με βάση ασφαλείς πληροφορίες είναι ξεκάθαρο ότι οι τράπεζες έχουν διάθεση και πρόθεση να υιοθετήσουν λύσεις καινοτόμες και σίγουρα επωφελείς για τους δανειολήπτες αλλά όχι ακόμη καθώς οι τράπεζες δεν είναι έτοιμες και δεν έχουν φθάσει σε λογικά επίπεδα κερδοφορίας ώστε να υιοθετήσουν ριζικές λύσεις.
Πάντως οι τράπεζες έχουν κατανοήσει ότι η επιβάρυνση από το 1 ευρώ προς 1,5 ελβετικά φράγκα σε σχέση με την τρέχουσα ισοτιμία πρέπει να διορθωθεί καθώς το πρόβλημα έχει μεταφερθεί στον δανειολήπτη. 
Την μεγαλύτερη έκθεση σε ελβετικό νόμισμα έχει η Eurobank που φθάνει τα 5,8 δισεκ. ευρώ με όρους τρέχουσας συναλλαγματικής αποτίμησης και περιλαμβάνονται στεγαστικά δάνεια σε φράγκα και άλλες τραπεζικές δραστηριότητες ενώ συνολικά στον κλάδο φθάνουν τα 8,7 δισεκ.
Από τα 5,8 δισεκ. σε ελβετικό φράγκο της Eurobank τα 2 δισεκ. είναι NPLs δηλαδή μη εξυπηρετούμενα.
Τα περισσότερα στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο από τις ελληνικές τράπεζες έχουν συναφθεί 2004 με 2008 ή 2009.
Θυμίζουμε ότι εκείνη την περίοδο το 1 ευρώ ισοδυναμούσε με 1,68 ή 1,58 ή 1,40 ελβετικά φράγκα ανάλογα την περίοδο.

Η πρόσφατη οδηγία για δάνεια σε ξένο νόμισμα

Ο υπουργός Οικονομίας ενημέρωσε, ότι στην προσφάτως εκδοθείσα ευρωπαϊκή οδηγία 2014/17/ΕΕ για την ενυπόθηκη πίστη υπάρχει ειδικό κεφάλαιο που ρυθμίζει τα δάνεια σε ξένο νόμισμα και τα δάνεια μεταβλητού επιτοκίου.
Σύμφωνα με αυτήν πρέπει τα κράτη μέλη να εξασφαλίζουν ώστε όταν μια σύμβαση πίστωσης αφορά δάνειο σε ξένο νόμισμα, τη στιγμή που συνάπτεται η σύμβαση, να υπάρχει το κατάλληλο κανονιστικό πλαίσιο ώστε να διασφαλίζεται τουλάχιστον ότι:
α) ο καταναλωτής έχει το δικαίωμα να μετατρέψει τη σύμβαση πίστωσης σε εναλλακτικό νόμισμα υπό ορισμένες προϋποθέσεις
β) υπάρχουν άλλες ρυθμίσεις που περιορίζουν τον συναλλαγματικό κίνδυνο στον οποίο είναι εκτεθειμένος ο καταναλωτής βάσει της σύμβασης πίστωσης.
Η οδηγία αυτή εφαρμόζεται σε συμβάσεις πίστωσης που θα συναφθούν μετά την 21 Μαρτίου 2016, ενώ ρητά ορίζεται σε αυτήν ότι τα κράτη μέλη μπορούν να θεσπίζουν περαιτέρω ρυθμίσεις όσον αφορά τα δάνεια σε ξένο νόμισμα, με την προϋπόθεση ότι αυτές οι ρυθμίσεις δεν έχουν αναδρομική ισχύ.
«Η ενσωμάτωση της Οδηγίας αυτής αποτελεί αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών και στη σχετική νομοπαρασκευαστική επιτροπή, το έργο της οποίας ολοκληρώνεται στις 30 Νοεμβρίου 2015, συμμετέχουν και εκπρόσωποι των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομίας».

(πρώτη ενημέρωση 17 Μαρτίου 2015, 01:30)

www.bankingnews.gr
SSL Certificates