.

Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

ΒΡΗΚΕ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ 555 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΟΥ ΤΧΣ !!!

"Χέρι" σε προμήθειες των τραπεζών στο ΤΧΣ βάζει το Δημόσιο !!!



Της Νένας Μαλλιάρα

«Χέρι» στα έσοδα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που προέρχονται από προμήθειες των τραπεζών, σχεδιάζει να βάλει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της πανταχόθεν εξεύρεσης πόρων που θα καλύψουν τις μεγάλες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για το μήνα Μάρτιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από κυβερνητικές πηγές, σχεδιάζεται να «περάσει» άμεσα από το ταμείο του ΤΧΣ στα δημόσια ταμεία, ποσό ύψους 555,6 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορά σε εφάπαξ εισφορά που είχαν καταβάλει οι τέσσερις συστημικές τράπεζες στο ΤΧΣ όταν ενισχύθηκαν από αυτό κεφαλαιακά.

Το συγκεκριμένο κονδύλι καταγράφεται στην Ετήσια Οικονομική Έκθεση του ΤΧΣ για τη χρήση που έληξε στις 31/12/13 και δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2014 και αποτυπώνεται στα έσοδα από προμήθειες του ΤΧΣ (σημείωση 18 στις σημειώσεις επί των οικονομικών καταστάσεων).
Όπως επεξηγείται στη σημείωση αυτή, σύμφωνα με την παρ. 7, αρθρ. 16 Γ του N. 3864/2010, οι τράπεζες που έλαβαν κεφαλαιακή ενίσχυση το 2012, πλήρωσαν εφάπαξ στο ΤΧΣ προμήθεια της τάξης των 555,6 εκατ. ευρώ (σύμφωνα με τη παρ. 2 του άρθ. 3 του Ν. 3864/2010). Η κατανομή ανά τράπεζα είχε ως εξής: Εθνική: 115,6 εκατ. ευρώ, Πειραιώς: 133 εκατ. ευρώ, Alpha: 153 εκατ. ευρώ και Eurobank: 154 εκατ. ευρώ. Το σχετικό ποσό κατανεμήθηκε στις τέσσερις τράπεζες κατά τη σύνταξη των τροποποιημένων Συμβάσεων Προεγγραφής τους και κατατέθηκε στον λογαριασμό του ΤΧΣ στην ΤτΕ στις 21/12/2012 (σύμφωνα με την παρ. 2, αρθρ. 3 του N. 3864/2010).

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, η διάθεση στο Δημόσιο του εσόδου του ΤΧΣ από την εφάπαξ αυτή προμήθεια των τραπεζών θα πάρει την έγκριση της Εκτελεστικής Επιτροπής και του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ που θα συνεδριάσουν στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας. Με το δεδομένο ότι για την ερχόμενη Τετάρτη έχει προγραμματιστεί νέα δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων, ύψους 1 δις. ευρώ (καθώς την ερχόμενη Παρασκευή 13/3 θα πρέπει να αποπληρωθούν αντίστοιχες λήξεις 1,6 δις. ευρώ), οι σχετικές εγκρίσεις από το ΤΧΣ θα πρέπει να ληφθούν Δευτέρα και Τρίτη με αντίστοιχες συνεδριάσεις αρχικά της Εκτελεστικής Επιτροπής και σε δεύτερη φάση του Γενικού Συμβουλίου.

Σημειώνεται ότι στα έσοδα από προμήθειες των τραπεζών προς το ΤΧΣ περιλαμβάνεται επίσης η ετήσια προμήθεια προεγγραφής 1% (2012: 110,2 εκατ. ευρώ) επί της ονομαστικής αξίας των ομολόγων ΕΤΧΣ που έλαβαν οι τράπεζες ως προκαταβολή κεφαλαιακής ενίσχυσης, για την περίοδο από τη λήψη της προκαταβολής έως τη ημερομηνία μετατροπής των προκαταβολών σε μετοχικό κεφάλαιο (2013: 110,7 εκατ. ευρώ). Το σύνολο της προμήθειας 1% ανήλθε στο ποσό των 220,9 εκατ. ευρώ και καταβλήθηκε στο ΤΧΣ από τις ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες τον Ιούνιο και Ιούλιο του 2013. Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής, οι προμήθειες αυτές παραμένουν στο ΤΧΣ.


Πηγή:www.capital.gr
SSL Certificates