Γράφει ο Κυριάκος Τόμπρας
Επειδή οι επιλογές κρίνονται πάντα εκ του αποτελέσματος, ας δούμε επιγραμματικά ποια είναι τα αποτελέσματα που πέτυχε η διαπραγματευτική τακτική Βαρουφάκη και η δημιουργικά ασαφής συμφωνία της 4μηνης παράτασης της δανειακής σύμβασης !!!
Έχουμε λοιπόν και λέμε :
- Διαχωρισμός Μνημονίου & Δανειακής Σύμβασης, αφού από 01/03/2015 θα υπάρχει δανειακή σύμβαση σε ισχύ χωρίς Μνημόνιο
- Αντικατάσταση του Μνημονίου με Ελληνικό Πρόγραμμα
- Κατάργηση της Τρόικα, των επιτρόπων στα υπουργεία και αναχώρηση των 200 τουλάχιστον χαμηλόβαθμων τροϊκανών υπαλλήλων, που ζούσαν πολυτελώς επί 5 ολόκληρα χρόνια στο ξενοδοχείο Hilton, στις πλάτες των Ελλήνων φορολογουμένων, υποκαθιστώντας στην πράξη την ελληνική δημόσια διοίκηση
- Διαπραγμάτευση και συμφωνία μόνο σε κορυφαίο επίπεδο θεσμών και κατάργηση της διαδικασίας λήψης εντολών προς εκτέλεση από υπαλλήλους ενός μη θεσμοθετημένου, χωρίς νομική υπόσταση και άνευ συλλογικής ευθύνης εξωθεσμικού οργάνου (Τροικα), με αποτέλεσμα οι θεσμοί πλέον να ευθύνονται τουλάχιστον αστικά απέναντι στην Ελλάδα για την αποτυχία των επιλογών τους (βλ. σχετ. Έκθεση ΙΝΙ 2277/2013 ΕΕ).
- Διατήρηση της ρευστότητας του ELA από την ΤτΕ, χωρίς αποβολή από το TARGET 2
- Επιστροφή της Ελλάδας στην κανονική διαδικασία χρηματοδότησης της ΕΚΤ
- Ασαφές ελληνικό πρόγραμμα (έκθεση ιδεών), χωρίς καμία ουσιαστική, ποσοτικοποιημένη και κοστολογημένη ελληνική δέσμευση, με αποτέλεσμα να μπορεί η κυβέρνηση να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις των προγραμματικών της δηλώσεων
- Έγκριση 4μηνης παράτασης από EFSF και Γερμανική Βουλή
Έχουν καμία σχέση όλα αυτά με το e-mail Χαρδούβελη, που θα είχε γίνει σήμερα πραγματικότητα αν την 25η Ιανουαρίου 2015 δεν αλλάζαμε σελίδα ;;;
Γ. Βαρουφάκης : Είμαστε περήφανοι για τον βαθμό της ασάφειας !!!
Προτίμηση και των εταίρων ήταν η «ασάφεια» και η έλλειψη ποσοτικών στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα στη συμφωνία του Eurogroup, προκειμένου να διευκολυνθεί η υπερψήφιση του ελληνικού αιτήματος για 4μηνη παράταση της βοήθειας από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.Σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 ο υπουργός τόνισε "είμαστε πολύ περήφανοι για τον βαθμό της ασάφειας" και πρόσθεσε ότι αυτή προκρίθηκε "σκόπιμα"."Σου λέει καταλαβαίνουμε το οικονομικό σκεπτικό που μας παρουσιάζεις, ότι δεν μπορείς να έχεις 4,5% πλεονάσματα πρωτογενή τα επόμενα δέκα χρόνια γιατί αυτό ουσιαστικά θα καταστρέψει τον ιδιωτικό τομέα. Και σου λέει ξέρεις κάτι, αν ειναι να το περάσουμε τώρα, αύριο, σήμερα και μετά να πάει στα κοινοβούλια και ξέρεις σε ποια συγκεκριμένα κοινοβούλια πηγαίνει, εάν βάλουμε ένα νούμερο εκεί μέσα ή αν πούμε ότι καταργείται η προηγούμενή σας δέσμευση απλά δεν θα περάσει σήμερα. Και σου προτείνει, να χρησιμοποιήσουμε έναν ασαφή επιθετικό προσδιορισμό;", είπε ο κ. Βαρουφάκης.
"Σε μία πραγματική Δημοκρατία είναι ένα απαράδεκτο συνοθύλευμα νομικών παρατυπιών που έχουν περάσει στο όνομα του Μνημονίου. Οι ίδιοι που τα πέρναγαν γνώριζαν ότι παρανομούν. Δεν ζούμε σε μία πραγματική Δημοκρατία. Ο τρόπος που λειτουργεί το Eurogroup δεν συνάδει με το όραμα που είχε ο Καραμανλής όταν μας έβαζε στην ΕΕ", τόνισε και πρόσθεσε ότι "το Eurogroup δεν υπάρχει νομοθετικά".
Εκτίμησε ότι τα μνημόνια απαξίωσαν τις μεταρρυθμίσεις με τρόπο ώστε η λέξη μεταρρύθμιση αντιμετωπίζεται όπως η λέξη δημοκρατία στο Ιράκ.
Τόνισε πως η τρόικα και οι θεσμοί δεν είναι το ίδιο πράγμα, υπογραμμίζοντας πως η "συμμορία τεχνοκρατών" δεν θα ξαναέλθει στη χώρα μας.
Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει ότι το δ.σ. του EFSF αποφάσισε σήμερα να τροποποιήσει την Master Financial Assistance Facility Agreement (MFFA) για την Ελλάδα, επεκτείνοντας τη διαθεσιμότητα των κεφαλαίων για την Ελλάδα κατά τέσσερις μήνες. Αντί να λήγει στις 28 Φεβρουαρίου, η MFFA τώρα λήγει στις 30 Ιουνίου. Η τροποποιημένη MFFA θα υπογραφεί από τον διευθύνοντα σύμβουλο του EFSF, Klaus Regling και τον Έλληνα υπουργό, Γ. Βαρουφάκη.
Με αυτή την απόφαση, τα 1,8 δισ. ευρώ που είναι ακόμη διαθέσιμα με βάση την MFFA μπορούν να εκταμιευθούν στην Ελλάδα μέχρι τις 30 Ιουνίου 2015. Η εκταμίευση της τελευταίας δόσης εξαρτάται από την επιτυχημένη ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος και από την ομόφωνη απόφαση του δ.σ. του EFSF. Μέχρι στιγμής, το EFSF έχει εκταμιεύσει 141,8 δισ. ευρώ σε βοήθεια προς την Ελλάδα.
Εγκρίθηκε από την γερμανική Βουλή το ελληνικό αίτημα 4μηνης παράτασης !!!
Με 542 ψήφους υπέρ, 32 κατά και 13 αποχές, "πέρασε" από το γερμανικό κοινοβούλιο το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για παράταση τεσσάρων μηνών του προγράμματος διάσωσης της χώρας. Όπως μεταδίδουν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό αποδοχής/έγκρισης ενός προγράμματος διάσωσης, από τη στιγμή που ξεκίνησε η κρίση του ευρώ.
Με 542 ψήφους υπέρ, 32 κατά και 13 αποχές, "πέρασε" από το γερμανικό κοινοβούλιο το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για παράταση τεσσάρων μηνών του προγράμματος διάσωσης της χώρας. Όπως μεταδίδουν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό αποδοχής/έγκρισης ενός προγράμματος διάσωσης, από τη στιγμή που ξεκίνησε η κρίση του ευρώ.
Από το πρωί είχαν ξεκινήσει οι ομιλίες των εκπροσώπων των γερμανικών κομμάτων εν όψει της ψηφοφορίας. Η συνεδρίαση της Bundestag ξεκίνησε με την ομιλία του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble.
Όπως τόνισε ο Γερμανός υπουργός (εν μέσω χειροκροτημάτων), η τετράμηνη παράταση δεν αφορά νέα δισ. ευρώ για την Ελλάδα ή αλλαγές στο πρόγραμμα διάσωσης. Αφορά στο να δοθεί χρόνος στην ελληνική κυβέρνηση ώστε να ολοκληρώσει τα μέτρα, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αλλάξει τους όρους μονομερώς.
Αναγνώρισε ακόμη ότι το γερμανικό κοινοβούλιο δεν έχει να λάβει μια εύκολη απόφαση σχετικά με την χορήγηση παράτασης στην Ελλάδα, καθώς και ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αλλάξει το πρόγραμμα διάσωσης χωρίς την συμφωνία από το ΔΝΤ, την ΕΕ και την ΕΚΤ.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας τόνισε ότι στην Ελλάδα θα πάρει περισσότερο χρόνο σε σχέση με άλλες χώρες προκειμένου να κερδίσει την εμπιστοσύνη των χρηματοπιστωτικών αγορών, δηλώνοντας χαρακτηριστικά «η Ελλάδα πρέπει να κάνει αυτά που της αναλογούν. Η αλληλεγγύη έχει κάποια σχέση με την αξιοπιστία».
Πρόσθεσε ακόμη ότι η Ευρώπη πρέπει να μείνει ενωμένη, τονίζοντας χαρακτηριστικά «εμείς ως Γερμανοί πρέπει να κάνουμε οτιδήποτε για να κρατήσουμε την Ευρώπη ενωμένη». Κάλεσε δε τους Γερμανούς βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ της παράτασης, τονίζοντας πως αλληλεγγύη σημαίνει ότι όλοι πρέπει να συμβάλλουμε κάπως.
«Η Γαλλία έχει εφαρμόσει σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η Ιταλία είναι σε πορεία ανάληψης καλών αποφάσεων. Η Ελλάδα εντός της Ευρώπης δεν μπορεί να αποφασίζει μόνη της ποια είναι η σωστή πορεία», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός ολοκληρώνοντας την ομιλία του εν τω μέσω χειροκροτημάτων από τους βουλευτές.
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Gregor Gysi, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του αριστερού Die Linke, ο οποίος τόνισε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει δώσει τέλος στις περικοπές και στη λιτότητα, μια τακτική που χαρακτήρισε «πολιτική καμικάζι», και η οποία οδήγησε σε υψηλή ανεργία των νέων και σε ύφεση. «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η πρώτη κυβέρνηση στην Ευρώπη που έχει αντιμετωπίσει τις νεοφιλελεύθερες τακτικές», τόνισε.
Πρόσθεσε ακόμη ότι με αυτού του είδους την πολιτική, τα χρέη δεν θα αποπληρωθούν ποτέ. «Δεν υπάρχει λογική. Πρέπει να βοηθήσουμε να ανοικοδομηθεί η Ελλάδα, έτσι ώστε να μπορέσει να αποπληρώσει τα χρέη της».
Ο Gysi τόνισε ακόμη ότι το 90% των κεφαλαίων διάσωσης καταλήγουν σε τράπεζες της Γαλλίας και της Γερμανίας, και ότι χρειάζεται ένα σχέδιο Μάρσαλ για τη Νότια Ευρώπη. Τελείωσε την ομιλία του δηλώνοντας ότι το Die Linke υποστηρίζει την τετράμηνη παράταση για την Ελλάδα, ώστε «να δοθεί στη χώρα περιθώριο να αναπνεύσει και μια ευκαιρία για και νέα αρχή».
Από την πλευρά του ο Carsten Schneider των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), αναφέρθηκε στη δήλωση του Schaeuble νωρίτερα ότι ποτέ δεν είναι εύκολο να ληφθεί μια απόφαση για επέκταση της διάσωσης, τονίζοντας ότι αισθάνεται και αυτός το ίδιο.
Σύμφωνα με τον Scneider, η Ελλάδα δεν πληρώνει πλέον επιτόκιο για το χρέος της και ότι είναι σημαντικό για τους Έλληνες να συνειδητοποιήσουν πως μπορούν να βοηθήσουν τους εαυτούς τους.
«Τα επιτόκια που πληρώνουν οι Έλληνες είναι χαμηλότερα από αυτά στη Γαλλία και στην Πορτογαλία και όχι πολύ υψηλότερα από αυτά στη Γερμανία», δήλωσε χαρακτηριστικά, και πρόσθεσε ότι «ακόμη πληρώνουμε το λάθος του Γ. Παπανδρέου όταν πρότεινε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος το 2011».
Ο εκπρόσωπος του SPD τόνισε ότι «υποστηρίζουμε την ανάπτυξη και βοηθούμε για περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη. Αλλά πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι αυτοί που έχουν κερδίσει πολλά και έχουν πλούτη στην Ελλάδα, πρέπει να πληρώνουν».
Σημείωσε ακόμη ότι μια επιστροφή στη δραχμή δεν είναι η απάντηση καθώς τα χρέη της Ελλάδας είναι σε ευρώ. Κατέληξε λέγοντας ότι «είναι τώρα στα χέρια των Ελλήνων, εμείς εκτείνουμε το χέρι μας σε αυτούς».
Gauck: Δεν είμαστε μπαμπούλας
Υπέρ της παράτασης του ελληνικού προγράμματος τάχθηκε ο Πρόεδρος της Γερμανίας Joachim Gauck, επισημαίνοντας ότι η Γερμανία στέκεται αλληλέγγυα προς την Ελλάδα- με πολλούς τρόπους.
«Δεν είμαστε ο μπαμπούλας, όπως μας παρουσιάζουν κάποιοι από τους πολιτικούς και από τα ΜΜΕ στην Ελλάδα» τόνισε μιλώντας στο ραδιόφωνο MDR-Info και επισήμανε ότι η χώρα του βοηθά όχι μόνο με καλά λόγια αλλά και διαθέτοντας πάρα πολλά μέσα στην Ελλάδα.
«Το Κοινοβούλιο είναι έτοιμο να αναλάβει ευθύνη και ασχολείται με το θέμα με μεγάλη σοβαρότητα» διαβεβαίωσε ο Γερμανός Πρόεδρος και πρόσθεσε ότι η Μπούντεσταγκ έρχεται αντιμέτωπη με το ερώτημα «τι θα κέρδιζε η Ευρώπη εάν ένα μέρος της κοινότητας χανόταν».
Πηγή:www.capital.gr