.

Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

ΟΙ 3 ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΡΥΘΜΙΣΗ & ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΧΡΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ !!!

Οι τρεις επιλογές για ρύθμιση και διαγραφή χρεών προς την εφορία !!!

Αποτέλεσμα εικόνας για εφορια

Του Σπύρου Δημητρέλη

Είναι μια ρύθμιση ανέλπιστο δώρο για όσους είχαν αφήσει απλήρωτους φόρους τα τελευταία χρόνια. Είναι όμως και μια ρύθμιση κόκκινο πανί για όσους με θυσίες κατάφερναν να είναι συνεπείς στις βαριές και ασήκωτες φορολογικές υποχρεώσεις των τελευταίων ετών. Για τη ρύθμιση που ανακοίνωσε χθες η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών κα Νάντια Βαλαβάνη ο λόγος και προβλέπει ακόμη και κούρεμα έως 50% της αρχικής οφειλής φόρου για οφειλές που αφορούν φόρο εισοδήματος, χαράτσι ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ και ΕΕΤΑ) και φόρους κληρονομιών.

Είναι η πιο χαριστική ρύθμιση που έχει γίνει στην μεταπολίτευση με αποτέλεσμα να έχει προκαλέσει έντονη δυσφορία σε όσους μέχρι τώρα κατάφερναν να πληρώνουν τους φόρους τους, ενώ δεν λείπουν και φόβοι ότι η νέα ρύθμιση θα προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στις κρατικές εισπράξεις τους επόμενους μήνες. Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η ρύθμιση είναι τόσο χαριστική που ουσιαστικά αποτελεί ένα κίνητρο για όλους να μην είναι πλέον συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, αφού αυτοί που δεν ήταν τελικά επιβραβεύτηκαν όχι μόνο με διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων αλλά και με διαγραφή σημαντικού μέρους του ίδιου του φόρου.

Έτσι, για παράδειγμα, ο φορολογούμενος που δεν πλήρωσε το χαράτσι του 2011, 2012 και 2013 και το φόρο εισοδήματος που βεβαιώθηκε με τα εκκαθαριστικά των ίδιων ετών μπορεί πλέον να το εξοφλήσει πληρώνοντας το μισό! Αντίθετα αυτός που το πλήρωσε ολόκληρο… ας πρόσεχε!

Ας δούμε τις προβλέπει η ρύθμιση. Όλες οι οφειλές των παραπάνω κατηγοριών που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες έως τις 31-12-2013 μπορούν να διαγραφούν έως και κατά 50% εφόσον ο φορολογούμενος εξοφλήσει το υπόλοιπο 50%. Αν δεν μπορεί να εξοφλήσει το 50% τότε για κάθε ποσό άνω των 200 ευρώ που καταβάλει εφάπαξ του διαγράφεται το αντίστοιχο ποσό από τη συνολική οφειλή και το υπόλοιπο μπορεί να το εντάξει στη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Παράδειγμα


Φορολογούμενος άφησε απλήρωτους φόρους εισοδήματος συνολικού ύψους 5.000 ευρώ για έτη έως το 2013. Του έχουν επιβληθεί και συνολικές προσαυξήσεις 2.000 ευρώ, δηλαδή η συνολική οφειλή του είναι 7.000 ευρώ. Έχει τρείς επιλογές

Πρώτη επιλογή
Μπορεί να καταβάλει εφάπαξ το 50% της οφειλής, δηλαδή 3.500 ευρώ και να διαγράψει έτσι το σύνολο της οφειλής. Ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο διαγράφεται το σύνολο των προσαυξήσεων που του έχουν επιβληθεί και 1.500 ευρώ από την κύρια οφειλή, δηλαδή τον ίδιο το φόρο.

Δεύτερη επιλογή
Μπορεί να καταβάλει εφάπαξ οποιοδήποτε ποσό άνω των 200 ευρώ και να διαγράψει ισόποσο επιπλέον ποσό από την οφειλή. Αν για παράδειγμα καταβάλει 1.000 ευρώ θα του διαγραφούν και άλλα 1.000 ευρώ και έτσι η συνολική οφειλή μειώνεται στα 5.000 ευρώ. Η οφειλή αυτή μπορεί να ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων και ο φορολογούμενος να την εξοφλήσει σε 100 δόσεις των 50 ευρώ.

Τρίτη επιλογή
Όλο το ποσό των 7.000 ευρώ μπορεί να ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Ο φορολογούμενος μπορεί να επιλέξει τις 100 δόσεις και να καρπωθεί έκπτωση 30% από τις προσαυξήσεις, δηλαδή να γλιτώσει 600 ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό των 6.400 ευρώ μπορεί να εξοφληθεί σε 100 δόσεις των 64 ευρώ η καθεμιά (χωρίς να υπολογίζονται οι τόκοι).

Η αίτηση για την υπαγωγή στην πρώτη και τη δεύτερη επιλογή πρέπει να υποβληθεί έως το τέλος Απριλίου και για την τρίτη επιλογή έως το τέλος Μαΐου.

Στην περίπτωση που δεν έχουν υποβληθεί φορολογικές δηλώσεις, αυτό δεν μπλοκάρει τη ρύθμιση. Ο φορολογούμενος μπορεί να ρυθμίσει τις οφειλές του και πρέπει εντός τριών μηνών να υποβάλει τις δηλώσεις που εκκρεμούν. Λαμβάνει άμεσα φορολογική ενημερότητα και αναστέλλονται όλα τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

Με τις αλλαγές που ανακοινώθηκαν χθες αφαιρέθηκαν και μια σειρά από περιορισμοί που ίσχυαν στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Οι σημαντικότερες από αυτές είναι ότι η ελάχιστη δόση μειώθηκε στα 20 ευρώ αντί για τα 50 που ισχύει σήμερα ενώ καταργείται και το όριο του ενός εκατομμυρίου για ένταξη στη ρύθμιση.

Παράδειγμα
Ένας φορολογούμενος χρωστά 2.000 ευρώ κύρια οφειλή και 500 ευρώ προσαυξήσεις. Με την υφιστάμενη μορφή της ρύθμισης μπορούσε να ρυθμίσει την οφειλή του σε έως 48 δόσεις καθώς υπάρχει ελάχιστη δόση 50 ευρώ (του διαγράφονται και 100 ευρώ από τις προσαυξήσεις, δηλαδή το 20%). Με τη νέα μορφή της ρύθμισης του διαγράφονται 150 ευρώ (30% διαγραφή εφόσον επιλέξει 100 δόσεις) και μπορεί να εξοφλήσει την οφειλή του σε 100 δόσεις των 23,5 ευρώ (δεν περιλαμβάνονται οι προσαυξήσεις)


Πηγή:www.capital.gr
SSL Certificates