.

Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΕΛΟΣ !!! ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΣΕ ΟΜΟΛΟΓΑ, CDS & ΧΑΑ !!!

Η θεαματική βελτίωση στα ομόλογα και το μίνι ράλι στο Χρηματιστήριο, δείχνουν ότι οι αγορές αποδέχονται τo τέλος των Μνημονίων και της λιτότητας !!!




H αγορά στέλνει ένα μήνυμα, σε λίγες ημέρες το χρηματιστήριο +10% και τα ομόλογα πτώση αποδόσεων κατά 5%
Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι αγορές κάτι μας δείχνουν.
Έχουν συμβεί ορισμένες άκρως ενδιαφέρουσες εξελίξεις οι οποίες έχουν ερμηνεία.
Πρωτίστως τι έχει συμβεί.
Το ελληνικό χρηματιστήριο μετά το χαμηλό στις 8 Ιανουαρίου στις 756 μονάδες έχει ανακάμψει σημαντικά αγγίζοντας τις 835 μονάδες.
Η άνοδος αυτή είναι της τάξης του 10% από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά αν και τεχνικά τουλάχιστον οι 850 μονάδες θα μας δείξουν τις πραγματικές προθέσεις των ξένων επενδυτών.
Γενικώς όμως από το σενάριο καταστροφής στις 500-550 μονάδες μετά την καθοδική διάσπαση των 750 μονάδων σημειώνεται ανάκαμψη.
Στα ελληνικά ομόλογα καταγράφεται θεαματική βελτίωση.
Στο 3ετές ομόλογο που αποτελεί τον παλμογράφο των τάσεων των επενδυτών έχει σημειωθεί πτώση 5% σε διάστημα 4 εργάσιμων ημερών.
Το υψηλό σημειώθηκε στις 7 Ιανουαρίου με απόδοση 15,8% και έκτοτε καταγράφεται μεγάλη πτώση αποδόσεων και άνοδος τιμών οδηγώντας το 3ετές στο 10,7%.
Είναι εντυπωσιακή η αποκλιμάκωση των πιέσεων στα ομόλογα σε όλη την καμπύλη αποδόσεων.
Π.χ. στην 10ετία που αποτελεί και ομόλογο αναφοράς από το 10,88% στις 7 Ιανουαρίου έχει υποχωρήσει στο 9,15% εξέλιξη επίσης θετική.
Ενδιαφέρον στοιχείο είναι το γεγονός ότι κλείνει η ανομοιογένεια στην καμπύλη αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων.
Τα μεσοχρόνια ομόλογα 3 και 5 χρόνια αρχίζουν να πλησιάζουν σε απόδοση τα 10 χρόνια έναντι μεγάλης διαφοράς που είχαν.
Π.χ. τα 3ετή ομόλογα είχαν έως και 5% μεγαλύτερη απόδοση από τα 10 χρόνια και εσχάτως η διαφορά έχει μειωθεί στο 1,5% περίπου.
Όλα αυτά δείχνουν ότι υπάρχει και αποκλιμάκωση αλλά και μερική αποκατάσταση της στρέβλωσης της καμπύλης αποδόσεων.
Η εικόνα βελτίωσης σημειώνεται και στα CDS από τις 1844 μονάδες βάσης ή 18,44% στις 7 Ιανουαρίου το CDS στην 5ετία έχει υποχωρήσει στις 1400-1402 μονάδες με τάσεις περαιτέρω αποκλιμάκωσης.

Τα δύο ερωτήματα
1)Ποιες είναι οι αιτίες της βελτίωσης
2)Τι πρόκειται να συμβεί από εδώ και πέρα;

Οι κρίσιμες απαντήσεις
1)Οι βασικές αιτίες της βελτίωσης είναι η γενική πλέον πεποίθηση ότι η Ελλάδα δεν θα βγει από το ευρώ, δεν θα υπάρξει Grexit.
Τα σενάρια τρόμου και καταστροφής δεν απέδωσαν και οι ξένοι επενδυτές είναι ξεκάθαρο ότι δεν τα πιστεύουν.
Η άνοδος του χρηματιστηρίου, η άνοδος των τιμών των ομολόγων αυτό περίτρανα καταδεικνύει.
Πίσω από την βελτίωση όμως κρύβεται επίσης και η άποψη που αρχίζει να κυριαρχεί ότι η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα υπογράψει παράταση του μνημονίου ή ECCL γραμμή και η εξέλιξη αυτή θα είναι καταλύτης για την μεγάλη βελτίωση του κλίματος στην αγορά σε χρηματιστήριο και ομόλογα.
Ούτως ή άλλως θα υπάρξει παράταση του μνημονίου άτυπα για 3-4 εβδομάδες μέσα στον Μάρτιο άρα ούτε οι τράπεζες θα έχουν πρόβλημα και χρόνος θα υπάρχει ώστε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να επιτύχει συμφωνία με την ΕΕ και την Τρόικα.
Προφανώς ρόλο στην βελτίωση έχει διαδραματίσει και η ανακοίνωση στις 22 Ιανουαρίου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης με αγορές ομολόγων.
Όπως αποκαλύπτεται η ΕΚΤ θα αφήσει ανοικτό παράθυρο ώστε να μπορέσουν από τον Μάρτιο να ενταχθούν και τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, εξέλιξη σίγουρα θετική.
Πίσω από τις αρχικώς σκληρές δηλώσεις…για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ξεκάθαρο ότι η Ευρώπη αρχίζει να αντιμετωπίζει την Ελλάδα πιο ψύχραιμα.
Δίνει άτυπα παράταση του μνημονίου, η ΕΚΤ θα αφήσει παράθυρο ανοικτό να συμμετάσχουν και τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και γενικώς υπάρχει διάθεση να υπάρξει συμφωνία.
Δεν είναι τυχαίο ότι όλο και περισσότεροι ξένοι αποδέχονται την ιδέα του haircut στο χρέος μια λύση που είναι ρεαλιστικά ορθή για το ελληνικό χρέος.
2)Τι πρόκειται να συμβεί από εδώ και πέρα;
Είναι ξεκάθαρο ότι αν η αγορά πειστεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποδεχθεί το μνημόνιο ή θα συμφωνήσει σε μια ECCL γραμμή τότε το χρηματιστήριο θα μπορούσε να σημειώσει άνοδο έως τις 1200 μονάδες σε βάθος μηνών και τα ομόλογα να υποχωρήσουν π.χ. στα 3 χρόνια στο 5% με 6%.
Ωστόσο η βελτίωση που σημειώνεται ακόμη έχει τεχνικά χαρακτηριστικά και χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην διαχείριση….των προσδοκιών που καλλιεργούνται.
Πάντως ένα είναι 100% βέβαιο η Ελλάδα δεν θα βγει από το ευρώ, το Grexit είναι ένα σενάριο φαντασίας έχει 10000% εγκαταλειφθεί από τους πάντες.
Κορυφαίος παράγοντας δηλώνει…μην αποκλείσεις στο τέλος του 2015 με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το χρηματιστήριο και τα ομόλογα να έχουν καταγράψει ένα θεαματικό ράλι.
Ο καιρός γαρ εγγύς.
Καλύτερες μέρες έρχονται όχι χειρότερες από πλευράς αποδόσεων αγορών για την καθημερινότητα του πολίτη απλά κρατήστε μικρό καλάθι.

Πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου τις τελευταίες ημέρες


Πορεία ελληνικού 3ετούς ομολόγου



Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια 




ΠΗΓΗ
http://bankingnews.gr/%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%B6%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%BD%CE%AD%CE%B1/item/177434-%CE%B7-%CE%B8%CE%B5%CE%B1%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B2%CE%B5%CE%BB%CF%84%CE%AF%CF%89%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CE%BF%CE%BC%CF%8C%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B1,-%CF%84%CE%BF-%CF%81%CE%AC%CE%BB%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%87%CF%81%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B9%CE%BF-%CE%BA%CE%AC%CF%84%CE%B9-%CE%BC%CE%B1%CF%82-%CE%B4%CE%B5%CE%AF%CF%87%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BD-%E2%80%93-%CE%BF%CE%B9-%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%AD%CF%82-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%B4%CE%AD%CF%87%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%83%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%B6%CE%B1.html
SSL Certificates