.

Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ : Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ !!!

Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, οι τράπεζες τρέμουν στην ιδέα της "επανάστασης" των δανειοληπτών !!!
















Η ΟΜΑΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΟΠΛΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ ΟΙ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ !!! 
ΚΛΙΚ ΕΔΩ :

ELA και "σεισάχθεια" πιέζουν τις τράπεζες !!!
Το κόστος από την επιβάρυνση των ισολογισμών τους με εκτεταμένες διαγραφές δανείων και τυχόν επιπτώσεις στη ρευστότητά τους αναλόγως της πορείας της διαπραγμάτευσης της νέας κυβέρνησης με τους δανειστές, κρατούν σε ομηρία τις τράπεζες. Χθες, παρά το γεγονός ότι η χώρα απέφυγε την περιπέτεια νέων εκλογών και σχηματίσθηκε κυβέρνηση, οι τραπεζικές μετοχές ενσωμάτωσαν την αβεβαιότητα ενόψει της επικείμενης διαπραγμάτευσης με τους ξένους εταίρους, αλλά και εν όψει των θέσεων που θα ακολουθήσει στην πράξη η νέα κυβέρνηση όσον αφορά τον χρηματοπιστωτικό κλάδο.
Η πτώση των τραπεζικών μετοχών που έφτασε το 13,25% προοιωνίζεται ένα εύθραυστο διάστημα για τις τράπεζες, το οποίο θα διακρίνεται καταρχάς από συνεχή επιφυλακή στο μέτωπο της ρευστότητας. Στο πλαίσιο αυτό, η κάθε εξέλιξη που θα αφορά την προσέγγιση των δανειστών, τους χειρισμούς των διαπραγματεύσεων και την αντιμετώπισή τους από τους δανειστές, αναμένεται ότι θα λειτουργεί σαν καθημερινό καρδιογράφημα για τις τράπεζες.
Όπως επισημαίνουν στελέχη τραπεζών, ήδη το γεγονός ότι οι τράπεζες έχουν ενταχθεί στο καθεστώς του Μηχανισμού Έκτακτης Παροχής Ρευστότητας (ELA), ακόμη κι αν δεν τον έχουν ενεργοποιήσει, δημιουργεί προϋποθέσεις αυξημένου κόστους άντλησης ρευστότητας. Σημειώνεται ότι το καθεστώς ELA για τις ελληνικές τράπεζες θα επανεξεταστεί από την ΕΚΤ στις 5 Φεβρουαρίου, με τις τράπεζες να έχουν μπροστά τους «ανοικτά» θέματα ρευστότητας που συνδέονται τόσο με τις αυξημένες χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου, όσο και με την ψυχολογία των καταθετών. 
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο Capital.gr, οποιαδήποτε χειροτέρευση ή σύγκρουση της νέας κυβέρνησης στα «ανοικτά» θέματα, δηλαδή στο πρόγραμμα προσαρμογής, στην αντιμετώπιση του χρέους και στη στάση έναντι της ΕΚΤ θα επηρεάσουν την ψυχολογία των καταθετών και θα δημιουργήσουν στοιχεία ανισορροπίας στο τραπεζικό σύστημα.
Πέραν της επιφυλακής για τη ρευστότητα, πάντως, η πίεση στον τραπεζικό κλάδο συνδέεται και με την «σεισάχθεια» που έχει εξαγγείλει προεκλογικά η νέα κυβέρνηση. Η κύρια ανησυχία πηγάζει από το γεγονός ότι δεν υπάρχει σαφής εικόνα για το πόσα «κόκκινα» δάνεια θα μπορούσαν να αποπληρωθούν με βάση τις ρυθμίσεις των τραπεζών και τώρα μπορεί να μην αποπληρωθούν στο όνομα γενικευμένων διαγραφών. Ήδη οι τράπεζες εντοπίζουν ένα ποσοστό της τάξεως του 15% των μη εξυπηρετούμενων δανείων που αντιστοιχεί σε καθ΄ έξιν κακοπληρωτές υψηλού βιοτικού επιπέδου που έχουν κάθε δυνατότητα να εξυπηρετήσουν ομαλά τα δάνειά τους, αλλά εμφανίζονται ως άποροι!
Έτσι, αν σε γενικές γραμμές υπολογίζεται ότι τα μισά δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών είναι σε καθυστέρηση, δηλαδή δάνεια της τάξεως των 100 δισ. ευρώ, και από αυτά καλύπτονται με προβλέψεις τα 70 δισ. ευρώ, τίθεται ένα μεγάλο ερωτηματικό για το πόσα είναι τα δάνεια από τα εναπομείναντα 30 δισ. ευρώ που δεν πρόκειται να εξυπηρετηθούν. Συν το πόσα νέα επισφαλή δάνεια θα προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα…

Πηγή:www.capital.gr
SSL Certificates