Έτσι πάνε να ρυθμίσουν .....ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ
τα “ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ”
Πηγή:www.capital.gr
τα “ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ”
ΚΑΤΙ ΨΗΝΕΤΑΙ.... - ΤΡΕΞΤΕ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΕΤΕ !! ΕΔΩ Η ΚΑΛΗ ΡΥΘΜΙΣΗ !!!
Όποιος πρόλαβε... τη ρύθμιση είδε. Περίπου 110 χιλιάδες μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις θα κληθούν μέσα στην επόμενη διετία να “εκμεταλλευτούν” το νέο πλαίσιο και να τα βρουν με τις τράπεζες, ρυθμίζοντας τις οφειλές τους. Υπό την προϋπόθεση, βέβαια, ότι θα κριθούν βιώσιμες.
Στο πλαίσιο για τη ρύθμιση των “κόκκινων” δανείων που έχει καταλήξει η κυβέρνηση και αναμένεται το πράσινο φως από την Τρόικα, οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν συνολικά τα χρέη τους προς τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και εφορία, με τη διευκόλυνση να φτάνει έως και τα δέκα χρόνια (120 δόσεις).
Προσοχή όμως! Οι δανειολήπτες που θα εισέλθουν σε καθεστώς ρύθμισης θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, όποιος μπει σε ρύθμιση και στην πορεία δεν πληρώσει πάνω από μία δόση, τότε η ρύθμιση παύει να ισχύει, με αποτέλεσμα η οφειλή να “αναβιώνει” και αυτομάτως να επιστρέφει στα πρότερα επίπεδα.
Αναφορικά δε, με την πιθανότητα “κουρέματος”, η νομοθετική ρύθμιση θα επιτρέπει μόνο τη διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων και όχι κεφαλαίου από οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία και εφορία. Οι τράπεζες, από την πλευρά τους, μπορούν να “διαχειριστούν” όπως αυτές κρίνουν την οφειλή...
Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και θα υπάρξει συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης κ. Δένδια με τους εκπροσώπους των δανειστών αύριο Τετάρτη, ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα στελέχη της Τρόικας δεν προτίθενται να διαφοροποιήσουν σημαντικά το σχέδιο, καθώς ο βασικός του κορμός έχει εκπονηθεί σε συνεργασία των δύο πλευρών.
Όμως ακόμη και στην περίπτωση που η Τρόικα δεχτεί το σχέδιο χωρίς να προβεί σε εκτεταμένες τροποποιήσεις, το χρονικό περιθώριο ένταξης θα ισχύσει έως το 2016, προσδίδοντας στη ρύθμιση «έκτακτο» χαρακτήρα. Στη συνέχεια, θα ισχύσει το πτωχευτικό δίκαιο, τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα.
Το σχέδιο ρύθμισης των μεγάλων επιχειρηματικών οφειλών δίνει στις τράπεζες τη δύναμη να αποφασίζουν αφενός για τη βιωσιμότητα μίας εταιρείας και την αλλαγή διοίκησης και αφετέρου για το είδος και τα χαρακτηριστικά της ρύθμισης. Και αυτό γιατί η νομοθετική ρύθμιση θα προβλέπει πως η πλειοψηφία των πιστωτών θα μπορεί να παρασύρει τους υπόλοιπους, με αποτέλεσμα στην πλειονότητα των περιπτώσεων αν τα βρίσκουν μεταξύ τους οι τράπεζες να “κλειδώνει” η ρύθμιση. Μάλιστα, προβλέπεται η πλειοψηφία των πιστωτών να έχει δικαίωμα να κινηθεί δικαστικά για να επικυρώσει τη ρύθμιση αν συμφωνούν οι ενέγγυοι πιστωτές.
Σε ό,τι αφορά τις μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν 1-9 εργαζόμενους, οι ρυθμίσεις θα γίνονται μέσω αυτοματοποιημένης διαδικασίας. Ουσιαστικά, η ρύθμιση για τις σχεδόν 100 χιλ. μικρές επιχειρήσεις που συνολικά χρωστάνε 5 δισ. ευρώ, θα είναι οριζόντια. Στην πράξη, οι επιχειρήσεις θα έρχονται σε επαφή με τις τράπεζες, θα εξετάζουν όλες τις λύσεις που προσφέρει το πλαίσιο ρυθμίσεων της Τράπεζας της Ελλάδος και στη συνέχεια θα “πακετάρουν” τις οφειλές τους σε τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και εφορία, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται συνολική αντιμετώπιση της οφειλής.
Για τις περίπου 10 χιλ. μεγάλες επιχειρήσεις θα υπάρξει διαφορετική “διαχείριση” καθώς θα εξεταστούν μία προς μία και θα προσφερθεί η “κατάλληλη” λύση, ανάλογα πάντα με το βαθμό... βιωσιμότητας κάθε εταιρείας.
Ο αντίκτυπος για τις τράπεζες
Είναι δεδομένο ότι οι τράπεζες επιθυμούν να ξαναζωντανέψουν όσα περισσότερα επιχειρηματικά δάνεια γίνεται. Όχι μόνο για να επανέλθουν σε πιο φυσιολογικά επίπεδα χρηματικών ροών αλλά και για να “αποδεσμεύσουν” κεφάλαια. Γιατί σήμερα έχουν κρατήσει στην άκρη περί τα 38 δισ. ευρώ για τα 82 δισ. ευρώ “κόκκινων” δανείων που υπολογίζονται στο σύστημα.
Δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται επίσης ότι δάνεια θα κουρέψουν. Επιλεκτικά, αυστηρά και για περιορισμένο αριθμό δανειοληπτών. Όμως θα κουρέψουν. Εκτιμούν, μάλιστα, ότι θα καλύψουν τα κεφάλαια που θα χρειαστούν για τα δάνεια που θα “κουρευτούν” από την μελλοντική τους κερδοφορία και έχουν υπολογίσει ότι μέσα στο 2015 θα “κουρέψουν” δάνεια άνω των 2 δισ. ευρώ.
Τραπεζικές πηγές αναφέρουν πως όλα θα κριθούν στον τρόπο με τον οποίο θα γίνουν οι ρυθμίσεις, σε συνάρτηση πάντα με τον ενιαίο ορισμό της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (EBA) για τα ρυθμισμένα δάνεια που θα ισχύσει μετά τα stress tests. Γιατί όπως χαρακτηριστικά σημειώνει αρμόδιο τραπεζικό στέλεχος: “Τι νόημα έχει να κάνεις μία ρύθμιση σήμερα και αύριο να έρθει η ΕΚΤ και να σου πει ότι πρέπει να λάβεις επιπρόσθετες προβλέψεις”.
Βέβαια, το νέο πλαίσιο ρυθμίσεων θα ισχύσει επίσημα από την 1η Ιανουαρίου του 2015, οπότε οι τράπεζες θα λειτουργούν ήδη υπό ενιαίο καθεστώς εποπτείας και ενιαίο πλαίσιο ορισμών για μη εξυπηρετούμενα, ρυθμισμένα και αναδιαρθρωμένα δάνεια. Κατά συνέπεια θα έχουν εικόνα και Θα γνωρίζουν τι ακριβώς θα πρέπει να κάνουν για να μην επιβαρύνουν τους ισολογισμούς τους.
Στο μεταξύ, με τη ρύθμιση για τον αναβαλλόμενο φόρο εκτιμάται ότι δίνεται κίνητρο στις τράπεζες να επιταχύνουν τις ρυθμίσεις αφού στον τελικό συμψηφισμό θα λαμβάνεται υπόψη και ο αναβαλλόμενος που έχει προκύψει από κόκκινα δάνεια και όχι μόνο από το PSI.
Το βασικό ζητούμενο, ωστόσο, είναι να περιοριστεί δραστικά η δημιουργία νέων “κόκκινων” δανείων και την ίδια ώρα να αυξηθούν -σταδιακά έστω - οι “υγιείς” χορηγήσεις έτσι ώστε να εξομαλυνθεί η κατάσταση χωρίς να “χαθούν” κεφάλαια. Επίσης, με την αυστηροποίηση του πλαισίου οι τράπεζες θεωρούν δεδομένο ότι θα καταφέρουν να εντοπίσουν μεγάλο μέρος των “μπαταχτσήδων” και να “αναβιώσουν” οφειλές μερικών δισεκατομμυρίων που σήμερα δεν εξυπηρετούνται σκοπίμως.
Πηγή:www.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου