.

Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

ΚΑΙ ΟΙ ΑΥΣΤΡΑΛΟΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ !!!

Αυστραλιανό ενδιαφέρον για τα ελληνικά πετρέλαια, που για κάποιους ανεγκέφαλους & εξωνημένους στα συμφέροντα των εισαγωγέων, δήθεν δεν υπήρχαν !!!

  

«Οι πρώτες ύλες και η ενέργεια είναι το ισχυρό χαρτί της Αυστραλίας ενώ οι εταιρείες μας που δραστηριοποιούνται σε αυτούς τους τομείς είναι ανταγωνιστικές σε παγκόσμιο επίπεδο. Πολλές από αυτές τις εταιρίες έχουν ήδη πραγματοποιήσει επενδύσεις σε γειτονικές της Ελλάδας χώρες. Η εμπειρία και τεχνολογική υπεροχή της Αυστραλίας θα μπορούσαν να διαδραματίσουν θετικό ρόλο στην κατασκευή του αγωγού TΑP αλλά και στην ανάπτυξη των υπεράκτιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της Ελλάδος». Αυτό επισημαίνει μιλώντας στο Capital.gr o Πρέσβης της Αυστραλίας, Τζον Γκρίφιν προσθέτοντας πως τα αυστραλιανά κρατικά funds διαθέτουν περί τα 1,6 τρισ. δολ. υπό διαχείριση κεφάλαια, αναζητούν επενδύσεις όπως σε όλο τον κόσμο έτσι και στην Ελλάδα. «Αλλά για να γίνουν επενδύσεις θα πρέπει να συμβάλλει και η Ελλάδα».

Συνέντευξη στον Ηλία Γ. Μπέλλο

-

 Υπάρχει περιθώριο ανάπτυξης των οικονομικών σχέσεων των δυο χωρών; Και αν ναι σε ποιους τομείς;

Ναι υπάρχει. Η Ελλάδα προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να ενισχύσει τον εξαγωγικό της προσανατολισμό. Κατά την γνώμη μου αυτό είναι σωστό διότι μόνο μέσα από τις εξαγωγές επιτυγχάνεται βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και ευημερία. Η Αυστραλία είναι πολύ ισχυρή στους τομείς της ενέργειας και των εξορύξεων, της γεωργίας και της αγροτικής οικονομίας (agribusiness), της ανώτατης εκπαίδευσης, των logistics αλλά και της παραγωγής προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Οι αυστραλιανές εταιρίες που δραστηριοποιούνται σε αυτούς τους τομείς θα μπορούσαν να συνεισφέρουν σημαντικά στην ελληνική οικονομία.

- Υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον από κεφάλαια αυστραλιανής προέλευσης για άμεσες επενδύσεις ή επενδύσεις χαρτοφυλακίου;

Η Αυστραλία διαθέτει περίπου 1,6 τρισ. δολάρια σε υπό διαχείριση κεφάλαια μέσω των ασφαλιστικών και κρατικών της ταμείων . Αυτό το επενδυτικό κεφάλαιο είναι το μεγαλύτερο στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού και το τρίτο μεγαλύτερο στον κόσμο. Η οικονομία της Αυστραλίας είναι παγκοσμιοποιημένη και πολλές, μεγάλες ή μικρομεσαίες, επιχειρήσεις αναζητούν κερδοφόρες επενδύσεις και συνεργασίες σε όλο τον κόσμο. Αλλά για να γίνουν επενδύσεις θα πρέπει να συμβάλλει και η Ελλάδα. Η Αυστραλία, μετά από 40 χρόνια συνεχών οικονομικών μεταρρυθμίσεων, κατάφερε να μεταμορφωθεί από μια προστατευμένη και χαμηλής παραγωγικότητας αγορά σε μια παγκοσμίως ανταγωνιστική οικονομία η οποία κατέχει την 11η θέση στον δείκτη ‘Ease of Doing Business’ της Παγκόσμιας Τράπεζας.

- Πως θα χαρακτηρίζατε την συμβολή της ελληνικής ποντοπόρου ναυτιλίας στις εξαγωγές πρώτων υλών από την χώρας σας;

Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, μέχρι και το 50% των πρώτων υλών, ενέργειας και εξαγωγών τροφίμων της Αυστραλίας μεταφέρονται από ελληνικής σημαίας πλοία. Ο Πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας-Αυστραλίας (HABC) είναι ο κ. Μιχάλης Μποδούρογλου (Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Allseas Marine) ενώ ο Καπετάν Τσάκος είναι ιδρυτικό του μέλος. Εντούτοις, η συνεργασία των δύο χωρών στη ναυτιλία είναι αμφίπλευρη. Η αυστραλιανή εταιρία Austal, η οποία κατασκευάζει υψηλής ταχύτητας πλοία, έχει στο πελατολόγιο της πολλές ελληνικές ναυτιλιακές εταιρίες.

- Λιμάνια και έρευνα και ανάπτυξη νέων κοιτασμάτων ορυκτών μπορούν να καταστούν πεδία συνεργασίας με βάση την εμπειρία σας;

Τα λιμάνια είναι μια πολλά υποσχόμενη περιοχή συνεργασίας. Σαν εμπορικό έθνος, η εύρυθμη λειτουργία των λιμανιών είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για μας. Μετά από πολλές μεταρρυθμίσεις, καταφέραμε να αποκτήσουμε παγκοσμίου επιπέδου λιμάνια. Οι ιδιωτικοποιήσεις ελληνικών λιμανιών θα προσέφεραν ευκαιρίες συνεργασίας. Οι πρώτες ύλες και η ενέργεια είναι το ισχυρό χαρτί της Αυστραλίας ενώ οι εταιρείες μας που δραστηριοποιούνται σε αυτούς τους τομείς είναι ανταγωνιστικές σε παγκόσμιο επίπεδο. Πολλές από αυτές τις εταιρίες έχουν ήδη πραγματοποιήσει επενδύσεις σε γειτονικές της Ελλάδας χώρες. Η εμπειρία και τεχνολογική υπεροχή της Αυστραλίας θα μπορούσαν να διαδραματίσουν θετικό ρόλο στον αγωγό TΑP αλλά και στην ανάπτυξη των υπεράκτιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Το 2017, η Αυστραλία αναμένεται να ξεπεράσει το Κατάρ και να γίνει η μεγαλύτερη εξαγωγική χώρα υγροποιημένου αερίου (LNG) στον κόσμο.

- Πόσο σημαντική είναι η συνεισφορά της ελληνικής ομογένειας στις σχέσεις των δυο χωρών;

Υπάρχουν περίπου 600.000 αυστραλοί πολίτες ελληνικής καταγωγής. Η ύπαρξή τους έχει συμβάλλει καθοριστικά στις καλές σχέσεις των δύο χωρών. Οι Ελληνο-Αυστραλοί έχουν διακριθεί στους χώρους των επιχειρήσεων, της πολιτικής, των τεχνών, της αρχιτεκτονικής, των αθλημάτων, των ΜΜΕ και της ανώτατης εκπαίδευσης. Όλοι όσους έχω γνωρίσει προσωπικά διατηρούν στενότατους δεσμούς και αγαπούν πολύ την Ελλάδα. Επίσης, αναβάθμισαν σημαντικά και την αυστραλιανή κουζίνα! Εκτός από τους Ελληνο-Αυστραλούς, στους φιλικούς δεσμούς των δύο χωρών έχουν συντελέσει και οι πολλοί Αυστραλοί που πολέμησαν στο πλευρό των Ελλήνων κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου (π.χ. στη Μάχη της Κρήτης) όπως και η συμβολή της Λήμνου κατά τη διάρκεια της Μάχης στην Καλλίπολη το 1915, η οποία αποτελεί ορόσημο στην ιστορία του –σχετικά νέου- έθνους μας.

- Έχετε απορροφήσει Έλληνες οικονομικούς μετανάστες. Έχετε στοιχεία εάν αυτό συνεχίζεται και τι ευκαιρίες απασχόλησης υπάρχουν;

Η περίοδος της μαζικής μετανάστευσης από την Ελλάδα (αλλά και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες) που ξεκίνησε το 1950 έχει παρέλθει. Παρόλα αυτά, η Αυστραλία δέχεται ακόμα και σήμερα νέους μετανάστες. Οι Έλληνες μπορούν να έρθουν νόμιμα στην Αυστραλία είτε με προσωρινή είτε με μόνιμη βίζα. Η μόνιμη βίζα δίδεται για οικογενειακή ή επαγγελματική μετανάστευση ενώ η προσωρινή βίζα δίνεται σε Έλληνες που έρχονται στην Αυστραλία για τουρισμό, σπουδές και προσωρινή εργασία. Αυτή τη περίοδο, εργαζόμαστε παράλληλα για το πρόγραμμα βίζας «διακοπών με παράλληλη εργασία» . Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των Ελλήνων φοιτητών που σπουδάζει στα πανεπιστήμια μας έχει τετραπλασιαστεί. Ίσως αυτό να οφείλεται στο ότι πέντε αυστραλιανά πανεπιστήμια συγκαταλέγονται στα 100 καλύτερα του κόσμου.

- Η οικονομία της Αυστραλίας μπορεί να συνεχίσει να αναπτύσσεται με τους ρυθμούς που είδαμε την τελευταία δεκαετία; 
Δεν πρέπει να το παίρνουμε ως δεδομένο. Πάντα υπάρχει η ανάγκη συνεχών μεταρρυθμίσεων. Η οικονομία της Αυστραλίας βασίζεται πρωταρχικά στο τομέα των υπηρεσιών με αποτέλεσμα να χρειάζονται πάντα μεταρρυθμίσεις και έμφαση στην καινοτομία για να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί. Παρόλα αυτά έχουμε δείξει ότι τα καταφέρνουμε καλά για μία χώρα 22 εκατομμυρίων. Αυτή τη στιγμή διανύουμε το 23ο συνεχόμενο έτος οικονομικής ανάπτυξης ενώ τα ποσοστά ανεργίας μας παραμένουν χαμηλά.

- Ποιες αυστραλιανές επιχειρήσεις έχουν ήδη παρουσία εδώ, πόση είναι η αξία των διμερών οικονομικών σχέσεων και σε ποιους τομείς εντοπίζεται;

Πολλές κορυφαίες ιατρικές και φαρμακευτικές εταιρίες, όπως η CSL Behring, δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Επίσης υπάρχουν κάποιες μεγάλες εταιρίες πληροφορικής. Ορισμένες εταιρίες, αν και εισήλθαν στην ελληνική αγορά, αποχώρησαν αργότερα για διάφορους λόγους. Από την άλλη μεριά, η Intralot έχει σημαντική παρουσία στην Αυστραλία. Επίσης, υπάρχουν πολλά ελληνικά προϊόντα στην αγορά της Αυστραλίας, όπως τρόφιμα και κρασιά (π.χ. Μπουτάρης), κοσμήματα, ρούχα, φαρμακευτικά προϊόντα και αλουμίνιο. Αξίζει να σας πω ότι πολλές εταιρίες από την Μεσόγειο αποκτούν παρουσία στην Αυστραλία τόσο για να έχουν πρόσβαση στην αυστραλιανή αγορά αλλά κυρίως στις αγορές της Ασίας. Το διμερές εμπόριο και οι επενδύσεις βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα και μάλιστα υπέρ της Ελλάδας. Αν υπάρξουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, οι διμερείς οικονομικές σχέσεις θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν σημαντικά, συμπεριλαμβάνοντας ίσως και το εμπόριο σε προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates