.

Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΚΤ ΚΑΙ ΝΤΡΑΓΚΙ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ !!!

Τεκτονικές αλλαγές στο τραπεζικό σύστημα !!!
Σε μία εξαιρετικά σημαντική μεταβατική περίοδο έχει εισέλθει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα με τις συνεχόμενες… διαγνωστικές εξετάσεις και την μετοχική «αναδιάρθρωση» να βρίσκονται σε εξέλιξη. Από τις διεργασίες αυτές, αναμένονται τεκτονικές αλλαγές τόσο στη λειτουργία, όσο και στη φιλοσοφία των πιστωτικών ομίλων !!!



Δύο είναι οι βασικοί παράγοντες που θα καθορίσουν την επόμενη ημέρα, σε διοικητικό και εποπτικό επίπεδο και για τους οποίους θα υπάρξουν σύντομα εξελίξεις: ηπλήρης ιδιωτικοποίησημε την είσοδο ξένων επενδυτών και η ανάληψη τηςαπευθείας εποπτείας των τεσσάρων “συστημικών” τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Έμπειρα στελέχη του κλάδου που βρίσκονται σε καίριες θέσεις και ξένοι αναλυτές εκτιμούν ότι στο νέο περιβάλλον που θα δημιουργηθεί, οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα συγκλίνουν σημαντικά σε λειτουργικά θέματα και θέματα διαχείρισης κινδύνου και αυτό θα αλλάξει πολλά σε σύγκριση με συνήθειες και πρακτικές του παρελθόντος. «Δεν έχουν καταλάβει πολλοί τις αλλαγές που θα δούμε στον τραπεζικό κλάδο μέσα στα επόμενα χρόνια. Σε πολλά σημεία θα πρέπει να ξεχάσουμε όσα ξέραμε…», δηλώνει με νόημα διευθυντικό στέλεχος.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Μετά την πρωτοφανή συγκέντρωση στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης του κλάδου, οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε διαδικασία... απεμπλοκής από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και ήδη έχουν διευρύνει σε μεγάλο βαθμό τη μετοχική τους βάση. Αν, μάλιστα, προκύψουν επιπρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες στα stress tests και οι τράπεζες υποχρεωθούν να προβούν σε νέες αυξήσεις κεφαλαίου, τότε το ποσοστό των ιδιωτών ενδέχεται να ενισχυθεί περαιτέρω.
Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι οι νέοι μέτοχοι των τραπεζών έχουν ανεβάσει τον πήχη διακυβέρνησης, θέτοντας αυστηρούς κανόνες για την μετεξέλιξη των ελληνικών τραπεζών και την αναπροσαρμογή του επιχειρηματικού τους μοντέλου. Το τρίπτυχο, συνετή διαχείριση, εξωστρέφεια και παροχή εξειδικευμένων λύσεων και καινοτόμων προϊόντων θα πρωταγωνιστήσει όταν οι τράπεζες ξεφύγουν από τα διαδοχικά τεστ και την “επιτροπεία” Κομισιόν και ΤΧΣ.
Σε αυτό το σημείο εισέρχεται το θέμα της εποπτείας. Στις 4 Νοεμβρίου τίθεται σε εφαρμογή ο Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας (SSM) της ΕΚΤ που αποτελεί προάγγελο της τραπεζικής ενοποίησης. Στη νέα αυτή πραγματικότητα, οι τράπεζες θα… δίνουν λογαριασμό στην ΕΚΤ και η Τράπεζα της Ελλάδος θα αναλάβει την άμεση εποπτεία των μη συστημικών τραπεζών και της σωστής λειτουργίας του συστήματος, αναλαμβάνοντας την οργάνωση και συμμετέχοντας στα ειδικά κλιμάκια που θα πραγματοποιούν τους πολύ σημαντικούς, για το νέο πλαίσιο εποπτείας, «επιτόπιους ελέγχους» στις τράπεζες.
Η ΕΚΤ, βέβαια, ως «μεγάλος επόπτης» των ευρωπαϊκών τραπεζών θα έχει το δικαίωμα να αναλαμβάνει την απευθείας εποπτεία οποιασδήποτε τράπεζας κρίνει αυτή απαραίτητο. Στην ουσία, από τις 4 Νοεμβρίου του 2014 η Τράπεζα της Ελλάδος περνάει σε νέο καθεστώς λειτουργίας.
Με άλλα λόγια, μπορεί οι τράπεζες να «ξεμπλέκουν» από το... στενό μαρκάρισμα της DGComp, η οποία τοποθέτησε τους «monitoring trustees» σε όσες έλαβαν κρατική βοήθεια, για να ελέγχει σε καθημερινή βάση τη λειτουργία τους, όμως θα έχουν να αντιμετωπίσουν μία συνεχή παρακολούθηση από την ΕΚΤ.
Στο μέτωπο των νέων ιδιοκτητών, ήδη στην Eurobank οι ιδιώτες μέτοχοι κατέχουν σχεδόν το 65% του μετοχικού κεφαλαίου και χωρίς την ύπαρξη warrants θα μπορούσε η τράπεζα να περάσει πλήρως υπό τον έλεγχο ιδιωτών, είτε μέσω νέας “αναγκαστικής” αύξησης, είτε στην περίπτωση που περάσει “αναίμακτα” τα stress tests και βελτιωθούν ακόμη περισσότερο οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. 
Η “ομάδα Fairfax” έχει αναλάβει τα ηνία της τράπεζας, εκφράζοντας την εμπιστοσύνη της στη διοίκηση Μεγάλου και θέτοντας παράλληλα συγκεκριμένους στόχους και χρονοδιαγράμματα. Μάλιστα, οι επενδυτές τοποθέτησαν τέσσερις εκπροσώπους τους στο διοικητικό συμβούλιο, σε θέσεις μη εκτελεστικών συμβούλων.
Στην Alpha Bank, το ποσοστό του Ταμείου έχει υποχωρήσει στο 66,36% μετά την αύξηση κεφαλαίου, με την Paramount Services Holdings Limited του Κατάρ να έχει τη δυνατότητα να φτάσει στο 9% και η Citi πάνω από 5%. Η Paramount έχει εκπροσώπηση πλέον και στο διοικητικό συμβούλιο με δύο μη εκτελεστικά ανεξάρτητα μέλη.

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates