.

Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014

ΜΑΘΕ ΠΟΙΟΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΟ ΔΗΘΕΝ ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ !!!

Ο φόρος από το πρώτο ευρώ για τους επαγγελματίες και η βίαιη διεύρυνση της φορολογικής βάσης !!!


Τα τελευταία τουλάχιστον δέκα χρόνια κάθε ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προανήγγελλε μέτρα για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Φέτος ήταν η πρώτη χρονιά μετά το 1994, οπότε είχαν θεσπιστεί τα αντικειμενικά κριτήρια επί υπουργίας Αλέκου Παπαδόπουλου, που η φορολογική βάση διευρύνθηκε άγαρμπα και βίαια. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες κλήθηκαν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και το έβαλαν, ενώ μηδενιστήκαν οι επιστροφές φόρου για i τους περισσότερους μισθωτούς. Μάλιστα, από τις δικές τους πληρωμές φόρων έχει προκύψει και , μια σημαντική υπέρβαση των εσόδων από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, η οποία θα αποτελέσει και το μεγάλο «χαρτί» της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με την τρόικα για το πακέτο των φορολογικών ελαφρύνσεων.
Ας δούμε τα στοιχεία αναλυτικά. Στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου, τα συνολικά έσοδα από τη φορολόγηση των εισοδημάτων των νομικών και φυσικών προσώπων ήταν αυξημένα κατά 41% ή κατά 1,7 δισ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2013. Πιο συγκεκριμένα, τα έσοδα από τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων αυξήθηκαν φέτος στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου κατά 940 εκατ. ευρώ ή κατά 27,3% και έφτασαν στα 4,38 δισ. ευρώ. Να τονιστεί ότι το εν λόγω ποσό που εισπράχθηκε από τα φυσικά πρόσωπα είναι κατά 555 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από αυτό που προβλέπει ο Προϋπολογισμός για το επτάμηνο.
Η υπέρβαση αυτή είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο σημειώθηκε μεγάλη απόκλιση προς τα πάνω στο πρωτογενές πλεόνασμα του Προϋπολογισμού. Στο επτάμηνο το πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 2,28 δισ. ευρώ, έναντι στόχου του Προϋπολογισμού για πρωτογενές πλεόνασμα 800 εκατ. ευρώ.

Ποιους αφορά :


Τα θετικά νέα για την πορεία του σκέλους των εσόδων του Προϋπολογισμού είναι κακά νέα για τους φορολογουμένους, οι οποίοι πληρώνουν αυτούς τους φόρους. Ας δούμε και ποιοι είναι αυτοί οι φόροι και οι αλλαγές που τους «φούσκωσαν» και ποιοι τους πληρώνουν:

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που έχασαν το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ και το εισόδημά τους φορολογείται πλέον με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ έως και εισόδημα 50.000 ευρώ και με συντελεστή 33% για υπερβάλλον των 50.000 ευρώ εισόδημα.

Η πλειονότητα των φορολογουμένων με παιδιά, καθώς καταργήθηκε το πρόσθετο αφορολόγητο όριο για τα προστατευόμενα τέκνα.

Όλοι οι φορολογούμενοι, μέσω της κατάργησης των εκπτώσεων από τον φόρο εισοδήματος σε ποσοστό 10% για δαπάνες όπως το ενοίκιο κύριας κατοικίας και παιδιών που σπουδάζουν, τα ασφάλιστρα κ.ά.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων, μέσω της επιβολής αυτοτελούς φορολόγησης στο εισόδημα από ενοίκια. Ο συντελεστής είναι 11% για τα πρώτα 12.000 ευρώ εισοδήματος από ενοίκια και 33% για το υπερβάλλον ποσό.

Οι ζημιογόνες ατομικές επιχειρήσεις, με την επιβολή φόρου, και μάλιστα τσουχτερού. Οι επιχειρήσεις αυτές φορολογούνται με 26% επί των τεκμαρτών εισοδημάτων, που τα προσδιορίζει αυτόματα η Εφορία, βάσει των τεκμηρίων διαβίωσης, όπως είναι τα Ι.Χ., οι κατοικίες και τα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων.

Σημαντική συμβολή στο πρωτογενές πλεόνασμα που καταγράφεται και φέτος στο επτάμηνο είχαν και οι δαπάνες του τακτικού Προϋπολογισμού, που παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013 κατά 2.295 εκατ. Ευρώ.

Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση του συνόλου των πρωτογενών δαπανών κατά 1.468 εκατ. ευρώ ή ποσοστό 5,8% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013, παρά το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκαν αυξημένες δαπάνες ύψους 483 εκατ. ευρώ για το κοινωνικό μέρισμα, 36 εκατ. ευρώ για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης, 66 εκατ. ευρώ για τη χορήγηση πολυτεκνικών επιδομάτων και 64 εκατ. ευρώ για τις εκλογές.

Συνέταιρος η Εφορία

Οι αλλαγές που έγιναν στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών και των ατομικών επιχειρήσεων ουσιαστικά κατέστησαν συνέταιρο την Εφορία στην άσκηση ενός ελευθέριου επαγγέλματος ή στη λειτουργία μιας μικρομεσαίας επιχείρησης. Ένα παράδειγμα αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

Ένας ελεύθερος επαγγελματίας έχει καθαρά κέρδη το 2013 ύψους 10.000 ευρώ. Στο ποσό αυτό του εισοδήματος αναλογεί φόρος εισοδήματος 2.600 ευρώ, δηλαδή 26%. Στο ποσό του φόρου βεβαιώνεται και προκαταβολή φόρου 55%, δηλαδή άλλα 1.430 ευρώ.

Στον ίδιο ελεύθερο επαγγελματία επιβάλλεται και τέλος επιτηδεύματος ύψους 650 ευρώ. Μέχρι τώρα έχουμε φτάσει να του βεβαιώνει η Εφορία το συνολικό ποσό των 4.680 ευρώ. Δυστυχώς, όμως, ο συγκεκριμένος επαγγελματίας ακόμη δεν έχει τελειώσει με το Δημόσιο. Η υποχρεωτική ασφάλισή του στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών σημαίνει ότι θα πρέπει να καταβάλει κάθε δίμηνο το ποσό των 402 ευρώ, δηλαδή άλλα 2.412 ευρώ ετησίως. Ας κάνουμε τώρα το άθροισμα. Ο ελεύθερος επαγγελματίας των 10.000 ευρώ καλείται να πληρώσει συνολικά φόρους και εισφορές ύψους 7.092 ευρώ. Δηλαδή, καλείται να ζήσει με 2.908 ευρώ ετησίως ή με 242 ευρώ μηνιαίως! Ο πραγματικός φορολογικός του συντελεστής προσεγγίζει το 71%!

Ο αντίλογος που υπάρχει από όσους δημιούργησαν αυτό το φορολογικό τερατούργημα είναι ότι, κατά κανόνα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν δηλώνουν το πραγματικό τους εισόδημα και ότι επιδίδονται σε μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή. Ότι το πραγματικό εισόδημα του παραπάνω ελεύθερου επαγγελματία δεν είναι 10.000, αλλά πολύ περισσότερο και, έτσι, ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής μειώνεται δραστικά.

Επί της ουσίας, το υπουργείο Οικονομικών αντιμετώπισε την αδυναμία του να περιορίσει τη φοροδιαφυγή στους ελεύθερους επαγγελματίες επιβάλλοντας εξοντωτική φορολόγηση σε όσους δηλώνουν χαμηλό εισόδημα, δηλαδή στη συντριπτική πλειονότητά τους. Ωστόσο, μαζί με τα ξερά κάηκαν και τα χλωρά, καθώς ο ελεύθερος επαγγελματίας ο οποίος πράγματι έχει χαμηλό εισόδημα τιμωρείται με φορολογική εξόντωση. Ουσιαστικά, η επίσημη Πολιτεία τού απαγορεύει την εργασία.
ΠΗΓΗ
http://www.capital.gr/weekend_articles.asp?id=2101950

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates