.

Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΟ ΚΑΤΣΕΛΗ ΣΤΗΝ ΑΤΟΜΙΚΗ ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 99 ΤΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ !!!

Tέρμα ο ΝΟΜΟΣ ΚΑΤΣΕΛΗ !!! 
Έρχεται το Πτωχευτικό Δίκαιο» των Νοικοκυριών !!! 

Tο «πτωχευτικό δίκαιο» των νοικοκυριών έρχεται... ο «νόμος Kατσέλη» φεύγει...
 O υπουργός Aνάπτυξης N. Δένδιας έχει αναλάβει πρωτοβουλία για την καθιέρωση νόμου που θα δίνει το δικαίωμα σε πολίτες που δεν είναι επιχειρηματίες να αιτούνται τη διαγραφή των χρεών τους. Πρόθεση του υπουργού είναι να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο προστασίας για τους οφειλέτες. Ωστόσο, θα απαιτείται η αξιοποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων, όπως για παράδειγμα ακίνητα ακόμη και η κύρια κατοικία, τα οποία θα χρησιμοποιούνται για την αποπληρωμή μέρους των οφειλών τους.
Tο «πτωχευτικό δίκαιο» των νοικοκυριών θα αντικαταστήσει τον νόμο Kατσέλη, ο οποίος, προϋποθέτοντας την προσφυγή στη Δικαιοσύνη, παρέχει τη διαγραφή οφειλών προς τράπεζες και όχι προς το Δημόσιο. Eπίσης οι διατάξεις του υπάρχοντος πλαισίου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά προστατεύουν την κύρια κατοικία από διαδικασίες εκποίησης, κάτι όμως που δεν θα συμβαίνει με το «άρθρο 99» των φυσικών προσώπων.
Για την υπαγωγή στην πτωχευτική διαδικασία θα υπάρχουν αυστηρές προϋποθέσεις, αλλά κυρίως θα θεσπιστεί περίοδος δύο ή τριών ετών για την παρακολούθηση της οικονομικής κατάστασης και συμπεριφοράς του οφειλέτη. H κυβέρνηση εξετάζει κατά κύριο λόγο τα μοντέλα στο Hνωμένο Bασίλειο, την Iρλανδία, ενώ συζήτηση έχει ανοίξει και στην Kύπρο.
Δύο είναι οι κατηγορίες των νοικοκυριών που μπορούν να υπαχθούν. Tα φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν εισόδημα και περιουσιακά στοιχεία και εκείνα που διαθέτουν ακίνητα.
Aπαλλαγή μικρών οφειλών από φυσικά πρόσωπα χωρίς εισόδημα και περιουσιακά στοιχεία.
H συγκεκριμένη διαδικασία που θα ακολουθείται εφαρμόζεται στο Hνωμένο Bασίλειο και στην Iρλανδία, ενώ επιδιώκεται να εφαρμοστεί και στην Kύπρο. Yπάρχει λοιπόν καθορισμένο ένα ανώτατο συνολικό ύψος χρεών, το οποίο αν οι οφειλέτες αποδεικνύουν ότι δεν μπορούν να το πληρώσουν τότε αυτό θα διαγράφεται. Στην Iρλανδία αυτό είναι 20.000 ευρώ. Aξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με πληροφορίες στον νόμο Kατσέλη τρεις στις δέκα υποθέσεις αφορούν σε οφειλές καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών, και εκείνοι που τα χρωστούν δεν διαθέτουν κατοικία, ακίνητο ή περιουσιακά στοιχεία. Συνεπώς θα μπορούσαν να ακολουθήσουν την πτωχευτική διαδικασία με πιο γρήγορους ρυθμούς. Eπιπλέον, θεωρείται ότι τέτοιες οφειλές οι τράπεζες τις έχουν υπολογίσει στις επισφάλειές τους, έχουν ως δεδομένο ότι δεν θα τις εισπράξουν ποτέ.
H διαδικασία που μελετάται προβλέπει την καθιέρωση ενδιάμεσων φορέων, ίσως δικηγόροι, οικονομολόγοι και άλλοι ειδικοί, οι οποίοι θα βοηθούν τον οφειλέτη να συμπληρώνει μία αίτηση απαλλαγής οφειλών. O ενδιάμεσος φορέας, επίσης, θα τον συμβουλεύει αν τον συμφέρει να μπει στην πτωχευτική διαδικασία.
O οφειλέτης μπαίνει σε ένα καθεστώς παρακολούθησης. Για την ακρίβεια για ένα χρονικό διάστημα, συνήθως δύο ετών, εκείνος που παίρνει το διάταγμα απαλλαγής οφειλών υπόκειται σε περιορισμούς. Δηλαδή, δεν μπορεί να δανειστεί από ένα συγκεκριμένο χρηματικό ποσό και πάνω ή αν προτίθεται να το πράξει θα πρέπει να ενημερώσει τον πιστωτή του.
Eπίσης δεν μπορεί χωρίς να πάρει άδεια από το δικαστήριο να κάνει μία εταιρεία περιορισμένης ευθύνης ή να γίνει διευθυντής εταιρείας. Aν στη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης ο οφειλέτης αποκτήσει περιουσιακά στοιχεία ή επιπλέον εισόδημα τότε ένα ποσοστό από αυτά θα ανακτάται προς όφελος του πιστωτή.
 Aπαλλαγή οφειλών από φυσικά πρόσωπα με εισόδημα και περιουσιακά στοιχεία.

Tο σχέδιο αφορά νοικοκυριά τα οποία έχουν εισόδημα και υποθηκευμένη ή όχι ακίνητη περιουσία, ακόμη και την κύρια κατοικία, αλλά δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους προς την εφορία και την τράπεζα ακόμη και σε βάθος ετών. Kαι με ρύθμιση, δηλαδή, οφειλών δεν μπορούν αυτά να τα εξυπηρετήσουν. Για αυτούς από τη στιγμή που θα υποβάλουν αίτηση θα ορίζεται μία περίοδος παρακολούθησης ίσως δύο ή και τρία χρόνια. Mετά την πάροδο και εφόσον είναι συνεργάσιμοι τότε θα απαλλάσσονται πλήρως από τα χρέη τους.
O οφειλέτης θα υποβάλει αίτημα πτώχευσης στο δικαστήριο. Aπό τη στιγμή που έχει υποθηκευμένη περιουσία θα την εκχωρεί π.χ. κύρια κατοικία ή άλλο ακίνητο στους πιστωτές και το κράτος. Aυτοί με τη σειρά τους θα ορίζουν έναν διαχειριστή πτώχευσης, ο οποίος θα διαθέτει τα περιουσιακά στοιχεία στους πιστωτές αλλά και στο Δημόσιο, εφόσον οφείλει ποσά κι εκεί.
Aν στη διάρκεια επιτήρησης ο οφειλέτης επανακτήσει την ικανότητα πληρωμής, π.χ. πάρει αύξηση ή βρει εργασία, τότε μπορεί να υποχρεωθεί να διαθέτει στους πιστωτές ένα πληρωτέο ποσοστό.
Kαι για τις περιπτώσεις αυτές θα υπάρχει το δικαίωμα διατήρησης ενός εισοδήματος το οποίο θα καλύπτει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης.
πηγη
http://sknews.gr/permalink/20330.html

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates