Η προδοσία της Κύπρου είναι πολύ παλιά υπόθεση, που ξεκίνησε πολύ πριν το 1974, από τη δεκαετία του 50.
Το 1974, απλά υλοποιήθηκε !!!
Το χρονικό της προδοσίας πέρασε από πολλές φάσεις και κυβερνήσεις :Το 1974, απλά υλοποιήθηκε !!!
1. ΣΧΕΔΙΟ ΑΤΣΕΝΣΟΝ (1956-1965)
2. ΙΟΥΛΙΑΝΑ 1965 - ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΣΠΙΔΑ
3. ΑΠΟΣΤΑΣΙΑ
4. ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ
5. ΑΤΤΙΛΑΣ
6. ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
7. 17 ΝΟΕΜΒΡΗ
8. ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ & ΠΟΡΙΣΜΑ 1988
9. ΒΡΩΜΙΚΟ 89 - ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ - ΑΡΧΕΙΟΘΕΤΗΣΗ
10. ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
ΤΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΣΗΜΕΡΑ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΤΣΕΝΣΟΝ !!!
Όσοι διερωτάστε τι δουλειά έχει η 17 ΝΟΕΜΒΡΗ με το Φάκελλο της Κύπρου, φρεσκάρετε τη μνήμη σας ρίχνοντας μια ματιά στις πρώτες δολοφονίες της οργάνωσης και θα καταλάβετε τι ήταν πραγματικά η 17 ΝΟΕΜΒΡΗ και ποιοί και γιατί τη δημιούργησαν.
ΑΝ ΠΟΤΕ ΑΝΟΙΞΕΙ Ο ΦΑΚΕΛΛΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, ΘΑ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΟΥΝ ΑΥΘΗΜΕΡΟΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΜΥΘΟΙ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ !!!
Ο ΦΑΚΕΛΛΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, δηλαδ'η η δικαστική έρευνα και η δίωξη των υπευθύνων, αποκλείστηκε με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (αριθ. 45/7-3-75).
Πριν ακόμα παρθεί η απόφαση αυτή, μέσα στις ΕΔ είχαν αρχίσει τα μέτρα για συγκέντρωση όλου του υλικού που αφορούσε το δημιουργηθέν αρχείο των Αρχηγείων Ενόπκων Δυνάμεων, Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας κατά την διάρκεια του 1974.
Τριμελής επιτροπή από τους αντιπλοίαρχο Α. Κωνσταντίνου, αντιπλοίαρχο Δ. Μπεκιάρη και πλωτάρχη Οικονομόπουλο, θα συγκέντρωνε για το Ναυτικό όλο το αρχείο από όλες τις υπηρεσίες που είχαν σχέση με το Κυπριακό, θα το σφράγιζαν με ειδική σφραγίδα που θα γράφει ΄΄Αρχείον Ελληνοτουρκικής Κρίσεως 1974΄΄ και θα το παρέδιδαν μεχρι 15 Μαρτίου 1975 στο ΄΄Υπαρχείον ΕΤΝΑ΄΄.
Το έγγραφο φέρει στοιχεία άκρως απόρρητον, αρχίζει με τη φράση «..Κατόπιν αποφάσεως κ.ΥΕΘΑ…» δηλαδή του Ε. Αβέρωφ και είναι υπογραμμένο από τον τότε υπαρχηγό του ΑΝ Καψάλη.
Σε όλες τις ΕΔ έγινε μάλλον το ίδιο. Αυτό το υλικό εκτός των σημάτων, πληροφοριών, εγγράφων, περιλάμβανε και όλες τις αναφορές των εμπλακέντων στην κρίση στελεχών των ΕΔ (μερικές από τις οποίες μνημονεύονται εδώ). Στη συνέχεια το αρχείο Κύπρου των ΕΔ και με όλο το αρχείο που συγκέντρωσε αργότερα η Επιτροπή της Βουλής για την Κυπριακή υπόθεση,σφραγίσθηκε σε κιβώτια και φυλάσσεται σε αποθήκη της Βουλής. Αυτό είναι και το υλικό που συνθέτει τον αποκαλούμενο ΦΑΚΕΛΟ ΚΥΠΡΟΥ. Εκφράζονται επιφυλάξεις για το εάν κάποτε, που θα ανοιχτούν τα κιβώτια αυτά θα περιέχουν και το αρχικά συγκεντρωθέν υλικό. Το πιθανότερο είναι πως οι άμεσα ενδιαφερόμενοι θα έχουν φροντίσει για την ΄΄απαλλοτρίωσή του΄΄.
Πέρασαν δέκα τέσσερα χρόνια από τη μεταπολίτευση και η εξεταστική επιτροπή συμπληρώνοντας το έργο της και βγάζοντας τα συμπεράσματά της το 1988, κατέθεσε το πόρισμά της (το ίδιο έγινε και από την Κυπριακή Βουλή όχι πολλά χρόνιας πίσω). Κανονικά θα έπρεπε, να αρθεί η πράξη του υπουργικού συμβουλίου και οι εξ αυτής αποφάσεις του ΥΕΘΑ για αναστολή διώξεων.
Δεν έγινε και διαιωνίζεται το πρόβλημα και η ατιμωρησία.
Οι υπεύθυνοι για τη συνομωσία, το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου, την εγκατάλειψη του νησιού αβοήθητου και με τις εκεί δυνάμεις διασκορπισμένες και αποδυναμωμένες, είναι γνωστοί πια και πολλοί φευγάτοι από τη ζωή.
Ο ρόλος της χούντας στην απόσυρση της μεραρχίας που θωράκιζε το νησί, ο κυρίαρχος ρόλος των Αμερικανών πολιτικών (Βανς, Κίσινγκερ, Σίσκο, Τάσκα κ.ά.) και των μυστικών της υπηρεσιών, όπως και των Βρετανών, είναι λίγο πολύ και αυτά γνωστά. Του Ιωαννίδη και των συνεργατών του. Του Γρίβα, του Μακαρίου, των Ελλήνων στρατιωτικών που υπηρετούσαν στην Κύπρο και συμμετείχαν ή δεν συμμετείχαν στις συνωμοσίες, τις απόπειρες, το πραξικόπημα, στην αντίσταση κατά των Τούρκων. Είναι σχεδόν όλα γνωστά.
Εξεταστική Επιτροπή « ..στην οποία θα ανατεθεί η εξονυχιστική έρευνα για την κατά το δυνατόν , ανά κάλυψη , εξιχνίαση και αξιολόγηση των στοιχείων τα οποία μπορούν να συνθέσουν τον φάκελο της υπόθεσης που επικράτησε να αποδίδεται με τον όρο ΦΑΚΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, καθώς και για την λεπτομερειακή διερεύνηση και εξέταση όλων των πτυχών του μεγάλου αυτού ζητήματος».
Την πρόταση εκείνη, για σύσταση εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής την υπέγραφε το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Στις 21 Φεβρουαρίου 1986, η Ελληνική Βουλή με ομόφωνη απόφαση της ορίζει και αποφασίζει την σύσταση εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής για την διερεύνηση των ευθυνών για την τραγωδία της Κύπρου, μετά από μια σειρά πολιτικές παλινωδίες και τακτηκισμούς των πρώτων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.
Η πρόταση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ κατατίθεται στις 2 Δεκεμβρίου του 1985. Είχε προηγηθεί την 1η Νοεμβρίου 1984 η αρχική πρόταση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τον φάκελο της Κύπρου η οποία, λόγω των γεγονότων που ήταν σε εξέλιξη με τις προσπάθειες και του τότε Γ.Γ. του ΟΗΕ Ντε Κουεγιάρ, προσπάθειες που τότε φαίνονταν να δίνουν αμυδρές ελπίδες λόγω της κινητικότητας που καταγραφόταν , λόγω και των εκλογών που εν τω μεταξύ μεσολάβησαν, δεν προχώρησε το 1984. Αυτή η ίδια πρόταση ήταν που το ΠΑΣΟΚ επανέφερε στις 2/12/1985
Η πρόταση των Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, όπως από το 1975 προεκλογικά είχε δεσμευτεί το ΠΑΣΟΚ και ο Ανδρέας Παπανδρέου ήρθε με καθυστέρηση σχεδόν 3 ετών από τον Οκτώβριο του 1981 που ανέβηκε στην εξουσία. Και με μια ακόμα καθυστέρηση άλλων 2 ετών-από το 1984-, όταν πρωτοκατατέθηκε -για την ακρίβεια κατατέθηκε τον Δεκέμβριο του 1985 (2.12.1985) όπου κατατίθεται από το σύνολο της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ. Τελικά συζητήθηκε τον Φεβρουάριο του 1986 όπου και ψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής. Την πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τον Φάκελο της Κύπρου από τον ΠΑΣΟΚ, και πιο συγκεκριμένα την 2η πρόταση(αυτή που τελικά προχώρησε) υπογράφουν οι :
Χ. ΜΠΑΣΑΓΙΑΝΝΗΣ , Κ. ΖΕΡΒΟΣ , Γ. ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΣ , Σ. ΠΕΠΟΝΗΣ, Α. ΤΡΙΤΣΗΣ, Ν. ΡΙΖΟΓΙΑΝΝΗΣ ,
Δ. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, Π. ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ, Μ. ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ, Π. ΒΑΛΒΗΣ, Β. ΙΝΤΖΕΣ ,Γ. ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ
Γ. ΔΑΒΙΔΟΠΟΥΛΟΣ , Δ. ΒΡΑΔΕΛΗΣ ,Γ. ΧΙΩΤΑΚΗΣ, Ε. ΣΤΑΪΚΟΣ, Γ. ΚΑΤΣΙΜΠΑΡΔΗΣ, Κ. ΜΠΑΝΤΟΥΒΑΣ,
Θ. ΛΟΥΛΗΣ , Γ. ΠΕΡΑΚΗΣ, Μ. ΠΑΠΑΣΤΕΦΑΝΑΚΗΣ, Λ. ΚΙΟΣΚΛΗΣ , Χ. ΦΩΤΙΟΥ ,Σ. ΜΑΡΙΝΙΔΗΣ ,
Α. ΛΙΑΡΟΚΑΠΗΣ , Θ. ΣΤΑΘΗΣ , Η. ΚΑΤΡΙΒΑΝΟΣ , Κ. ΚΟΝΤΟΠΟΔΗΣ , Σ. ΤΣΑΠΑΡΑΣ ,Α. ΝΤΕΝΤΙΔΑΚΗΣ
Α. ΚΑΡΡΑΣ , Δ. ΚΕΦΑΛΙΔΗΣ , Γ. ΣΕΡΠΑΝΟΣ, Α. ΔΡΟΣΟΓΙΑΝΝΗΣ ,Γ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ,
Γ. ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΗΣ Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ , Δ. ΠΑΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ , Λ. ΓΚΛΙΝΑΒΟΣ , Γ. ΠΟΤΤΑΚΗΣ , Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ
Ε. ΛΑΜΠΡΑΚΗ , Β. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ,Χ. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ, Σ. ΑΝΑΣΤΑΣΑΤΟΣ ,Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ ,
Ι. ΒΑΛΥΡΑΚΗΣ , Γ. ΦΛΩΡΟΣ , Π. ΣΑΛΑΜΑΛΙΚΙΔΗΣ, Κ. ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ , Φ. ΚΟΥΤΣΙΚΑΣ, Α. ΚΟΥΤΣΟΓΙΩΡΓΑΣ,
Χ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ , Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ , Γ. ΠΑΠΠΑΣ , Α. ΠΕΤΡΑΛΙΑΣ , Ο. ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΗΣ , Γ. ΒΑΡΚΑΡΗΣ,
Δ. ΜΑΡΟΥΔΑΣ , Γ. ΚΑΠΟΥΡΑΛΟΣ , Κ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑ , Π. ΚΑΤΣΑΡΟΣ , Ι. ΚΑΡΑΜΠΑΤΣΑΣ, Α. ΚΟΛΙΟΥΣΗΣ,
Ι. ΝΤΕΓΙΑΝΝΗΣ , Ε. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ , Β. ΑΓΟΡΑΣΤΗΣ , Π. ΦΟΥΝΤΑΣ , Σ. ΚΑΛΟΥΔΗΣ , Κ. ΤΣΙΓΑΡΙΔΑΣ,
Ν. ΛΕΒΟΓΙΑΝΝΗΣ , Λ. ΜΠΟΥΛΑΚΗΣ , Ε. ΠΕΝΤΑΡΗΣ , Α. ΔΑΜΙΑΝΙΔΗΣ , Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ,
Χ. ΚΑΖΑΚΛΑΡΗΣ ,Α. ΦΑϊΚΟΓΛΟΥ, Α. ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ, Δ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, Μ. ΝΑΤΣΙΝΑΣ,
Ι. ΜΙΧΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ, Σ. ΓΙΩΤΑΣ, Χ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ , Φ. ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ, Α. ΛΑΖΑΡΗΣ,Κ. ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ
Μ. ΓΙΚΟΝΟΓΛΟΥ, Ε. ΚΟΥΛΟΥΜΠΗΣ, Θ. ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΣ, Γ.Α. ΜΑΓΚΑΚΗΣ, Σ. ΚΑΤΗΝΙΩΤΗΣ,
Α. ΔΑΡΙΒΙΑΝΑΚΗΣ, Κ. ΑΣΛΑΝΗΣ, Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ, Β. ΣΑΡΑΝΤΙΤΗΣ, Μ. ΜΕΡΚΟΥΡΗ,
Φ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, Γ. ΠΕΤΣΟΣ, Γ. ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ, Ν. ΧΟΥΛΗΣ , Η. ΜΑΤΡΑΓΚΑΣ,Δ. ΜΑΝΤΖΑΡΗΣ
Ν. ΑΚΡΙΤΙΔΗΣ , Κ. ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ, Α. ΜΠΑΤΣΟΣ , Ν. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ , Α. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ,
Γ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ , Γ. ΚΤΕΝΑΣ , Σ. ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ , Γ. ΑΝΤΩΝΑΚΟΥΔΗΣ , Η. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Η. ΠΑΠΑΗΛΙΑΣ , Γ. ΠΑΠΑΔΟΝΙΚΟΛΑΚΗΣ , Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, Γ. ΑΡΣΕΝΗΣ, Χ. ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ ,
Μ. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ , Μ. ΚΥΠΡΙΩΤΑΚΗ , Ρ. ΚΑΚΛΑΜΑΝΑΚΗ , Γ. ΣΚΟΥΛΑΡΙΚΗΣ , Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ
Π. ΖΑΚΟΛΙΚΟΣ, Γ. ΤΣΑΚΛΙΔΗΣ , Δ. ΠΙΤΣΙΩΡΗΣ , Δ. ΣΑΠΟΥΝΤΖΗΣ , Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, Μ. ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ
Όλα τα ιστορικά –ιδρυτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ δηλαδή. Πολλά από τα οποία βρίσκονται εν ζωή και σήμερα (Ιούλιος 2014) αλλά κανένας τους δεν μιλάει… Γιατί;
Εν συνεχεία στις 3 Μαρτίου 1986 η Βουλή των Ελλήνων με την 1209/901 απόφαση του Προέδρου της Βουλής (Ιωάννη Αλευρά) αποφασίζει την συγκρότηση ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ για την εθνική τραγωδία της Κύπρου.
Την (αρχική) εξεταστική επιτροπή συγκροτούν από το ΠΑΣΟΚ οι
1. Καίτη Σύλβα – Ακρίτα
2. Παυσανίας Ζακολίκος
3. Κλεάνθης Ζερβός
4. Ιωάννης Κουτσογιάννης
5. Αλέξανδρος Λιαροκάπης
6. Χρήστος Μαρκόπουλος
7. Κωνσταντίνος Μπατουβάς
8. Χρίστος Μπασαγιάννης
9. Μάρκος Νάτσινας
10. Δημήτριος Παναγόπουλος
11. Ιωάννης Παπαδονικολάκης
12. Εμμανουήλ Παπασταφενάκης
13. Αναστάσιος Πεπονής
14. Γεώργιος Περδικάκης
15. Αντώνιος Τρίτσης
16. Κωνσταντίνος Τσιγαρίδας
Από την Νέα Δημοκρατία συμμετείχαν οι
1. Ιωάννης Βαρβιτσιώτης
2. Ιωάννης Βασιλειάδης
3. Μιλτιάδης Έβερτ
4. Σταύρος Δήμας
5. Ανδρέας Ζαϊμης
6. Στυλιανός Μπλέτσας
7. Αθανάσιος Ξαρχάς
8. Μιχάλης Παπακωνσταντίνου
9. Αναστάσιος Παπαληγούρας
10. Αριστοτέλης Παυλίδης
11. Άννα Συνοδινού
Από το ΚΚΕ ο Κωνσταντίνος Κάππος
Από την Δημοκρατική Ανανέωση(ΔΗΑΝΑ του Κωστή Στεφανόπουλου) ο Κωνσταντίνος Γιατράκος
Και ως Ανεξάρτητος ο Διονύσιος Λιβανός
Αυτή η εξεταστική των πραγμάτων επιτροπή εξουσιοδοτήθηκε μέσα σε έξι μήνες να παραδώσει το πόρισμα της. Πράγμα αδύνατο και ανέφικτο. Τελικά μετά από θυελλώδεις συνεδριάσεις, συνεχείς παρατάσεις της διάρκειας του έργου και των αρμοδιοτήτων της η εξεταστική επιτροπή για τον ΦΑΚΕΛΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ συμπλήρωσε χρόνο εργασίας και έρευνας δυο ετών, στις 31 Οκτωβρίου του 1988 στην ολομέλεια της ΙΣΤ συνεδρίασης επιτέλους κατατίθενται το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής.
Η σύνθεση της Εξεταστικής επιτροπής για τον Φάκελο της Κύπρου άλλαξε έξι φορές από το 1986 έως ότου παρέδωσε το τελικό πόρισμα της τον Οκτώβριο του 1988. Συγκεκριμένα οι έξι χρονικές φάσεις-περίοδοι της εξεταστικής επιτροπής για τον Φ τ Κ έχουν ως εξής :
ΠΕΡΙΟΔΟΣ Ι: 12 Μαρτίου 1986 – 25 Απριλίου 1986 με πρόεδρο της επιτροπής τον Βουλευτή της πλειοψηφίας (δηλ του ΠΑΣΟΚ) τον κ. Μάρικο Νάτσινα, Α/ πρόεδρο τον Χρίστο Μπασαγιάννη και γραμματέα τον κ. Κων. Τσιγαρίδα
ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙΙ : 14 Μαϊου 1986 - 31 Οκτωβρίου 1986 με πρόεδρο της επιτροπής τον κ. Χρίστο Μπασαγιάννη Α/ πρόεδρο τον Παυσανία Ζακολίκο και γραμματέα τον κων. Τσιγαρίδα επίσης βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας(ΠΑΣΟΚ)
ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙΙΙ: 31 Οκτωβρίου 1986 - 5 Φεβρουαρίου 1987 με πρόεδρο της επιτροπής τον Χρίστο Μπασαγιάννη Α/πρόεδρο τον Παυσανία Ζακολίκο και γραμ. τον Κων. Τσιγαρίδα
ΠΕΡΙΟΔΟΣ IV: 10 Φεβρουαρίου 1987 - 23 Σεπτεμβρίου 1987 με πρόεδρο τον Χρίστο Μπασαγιάννη Α/πρόεδρο τον Παυσανία Ζακολίκο και γραμμ. Τον Ιωάννη Γκλαβίνα
ΠΕΡΙΟΔΟΣ V: 24 Σεπτεμβρίου 1987 - 22 Ιουνίου 1988 με πρόεδρο της εξ. Επιτροπής τον Χρίστο Μπασαγιάννη Α/ πρόεδρο τον Παυσανία Ζακολίκο και γραμμ. Τον Ιωάννη Γκλαβίνα
Και
ΠΕΡΙΟΔΟΣ VI : 24 Ιουνίου 1988 – 31 Οκτωβρίου 1988 πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής ο Χ. Μπασαγιάννης Α/πρόεδρος Παυσανίας Ζακολίκος και γραμμ. Ιωάννης Γκλαβίνας.
Εν τούτοις ο ίδιος ο Ανδρέας Παπανδρέου και οι κυβερνήσεις του, παρόλο που είχε ισχυρότατη πλειοψηφία και είχε την δύναμη να προχωρήσει, και παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία που υπέγραφε το πόρισμα για τον φάκελο της Κύπρου απέδιδε πολύ συγκεκριμένες ευθύνες και κατονόμαζε πρόσωπα χώρες και οργανισμούς, εν τούτοις ο Ανδρέας Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ κράτησαν «επτασφράγιστο μυστικό» το πόρισμα και τις ευθύνες που απέδιδε ονομαστικά σε πρόσωπα, οργανισμούς και χώρες η έρευνα του φάκελου για την εθνική τραγωδία της Κύπρου.
Το ίδιο έπραξαν και οι μετέπειτα όλες οι κυβερνήσεις. Καμία κυβέρνηση δεν ανέλαβε πρωτοβουλία να δημοσιοποιήσει το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για τον φάκελο της Κύπρου. Στις 31 Οκτωβρίου 1988 την ίδια ημέρα που επικύρωσαν το πόρισμα στην συνεδρίαση της Βουλής αυτή την ίδια ημέρα το σφράγισαν ερμητικά.
Έκλεισαν τον φάκελο για την Κύπρο. Τον καταχώνιασαν. Τον ενταφίασαν. Τον εξαφάνισαν. Τον έθαψαν κυριολεκτικά αυτοί που ήγειραν το ζήτημα για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Για την ακρίβεια όπως αποκαλύπτεται από μαρτυρίες ανθρώπων που είχαν πρόσβαση στο αρχειακό υλικό του φακέλου της Κύπρου το λεηλάτησαν! Το κακοποίησαν. Πολλά από τα (εθνικά πλέον ) αρχεία λεηλατήθηκαν. Εξαφανίστηκαν. Χάθηκαν. Μυστηριωδώς…
Εκ τότε, από τον Νοέμβριο του 1988 η τύχη του(πορίσματος) της εξεταστικής επιτροπής για το φάκελο της Κύπρου καθώς και το συγκεντρωθέν υλικό που συνοδεύει το πόρισμα της εξ. Επιτροπής αγνοείται…
Θα δούμε δηλαδή στην συνέχεια της δημοσιογραφικής έρευνας πολλά και σκοτεινά σημεία αυτής της υπόθεσης. Της υπόθεσης δηλαδή αυτού καθ αυτού του πορίσματος της εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής και του συνολικού υλικού που συγκεντρώθηκε.
Εν κατακλείδι το πόρισμα παρά τις αντιθέσεις ένθεν κακείθεν των εδράνων της Βουλής –Κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης- κατέληγε στην απόδοση ευθυνών και στην παραγγελία προς την Κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου κατάργησης της πράξης- κοινής υπουργικής απόφασης(ΚΥΑ) 45/7.3.75 που εξέδωσε η τότε κυβέρνηση( Κων. Καραμανλή) και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αβέρωφ για την αναστολή δίωξης των κατηγορουμένων για το πραξικόπημα της Κύπρου «ώστε οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν ενώπιον των ελληνικών δικαστηρίων» όπως χαρακτηριστικά σημειώνονταν στο πόρισμα των βουλευτών της πλειοψηφίας -δηλαδή των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου.
Τελικά, στο διά ταύτα ούτε η άρση της υπουργικής απόφασης 45/3.7.75 για την αναστολή της ποινικής δίωξης των κατηγορουμένων έγινε ποτέ από την Κυβέρνηση Παπανδρέου αλλά και τις διάδοχες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και τις μετέπειτα κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας! Ούτε όμως και το πόρισμα της εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής για τον ΦΑΚΕΛΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ δόθηκε στον λαό ώστε να πληροφορηθεί ποιοι ήσαν –και εξακολουθούν να είναι υπεύθυνοι - και να φέρουν βαρύτατες ποινικές και αστικές ευθύνες για την Τραγωδία της Κύπρου.
20.798 σελίδες είναι μόνο τα πρακτικά των συνεδριάσεων! Χωρίς αυτό το υλικό να υπολογίζονται όλο το αποκτηθέν υλικό από τα συναρμόδια εμπλεκόμενα Υπουργεία Δικαιοσύνης και Εθ. Άμυνας τα οποία επίσης διαθέτουν σχετικό υλικό για τα δραματικά γεγονότα που οδήγησαν στην εθνική τραγωδία της Κύπρου.
Το πόρισμα αυτό που η Ελληνική Βουλή επικύρωσε στις 31 Οκτωβρίου 1988 θάφτηκε. Λεηλατήθηκε. Καταχωνιάσθηκε. Εξαφανίστηκε. Από προσώπου γης. Χάθηκε ωσάν να μην υπήρξε ποτέ. Ωσάν να ήσαν φαντάσματα όλοι εκείνοι υπάλληλο της Βουλής και οι Βουλευτές (σχεδόν όλοι εκείνης της βουλευτικής περιόδου αν υπολογίσουμε και τις συνεχείς αποχωρήσεις και αλληλοσυμπληρώσεις) , έστω και εν μέσω αντιθέσεων , εργάστηκαν –ο κάθε ένας βέβαια για τα συμφέροντα του κόμματος του και για την συγκάλυψη των ευθυνών δρώντων και ενεργούντων στα γεγονότα αλλά κυρίως και πρωτίστως την κάλυψη και συγκάλυψη των υψηλών, ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού, συμφερόντων και διασυνδέσεων του κάθε ενός εκάστου βουλευτού και του κόμματος – εργάστηκαν το λοιπόν επί δυο συναπτά έτη! Εργάστηκαν για την συγκρότηση αυτού του φακέλου. Την συγκρότηση του λεγόμενου ΦΑΚΕΛΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ.
Από τις 31 Οκτωβρίου 1988 που επικυρώθηκαν τα πρακτικά της ΙΣΤ ολομέλειας της Βουλής στα οποία πρακτικά συμπεριλαμβάνεται και το πόρισμα για το ΦΑΚΕΛΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ έχουν περάσει 26 ολόκληρα χρόνια(!) και όλοι αποσιωπούν το πόρισμα εκείνο. Το πόρισμα που ουσιαστικά αποτελεί την φαιά ουσία του ΦΑΚΕΛΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ που επί δυο έτη οι Έλληνες Βουλευτές διερευνούσαν.
Όπως θα δούμε αυτή η εξεταστική επιτροπή πέρασε από πολλές φάσεις. Θυελλώδεις συνεδριάσεις. Αποχωρήσεις και καταγγελίες ένθεν κακείθεν των εδράνων της Βουλής.
Από την δημοσιογραφική έρευνα όμως προκύπτει ότι είναι δυο ξεχωριστά πλέον αντικείμενα έρευνας Α) το ίδιο αυτό καθ αυτό το πόρισμα εκείνης της εξεταστικής επιτροπής και Β) εντελώς άλλο διαφορετικό αντικείμενο έρευνας τι απέγινε όλο αυτό το συγκεντρωθέν υλικό που προορίζονταν να διαφωτίσει την εξεταστική επιτροπή της Βουλής.
Υλικό το οποίο αποτελείτο: 20.798 σελίδες πρακτικά, και από 260 φακέλους. Φάκελοι οι οποίοι σφραγίστηκαν σε έξι μεταλλικές με σύστημα ασφαλείας αρχειοθήκες-ντουλάπες. Ντουλάπες οι οποίες αρχικά τοποθετήθηκαν στο γραφείο 54 του Ισογείου μεγάρου της Βουλής. Εν συνεχεία, μετά τις συνεχείς ανακαινίσεις, μεταφέρθηκαν στην Παλαιά βουλή και πρόσφατα για λόγους ασφαλείας, μεταφέρθηκαν σε κτήριο ιδιοκτησίας της Βουλής και του Κράτους κάπου στον Κηφισό(για ευνόητους λόγους αν και υπάρχει το πλήρες ρεπορτάζ δεν αναφέρεται σκοπίμως που ακριβώς τοποθετήθηκαν όλοι αυτοί οι φάκελοι).
Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι οι φάκελοι λεηλατήθηκαν. Μαρτυρίες που ελήφθησαν και δόθηκαν ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής των πραγμάτων επιτροπής για τον Φάκελο της Κύπρου, χάθηκαν μέσα από ντουλάπες και από τους φακέλους! Απόρρητα εθνικά τηλεγραφήματα που εμπεριείχε αυτός ο φάκελος(της Κύπρου) είτε δεν συμπεριελήφθησαν ή δεν τα έλαβε καν υπόψη της η εξεταστική επιτροπή -λόγο φόρτου και περιορισμένου χρόνου- όπως μας αποκάλυψαν πηγές που για ευνόητους λόγους δεν μπορούν να κατονομαστούν, έχουν εξαφανιστεί! Ενδεχομένως σημαντικά ιστορικά αρχεία έχουν καταστραφεί ή βρίσκονται σε χέρια που δεν θα έπρεπε…
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι εκείνη την περίοδο με εντολή του Ευάγγελου Αβέρωφ, τότε υπουργού εθνικής άμυνας επί κυβερνήσεων Κων. Καραμανλή, δόθηκε εντολή σε όλες τις διευθύνσεις και τους κλάδους και των τριών σωμάτων των ενόπλων δυνάμεων (ήτοι Στρατού ξηράς , Πολεμικού Ναυτικού, Πολεμικής αεροπορίας) να συγκεντρωθεί όλο το σχετικό υλικό(σήματα, διαταγές, κτλ) από όλες τις διευθύνσεις , να αρχειοθετηθεί να πρωτοκολληθεί και –μέρος αυτού – να σταλεί στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής μετά από σχετικό αίτημα της επιτροπής.
ΠΗΓΗ : GREEKAMERICANNEWSAGENCY.COM
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου