.

Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

ΣΑΦΑΡΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΚΑΤΑΘΕΤΕΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Σαφάρι για τους μεγαλοκαταθέτες στο εξωτερικό

Η Ρωσία θα παρέχει πληροφορίες στις ΗΠΑ για τους αμερικανούς καταθέτες, αλλά και οι ξένες Τράπεζες θα πρέπει να πληροφορούν τη Μόσχα για τους ρώσους πελάτες τους. Το μέτρο θα αφορά την Ελλάδα, άλλες βαλκανικές χώρες, καθώς και την Ισπανία. 

Η αρμόδια επιτροπή της ρωσικής Κάτω Βουλής (Κρατική Δούμα) ενέκρινε κατ' αρχήν νομοσχέδιο, το οποίο επιτρέπει στις Τράπεζες να συνταχθούν με το αμερικανικό σύστημα FATCA (ακρωνύμιο του νέου νόμου, Foreign Account Tax Compliance Act), που θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου του 2014 και θα υποχρεώνει όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ανά τον κόσμο να δηλώνουν λεπτομερώς στην αμερικανική εφορία, IRS, όλα τα περιουσιακά στοιχεία και τα εισοδήματα όσων Αμερικανών διατηρούν χαρτοφυλάκια άνω των 50.000 δολαρίων εκτός ΗΠΑ).
Ωστόσο, το νομοσχέδιο δεν προβλέπει μόνο τη χορήγηση πληροφοριών από τις ρωσικές Τράπεζες για πελάτες στις ξένες φορολογικές υπηρεσίες, αλλά υποχρεώνει τις Τράπεζες στο εξωτερικό να δίνουν απολογισμό στην Ομοσπονδιακή Φορολογική Υπηρεσία της Ρωσίας. Κατ’ αυτό τον τρόπο, οι ρωσικές αρχές μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον αμερικανικό νόμο για να ικανοποιήσουν τη συγκεκριμένη αξίωση. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, ο νέος νόμος να καταστεί τμήμα του μεγάλου προγράμματος που έχει ως στόχο να απεμπλακεί η ρωσική οικονομία από το σύστημα των οφσόρ, κάτι που είχε ανακοινώσει ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στην αρχή του 2014.

 
 Αμερικανικές απαιτήσεις
Το πρόγραμμα προϋποθέτει την επιστροφή μεγάλων κεφαλαίων από το εξωτερικό στη ρωσική δικαιοδοσία. Πάντως, ο ειδικός του πρακτορείου επιχειρηματικών-οικονομικών αναλύσεων Investcafe, Μιχαήλ Κουζμίν, εμφανίζεται επιφυλακτικός, αναφέροντας  ότι «οι ρωσικές Τράπεζες πιθανόν να έχουν το δικαίωμα να ζητούν πληροφορίες για τους λογαριασμούς ρώσων υπηκόων στο εξωτερικό, ωστόσο οι ξένες Τράπεζες δεν θα είναι υποχρεωμένες να χορηγούν αυτές τις πληροφορίες, εφόσον αυτές δεν έχουν υπογράψει με τη Ρωσία ή με μεμονωμένα πιστωτικά ιδρύματα κανένα δεσμευτικό έγγραφο. Μάλλον λοιπόν αυτές οι τροποποιήσεις ανταποδοτικού χαρακτήρα αποτελούν μια τυπικού χαρακτήρα απάντηση στο νόμο FATCA». Εκτός των άλλων, το νέο νομοσχέδιο επιτρέπει στις ρωσικές Τράπεζες και σε άλλους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς να δίνουν στοιχεία για τους πελάτες τους σε ξένες φορολογικές αρχές μόνο με τη συγκατάθεση των ίδιων των πελατών. Ωστόσο, αν αυτοί δεν συμφωνούν, τότε η Τράπεζα έχει το δικαίωμα να αρνηθεί τις υπηρεσίες τις προς αυτούς. Περίπου ένα τέτοιο σύστημα θα ισχύσει από τον Ιούλιο στις ελβετικές Τράπεζες.
Μέχρι την 1η Ιουλίου όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πρέπει να συνταχθούν με το FATCA, διαφορετικά, οι αμερικανικές φορολογικές αρχές θα έχουν το δικαίωμα να προβαίνουν σε παρακράτηση φόρου ύψους 30% επί του εισοδήματος των αμερικανών πολιτών, είτε αυτό προέρχεται από δραστηριότητες εντός ΗΠΑ, είτε όχι. Στην πράξη, όλες οι ενέργειες που γίνονται με δολάρια ΗΠΑ, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο περνούν από αμερικανικές Τράπεζες, γι’ αυτό και οι περισσότερες μεγάλες Τράπεζες αποφάσισαν ούτως ή άλλως να ενταχθούν στο νέο σύστημα. Σήμερα στην IRS έχουν καταχωρηθεί περισσότερες από 500 Τράπεζες σε ολόκληρο τον κόσμο.
Για τον εναρμονισμό τους με τον FATCA, οι περισσότερες χώρες σύναψαν με τις ΗΠΑ διακρατικές συμφωνίες και η ανταλλαγή των πληροφοριών θα πραγματοποιείται σε επίπεδο φορολογικών υπηρεσιών. Ανάλογη συμφωνία προγραμματιζόταν να γίνει μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, ωστόσο, ύστερα από το ξεκίνημα της ουκρανικής κρίσης η αμερικανική πλευρά παραιτήθηκε ξαφνικά από τις συνομιλίες. Στη συνέχεια, οι μεγαλύτερες ρωσικές κρατικές Τράπεζες, Sberbank και VTB, σύναψαν απευθείας συμφωνίες με τις αμερικανικές αρχές για τη συνεργασία βάσει του συστήματος. Η απόφασή τους επικρίθηκε από το ρωσικό Κοινοβούλιο, διότι η σημερινή ρωσική νομοθεσία απαγορεύει τη χορήγηση πληροφοριών για τους καταθέτες σε άλλες χώρες. Τότε, η Τράπεζα VTB ανακοίνωσε επίσημα ότι διακόπτει τη συνεργασία με τους αμερικανούς καταθέτες. Πάντως, το ρωσικό παράρτημα της αυστριακής Τράπεζας, Raifeissen, σύμφωνα με πηγές της RBTH, έχει αρχίσει ήδη να χορηγεί πληροφορίες στις αμερικανικές αρχές για όλους τους πελάτες του που έχουν γεννηθεί στις ΗΠΑ.
Κύπρος-Ελλάδα-Ισπανία

Emprender en Rusia

Το νέο νομοσχέδιο είχε διορθωθεί επανειλημμένα στη Βουλή. Τελικά συμπεριλήφθηκε σε αυτό η διάταξη για τη δημοσιοποίηση πληροφοριών σχετικά με τους ρώσους καταθέτες στο εξωτερικό. Ο αναλυτής της εταιρίας λογιστικού ελέγχου και συμβουλευτικών υπηρεσιών, Gradient Alpha, Εγκόρ Ντεβιάνιν, αναφέρει ότι το αντίστροφο μέτρο συμπεριλήφθηκε, επειδή για πολιτικούς λόγους δεν θα μπορούσε να μην συμπεριληφθεί, αλλά αν η ρωσική πλευρά σκοπεύει να τηρήσει τον αμερικανικό νόμο, τότε πρέπει να εγκριθεί η νομικά κατοχυρωμένη διάταξη που θα προβλέπει ανάλογη δέσμευση απέναντι στη Ρωσία σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ.
Ωστόσο, σημειώνει ότι είναι απίθανο η διάταξη αυτή να λειτουργήσει, επειδή η Ρωσία δεν διαθέτει μοχλούς πίεσης σε Τράπεζες και χώρες, ενώ και η ρωσική οικονομία δεν είναι τόσο ευρεία όσο η οικονομία των ΗΠΑ. Η γεωγραφία νομικής εφαρμογής αυτής της διάταξης δεν θα είναι συμπαγής και το πιο πιθανό είναι ότι θα περιοριστεί μεταξύ των φίλων της Ρωσίας, δηλαδή στην Τελωνειακή Ένωση (Καζακστάν, Λευκορωσία), και στην καλύτερη περίπτωση στην Κίνα και την Κύπρο, προσθέτει ο ειδικός.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της μεσιτικής εταιρίας, ZIP Realty, Γεβγκένι Σκομορόβσκι, οι χώρες που περισσότερο από όλες τις άλλες έχουν σχέση εξάρτησης με ρωσικά κεφαλαία, είναι αυτές που οι Ρώσοι χρησιμοποιούν ως «απάνεμα λιμάνια», κατά πρώτο λόγο αυτό αφορά τη Σερβία, την Κροατία, το Μαυροβούνιο, τη Βουλγαρία, καθώς και την Ελλάδα και την Ισπανία. Είναι απίθανο -επισημαίνει ο ειδικός- να μπορέσει η ρωσική κυβέρνηση να επηρεάσει χώρες όπως η Βρετανία και οι ΗΠΑ, αλλά η Βουλγαρία είτε η Ελλάδα μπορούν κάλλιστα να στηρίξουν αυτό το νόμο, σε κάθε περίπτωση, η νομική βάση γι’ αυτό πλέον υπάρχει.

Πηγή: http://gr.rbth.com

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates