.

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022

O SSM ΚΑΡΦΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ: ΟΧΙ ΣΕ ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΠΟΝΟΥΣ !!!

 


Τι γράφει το bankingnews.gr

Παρά την μεγάλη εξυγίανση που έχει συντελεστεί στις ελληνικές τράπεζες, την κεφαλαιακή τους ενίσχυση και την κερδοφορία που εμφανίζουν…η οικονομική συγκυρία είναι δυσμενής.
Η ενεργειακή κρίση προκαλεί τριγμούς σε όλη την Ευρώπη, η εκτίναξη του πληθωρισμού αλλάζει άρδην όλη την νομισματική πολιτική και ο κίνδυνος ύφεσης αυξάνεται.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον υπάρχουν ενστάσεις ή ανησυχίες για ορισμένες αποφάσεις που δυνητικά θα ληφθούν…

Πηγή προσκείμενη σε μεγάλη αμερικανή επενδυτική τράπεζα που έχει διατελέσει σύμβουλος σε πλήθος υποθέσεων ανέφερε τα εξής στο bankingnews.

«Στον SSM στον Μόνιμο Εποπτικό Μηχανισμό των Τραπεζών που υπάγεται στην ΕΚΤ υπάρχει έντονος προβληματισμός για ορισμένα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος.

1)Οι τράπεζες ειδικά η Εθνική και η Eurobank ενώ πληρούν τα τυπικά κριτήρια διανομής μερισμάτων δεν είναι σαφές εάν τον Οκτώβριο επιτραπεί τελικά η διανομή κερδών εάν το οικονομικό περιβάλλον έχει επιδεινωθεί λόγω οικονομικής και ενεργειακής κρίσης.
Τον Οκτώβριο του 2022 θα αποφασίσει ο SSM εάν τελικά θα επιτρέψει την διανομή μερισμάτων αλλά προφανώς θα είναι αδύνατο να διανεμηθούν μερίσματα σε ένα περιβάλλον οικονομικής επιδείνωσης.

2)Υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα με τα μερίσματα, οι ελληνικές τράπεζες έχουν λάβει κρατική εγγύηση 18,5 δισεκ. ευρώ για εκδόσεις senior bond κύριων ομολόγων που αφορούν τιτλοποιήσεις προβληματικών ανοιγμάτων ή NPEs.
Τα ομόλογα αυτά έχουν πληγεί όχι καταλυτικά αλλά έχουν επηρεαστεί αρνητικά αλλά λόγω της κρατικής εγγύησης δεν καταγράφουν ζημιές αν και στην πράξη υπάρχουν ζημιές.
Με τέτοιο ύψος κρατικών εγγυήσεων ο SSM θεωρείται δύσκολο να επιτρέψει την διάθεση μερισμάτων…

Αν και τα μερίσματα π.χ. το 30% των κερδών θα είναι περισσότερο συμβολικά και θα έδειχναν την επιστροφή των τραπεζών στην κανονικότητα, αυτό δεν μπορεί να συμβεί επειδή η οικονομική συγκυρία είναι πολύ δυσμενής.

3)Υπάρχει και ένα ζήτημα με τα bonus των τραπεζικών στελεχών.
Ενώ τα bonus αποτελούν επιβράβευση των προσπαθειών των τραπεζικών στελεχών και υπό φυσιολογικές συνθήκες θα πρέπει να δίδονται στα βασικά στελέχη χωρίς καμία αμφιβολία…το ερώτημα που ανακύπτει μήπως η συγκυρία είναι ακατάλληλη λόγω του πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης;

Π.χ. εν μέσω μνημονίων, πανδημίας, ενεργειακής κρίσης και πληθωρισμού όλα αυτά τα τελευταία 12 χρόνια καμία μείωση μισθού δεν σημειώθηκε στα κορυφαία τραπεζικά στελέχη…δεν έχασαν κανένα από τα βασικά στοιχεία της μισθοδοσίας τους»

Η πηγή προσκείμενη σε μεγάλη αμερικανή επενδυτική τράπεζα που έχει διατελέσει σύμβουλος σε πλήθος υποθέσεων ανέφερε ότι ενώ υπό φυσιολογικές συνθήκες τα bonus και τα μερίσματα είναι μέρος της αποτελεσματικότητας μιας τράπεζας… η συγκυρία λειτουργεί αποτρεπτικά τόσο για τα μερίσματα όσο και για τα bonus.

Ουδείς μπορεί ή πρέπει να αποκλείσει το φυσιολογικό.

Τα μερίσματα είναι επιβράβευση στους μετόχους και τα bonus στα τραπεζικά στελέχη για την αποτελεσματικότητα τους αλλά ο SSM θα αξιολογήσει ξεκάθαρα και την κακή συγκυρία η οποία μπορεί να γίνει πολύ - πολύ χειρότερη…

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates