.

Σάββατο 4 Ιουνίου 2022

GREENWASHING: ΤΟ ΝΕΟ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΓΙΑ ΤΗΝ DEUTSCHE BANK !!!

 


Ο διευθύνων σύμβουλος του κορυφαίου γερμανικού διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων DWS θα παραιτηθεί την επόμενη εβδομάδα, ανέφερε ο ίδιος την Τετάρτη, μία ημέρα μετά τις επιδρομές εισαγγελέων για ισχυρισμούς ότι η εταιρεία παραπλάνησε τους επενδυτές σχετικά με «πράσινες» επενδύσεις.

Οι ενέργειες των αρχών και η αποχώρηση του διευθύνοντος συμβούλου της DWS, Asoka Woehrmann, σηματοδοτούν ακόμα ένα πισωγύρισμα για την Deutsche Bank (DB), τον πλειοψηφικό ιδιοκτήτη της DWS, η οποία προσπαθεί να αφήσει πίσω της ρυθμιστικές παραβιάσεις, συμπεριλαμβανομένου του ξεπλύματος χρήματος και της κακής πώλησης τίτλων, που την οδήγησαν σε πρόστιμα δισεκατομμυρίων.

Για τον Woehrmann, η επιδρομή ήταν άλλο ένα πλήγμα αφού ήδη ελεγχόταν σχετικά με τη χρήση του προσωπικού του email για επαγγελματικούς σκοπούς και τον ρόλο που έπαιξε σε συμφωνίες η σχέση του με έναν Γερμανό επιχειρηματία.

Η DWS υφίσταται τις κατηγορίες εδώ και μήνες, με αποτέλεσμα οι Γερμανοί εισαγγελείς να πραγματοποιήσουν επιδρομές στην DWS και στα κεντρικά γραφεία της Deutsche Bank την Τρίτη.

Γερμανοί αξιωματούχοι ερευνούν αναφορές και καταγγελίες πληροφοριοδοτών ότι η DWS είχε υπερβάλει στα πράσινα διαπιστευτήρια των επενδύσεων που πούλησε, μια πρακτική γνωστή ως greenwashing. Η DWS έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι παραπλάνησε τους επενδυτές.

Ο Woehrmann ανέφερε στους υπαλλήλους της DWS σε memo ότι ήταν τρομερή χαρά για εκείνον να βλέπει την DWS να ανθίζει, αλλά ότι «Οι ισχυρισμοί που έγιναν εναντίον της DWS και εμένα τους τελευταίους μήνες, συμπεριλαμβανομένων προσωπικών επιθέσεων και απειλών, όσο αβάσιμες ή ανυπεράσπιστες κι αν είναι, έχουν αφήσει σημάδια»». «Για να αναφερθώ στον Τσαρλς Ντίκενς: Ήταν η καλύτερη εποχή αλλά και η χειρότερη», τόνισε στο σημείωμα, το οποίο ήρθε στην κατοχή του Reuters.

Η Deutsche Bank, η οποία διατήρησε την πλειοψηφική ιδιοκτησία της DWS μετά την αρχική της δημόσια προσφορά, επαναπροσδιορίζει το προφίλ της καθώς οι τραπεζικές εταιρείες αναζητούν ένα πιο πράσινο μέλλον.
Αβεβαιότητα

Την Τρίτη, οι Γερμανοί εισαγγελείς δήλωσαν ότι «έχουν προκύψει επαρκή τεκμηριωμένα στοιχεία» που δείχνουν ότι οι περιβαλλοντικοί, κοινωνικοί και διακυβερνητικοί παράγοντες ελήφθησαν υπόψη σε μια μειοψηφία επενδύσεων «αλλά δεν ελήφθησαν καθόλου υπόψη σε άλλο μεγάλο αριθμό επενδύσεων», σε αντίθεση με τις δηλώσεις στα ενημερωτικά δελτία πωλήσεων κεφαλαίων της DWS.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ και η γερμανική χρηματοοικονομική εποπτική αρχή BaFin ξεκίνησαν πέρυσι χωριστές έρευνες για τους ισχυρισμούς ενός πληροφοριοδότη, πρώην επικεφαλής βιωσιμότητας της DWS, ο οποίος είχε πει ότι η εταιρεία υπερεκτίμησε τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποίησε κριτήρια βιώσιμης επένδυσης για τη διαχείριση των επενδύσεων.

Οι μετοχές της DWS έχουν υποχωρήσει 26% από τότε που οι έρευνες SEC και BaFin δημοσιοποιήθηκαν, τον Αύγουστο του περασμένου έτους. Υποχώρησαν περίπου 7% την Τετάρτη.

«Το πράσινο πλύσιμο δεν είναι ένα ασήμαντο αδίκημα», δήλωσε η Magdalena Senn της γερμανικής ομάδας υπεράσπισης των καταναλωτών Finanzwende. «Η επιδρομή και η παραίτηση θα είναι ένα ισχυρό σήμα για άλλους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων», είπε.

Οι αναλυτές της Credit Suisse ανέφεραν ότι η αποχώρηση του Woehrmann είναι απογοητευτική επειδή εφάρμοσε με επιτυχία τη μεταρρύθμιση και την ανάκαμψη της DWS. «Βλέπουμε την αλλαγή της ηγεσίας να προαναγγέλλει μια περίοδο αβεβαιότητας για τη στρατηγική της DWS –και θα μπορούσε ακόμη και να εγείρει ερωτήματα σχετικά με το μέλλον της ως ανεξάρτητης εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων», δήλωσε η Credit Suisse.

Η DWS και η Deutsche Bank δήλωσαν την Τρίτη ότι ο διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων συνεργάστηκαν με τις ρυθμιστικές αρχές στο παρελθόν και ότι θα συνεχίσουν να το κάνουν.
Υπό πίεση

Ο Woehrmann δέχεται πιέσεις σε πολλαπλά μέτωπα από τότε που ξέσπασαν οι ισχυρισμοί για το «πράσινο ξέπλυμα» (greenwashing). Η Deutsche Bank διεξήγαγε σχετική εσωτερική έρευνα ενώ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξέτασε επίσης θέματα εταιρικής διακυβέρνησης σε σχέση με τον διευθύνων σύμβουλο. Ο ίδιος έχει επίσης λάβει απειλητικές επιστολές, συμπεριλαμβανομένης μιας τον Δεκέμβριο που περιείχε σε χαρτί έναν κόκκινο στόχο, λευκή σκόνη και ρατσιστικά μηνύματα.

Όταν ρωτήθηκε για τις καταγγελίες σε μια συζήτηση για τα κέρδη της DWS με αναλυτές, ο Woehrmann είπε ότι απορρίπτει κατηγορηματικά όλους τους ισχυρισμούς.

O Woehrmann απέλυσε την πρώην υπεύθυνη βιωσιμότητας Fixler τον Μάρτιο του περασμένου έτους, λέγοντας σε ένα σημείωμα προς το προσωπικό ότι η μονάδα της δεν είχε σημειώσει αρκετή πρόοδο. H Fixler έκανε μήνυση για άδικη απόλυση, αλλά έχασε την υπόθεση ενώπιον εργατικού δικαστηρίου της Φρανκφούρτης τον Ιανουάριο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, Christian Sewing, υποστήριξε δημόσια τον Woehrmann τον Ιανουάριο, λέγοντας ότι είχε κάνει υπέροχη δουλειά.

Ο Stefan Hoops, ο οποίος επιβλέπει το τμήμα εταιρικής τραπεζικής της Deutsche Bank από το 2019, θα αντικαταστήσει τον Woehrmann από τις 10 Ιουνίου, ανέφερε η τράπεζα. Ο Hoops δεν ασχολήθηκε με τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων τις τελευταίες δύο δεκαετίες, αν και η Deutsche Bank είπε ότι ήταν «αποδεδειγμένα ειδικός στις κεφαλαιαγορές».

Η παραίτηση του Woehrmann τίθεται σε ισχύ στις 9 Ιουνίου, ημέρα της ετήσιας γενικής συνέλευσης.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates