.

Κυριακή 19 Ιουνίου 2022

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΕ ΤΙΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΜΕΝΕΣ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ !!!

 


Στο προσκήνιο επανέρχεται η υπόθεση με τις “εξαφανισμένες” δικογραφίες στην εισαγγελία Κέρκυρας, δεδομένου ότι ακόμη και μετά την εκκίνηση δικαστικών και ποινικών διαδικασιών ακόμη αγνοούνται 153 δικογραφίες.

Τον περασμένο Φεβρουάριο η εισαγγελέας Πρωτοδικών που φέρεται να εξαφάνισε εκατοντάδες δικογραφίες στην Κέρκυρα, με αποτέλεσμα πολλές από αυτές – κατά λογική εκτίμηση- να έχουν παραγραφεί, κλήθηκε σε απολογία για δυο βαριά κακουργήματα από τον εφέτη ανακριτή της Κέρκυρας.

Μετά από παραγγελία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα, η εισαγγελέας είχε κληθεί σε απολογία για τα κακουργήματα της «υπεξαγωγής εγγράφων» και «κατάχρησης εξουσίας».

Η απόφαση αποπομπής από το δικαστικό σώμα

Στα μέσα Απριλίου, η εισαγγελέας Πρωτοδικών Κέρκυρας τέθηκε εκτός δικαστικού σώματος (και χωρίς δικαίωμα μετάβασης σε δημόσια υπηρεσία) από την Πειθαρχική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου .

Είχε παραπεμφθεί στην Πειθαρχική Ολομέλεια με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης, καθώς όταν υπηρετούσε στην Κέρκυρα είχε 3.010 εκκρεμείς δικογραφίες και φέρονται να αγνοούνται 153.

Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στην Ολομέλεια, όταν κλήθηκε από την προϊσταμένη του Πρωτοδικείου να επιστρέψει τις εκκρεμείς υποθέσεις προκειμένου να χρεωθούν σε συνάδελφό της, καθώς υπήρχε κίνδυνος σε ορισμένες εξ αυτών να επέλθει παραγραφή των αδικημάτων, αρνήθηκε ότι τις είχε.

Τελικά, εκ των 3.010 δικογραφιών οι 1.800 περίπου βρέθηκαν στο σπίτι της, οι 324 κατασχέθηκαν σε φιλικό της σπίτι, άλλες 626 -μετά από έρευνα- βρέθηκαν σε άλλο φιλικό της σπίτι και κατασχέθηκαν, ενώ 31 δικογραφίες ήταν ενσωματωμένες μέσα σε άλλες δικογραφίες. Τώρα, αναζητούνται ακόμη άλλες 153 δικογραφίες, η τύχη των οποίων αγνοείται!
Χ. Καστανίδης: Ερωτήματα για το είδος των εγκλημάτων των 153 «χαμένων» δικογραφιών

Με ερώτησή του προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Χάρης Καστανίδης φέρνει το θέμα στη Βουλή, σημειώνοντας πως η «εξαφάνιση» δικογραφιών είχε ως «αποτέλεσμα είτε τη μη εκδίκαση είτε την παραγραφή σοβαρών ποινικών αδικημάτων, ορισμένων εξ’ αυτών με έντονο δημόσιο ενδιαφέρον, όπως του εγκλήματος της μη απόδοσης Φ.Π.Α. και της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο».

Και καλεί να απαντηθεί πόσες από τις 153 δικογραφίες, που κρίθηκαν ως οριστικά απολεσθείσες, αφορούν σε κακουργήματα και πλημμελήματα και πόσες, αφορούν, ειδικότερα, στην τέλεση οικονομικών εγκλημάτων κατά του Δημοσίου, καθώς και ποιος είναι ο αριθμός των πλημμελημάτων και κακουργημάτων που έχουν υποπέσει σε παραγραφή.



Η ερώτηση του Χ. Καστανίδη

«Πριν από δύο χρόνια ετέθη υπό το φως της δημοσιότητας η πρωτοφανής για τα δικαστικά χρονικά της χώρας, υπόθεση της μαζικής, κατά χιλιάδες, μεταφοράς ποινικών δικογραφιών, εκτός της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Κέρκυρας, (μεγάλο μέρος των απολεσθεισών δικογραφιών ευρέθη σε σπίτια πολιτών, που ουδεμία σχέση έχουν με το δικαστικό κλάδο) με αποτέλεσμα είτε τη μη εκδίκαση είτε την παραγραφή σοβαρών ποινικών αδικημάτων, ορισμένων εξ’ αυτών με έντονο δημόσιο ενδιαφέρον, όπως του εγκλήματος της μη απόδοσης Φ.Π.Α. και της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο. Η εμπλοκή προσώπων από τον χώρο της δικαστικής εξουσίας, δικαστικών υπαλλήλων και αστυνομικών, υφαίνει μια εικόνα ασυδοσίας και αναρχίας.

Ενδεικτικό της ανωτέρω περιγραφόμενης κατάστασης, αποτελούν οι πιέσεις που ασκήθηκαν για τη βεβιασμένη μετάθεση της προϊστάμενης Εισαγγελέως Εφετών, έναντι της υφιστάμενης Εισαγγελέως Πρωτοδικών, αμέσως μετά την εκκίνηση της σχετικής έρευνας, ενώ μάλιστα η τελευταία υπηρετούσε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Κέρκυρας επί 18 συναπτά έτη!

Η υπόθεση έχει ήδη λάβει την οδό της δικαστικής διερεύνησης, καθώς έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος της τέως Εισαγγελέως Πρωτοδικών Κέρκυρας ‐μετέπειτα Εισαγγελέως Αθηνών‐ και λοιπών εμπλεκομένων προσώπων, ενώ ήδη από τον Απρίλιο του 2022, η εν λόγω εισαγγελική λειτουργός, ετέθη εκτός δικαστικού σώματος, με απόφαση της 47μελούς Πειθαρχικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου.

Εκ των χιλιάδων επίμαχων ποινικών δικογραφιών, ο Άρειος Πάγος δέχθηκε ότι 153 εξ’ αυτών έχουν απολεσθεί οριστικά, πριν ποτέ εκδικασθούν, γεγονός που εγείρει ερωτήματα ως προς είδος των εγκλημάτων, που οι εν λόγω δικογραφίες αφορούσαν, καθώς επίσης και των εμπλεκομένων προσώπων (κατηγορουμένων και μηνυτών).

Δύο χρόνια μετά την αποκάλυψη της πρωτοφανούς για τα ελληνικά δικαστικά χρονικά υπόθεσης, μια σειρά από περιστατικά, που φέρουν χαρακτήρα εκφοβισμού προσώπων του δικαστικού σώματος, είναι δηλωτικά του μεγέθους και της σοβαρότητας της υπόθεσης.

Με δεδομένη, λοιπόν, τη συνταγματική δημοκρατική αρχή, υπό το πρίσμα της εγγυητικής της λειτουργίας, ότι η δικαιοσύνη απονέμεται στο όνομα του Λαού,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
  • Συνολικά ποιος είναι ο ακριβής αριθμός δικογραφιών, που απομακρύνθηκαν από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Κέρκυρας, πόσες από τις 153 δικογραφίες, που κρίθηκαν ως οριστικά απολεσθείσες, αφορούν σε κακουργήματα και πλημμελήματα και πόσες, αφορούν, ειδικότερα, στην τέλεση οικονομικών εγκλημάτων κατά του Δημοσίου;
  • Ποιος είναι ο αριθμός των πλημμελημάτων και κακουργημάτων που έχουν υποπέσει σε παραγραφή, από το 2014 έως το 2020, ήτοι κατά το διάστημα που αρμόδια για την έναρξη της ποινικής διαδικασίας ήταν η τέως Εισαγγελική λειτουργός και πώς εξηγείται η μακρά παραμονή της παυθείσας εισαγγελικής λειτουργού στην Κέρκυρα και, μάλιστα, το γεγονός ότι τον Οκτώβριο του 2020 υπέβαλε αίτηση επαναμετάθεσής της στην Κέρκυρα, η οποία τελικά απερρίφθη από τον Άρειο Πάγο;»

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates