.

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022

Γ.ΧΑΤΖΗΘΕΟΔΟΣΙΟΥ: ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ Η ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΗΤΡΑ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ !!!

 



Η κίνηση της ΔΕΗ να προχωρήσει σε αίτημα για διεξαγωγή πιλοτικής δίκης για τη ρήτρα αναπροσαρμογής, ώστε το ζήτημα να κριθεί στο ανώτατο επίπεδο, δημιουργεί έντονο προβληματισμό.

Όπως μαθαίνουμε, η συζήτηση στον Άρειο Πάγο επί του αιτήματος της ΔΕΗ έχει προσδιοριστεί για τις 14 Ιουνίου.

Αυτό, ωστόσο, σημαίνει ότι στο μεταξύ η εκδίκαση των συλλογικών αγωγών καταναλωτών που έχουν καταθέσει τόσο το ΙΝΚΑ όσο και η ΕΚΠΟΙΖΩ- με την πρώτη εξ αυτών να έχει προσδιοριστεί για την 1η Ιουνίου- είναι πολύ πιθανό, σύμφωνα με έγκριτους νομικούς, να αναβληθούν, παρατείνοντας την αγωνία των καταναλωτών που ασφυκτιούν και είναι αντιμέτωποι με διακοπές ρεύματος.

Αν η ΔΕΗ εκτιμά ότι η ρήτρα είναι νόμιμη γιατί επιλέγει αυτή την ενέργεια; Συμφωνούν με αυτήν την επιλογή και άλλοι πάροχοι; Μήπως απλώς είναι μια προσπάθεια καθυστέρησης, κάτι που θα εντείνει το αδιέξοδο των καταναλωτών;

Ως Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών έχουμε από την πρώτη στιγμή τονίσει την ανάγκη κατάργησης της ρήτρας και σε συνεργασία με τη ΓΣΕΒΕΕ, τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, το ΙΝΚΑ και την ΕΚΠΟΙΖΩ, δρομολογούμε – πάντα σύμφωνα με τα περιθώρια που μας αφήνει το νομικό πλαίσιο- τη συλλογική αντίδραση και των επιχειρήσεων με κατάθεση προσφυγών ή αγωγών για την υπεράσπιση των συμφερόντων τους απέναντι στη λαίλαπα των αυξημένων λογαριασμών ενέργειας.

Για το σκοπό αυτό, με πρωτοβουλία του Ε.Ε.Α., έχουν πραγματοποιηθεί ήδη δύο τηλεδιασκέψεις με τους παραπάνω φορείς, η πρώτη στις 9/5/2022 όπου συζητήθηκε η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και μπήκαν οι βάσεις για τα επόμενα βήματα, και η δεύτερη στις 30/5/2022 στην οποία συμμετείχαν έμπειροι νομικοί και εκπρόσωποι Σωματείων, Ομοσπονδιών, Εμπορικών Συλλόγων κ.ά. και υπήρξε στοχευμένη ενημέρωση για τις κινήσεις που μπορούν να γίνουν.

Το Ε.Ε.Α. θα στηρίξει τον αγώνα όσων επιλέξουν τη νομική οδό για να απαλλαγούν από τη ρήτρα αναπροσαρμογής και τις παράλογες αυξήσεις που τη συνοδεύουν.

Η απαλλαγή από τη ρήτρα είναι η μόνη λύση για να «ανασάνουν» πραγματικά επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Διαφορετικά οι συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνία θα είναι καταστροφικές.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates