.

Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022

Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΒΕΤΙΑΣ ΑΥΞΗΣΕ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΟ 2007 !!!

 



Η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) αύξησε απροσδόκητα τα επιτόκια για πρώτη φορά από το 2007, εστιάζοντας στην μάχη για τον πληθωρισμό που απειλεί να ξεφύγει από τον έλεγχο.

Αύξησε το επιτόκιο της κατά 50 μονάδες βάσης στο -0,25%, μια δραματική κίνηση που οδήγησε στην εκτίναξη του φράγκου έως και 2% έναντι του ευρώ.

Ακολουθώντας την παγκόσμια τάση της νομισματικής σύσφιξης, οι Ελβετοί αξιωματούχοι χάραξης της πολιτικής με επικεφαλής τον Πρόεδρο Τόμας Τζόρνταν αύξησαν επίσης τις προβλέψεις τους για τον πληθωρισμό και επισήμαναν ότι μπορεί να χρειαστούν περισσότερα μέτρα.

Μετά την ανακοίνωση το φράγκο βαδίζει προς το μεγαλύτερο ράλι του από τον Ιανουάριο του 2015.

«Θα παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και είμαστε έτοιμοι να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα σε κάθε περίπτωση», είπε ο Τζόρνταν σε ομιλία του μετά την απόφαση.

Η αιφνιδιαστική κίνησε πραγματοποιήθηκε παράλληλα με μια αλλαγή στις προοπτικές για τον πληθωρισμό, τον οποίο η SNB βλέπει τώρα σε 2,8% φέτος, 1,9% το 2023 και 1,6% το 2024. Αυτό είναι σημαντικά υψηλότερο από τον Μάρτιο, όταν προέβλεπε 2,1% φέτος και 0,9% το 2023 και το 2024.

Λίγες ώρες νωρίτερα, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ενίσχυσε τη δική της μάχη ενάντια στον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό με αύξηση επιτοκίων 75 μονάδων βάσης. Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο αργότερα την Πέμπτη.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα — της οποίας τη στάση έχει την τάση να ακολουθεί η SNB — θα αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια τον επόμενο μήνα, ενώ θα ακολουθήσει και άλλη αύξηση τον Σεπτέμβριο.

Η σύσφιξη της πολιτικής της ΕΚΤ έχει ήδη αντιμετωπίσει δυσκολίες, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναγκάστηκαν να πραγματοποιήσουν έκτακτη συνεδρίαση την Τετάρτη λόγω της ανόδου των αποδόσεων των ομολόγων σε ορισμένες χώρες της ευρωζώνης.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates