«Κόκκινη κάρτα» στον Εξωδικαστικό Συμβιβασμό έβγαλαν οι Θεσμοί στην 14η αξιολόγηση η οποία πραγματοποιείται ανά τρίμηνο λόγω της εποπτείας που ασκούν στα κυβερνητικά πεπραγμένα. Οι διαπιστώσεις των Θεσμών για τα αποτελέσματα του Εξωδικαστικού Συμβιβασμού είναι αρνητικά καθώς το «κούρεμα» που δίνεται στους δανειολήπτες ανέρχεται μόλις στο 28% όταν ο σχετικός νόμος προβλέπει υψηλότερο ποσοστό που αιτιολογημένα δεν μπορούν να εξοφλήσουν τα δάνεια τους.
Οι Θεσμοί επί της ουσίας στρέφονται κατά των τραπεζών οι οποίες αξιοποιούν στο έπακρο την «προστασία» που έλαβαν από τους ίδιους τους θεσμούς .
Η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομικών φαίνεται ότι δεν έπιασε τόπο αφού οι τράπεζες χάρη στην παρέμβαση των Θεσμών ήταν στη δική τους ευχέρεια να αποδεχθούν την ρύθμιση που προτείνει η πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους .
Όμως τα αποτελέσματα των τραπεζών έχοντας ρυθμιστεί μόλις 10 υποθέσεις σε σύνολο 4.700 και το ύψος του κουρέματος των δανείων πέφτει κάτω από το 30% αναμένεται να έρθουν αλλαγές με σκοπό να ανέβει το ποσοστό στο «κούρεμα» των δανείων.
Η αντίδραση των θεσμών
Τα στοιχεία δεν ικανοποιούν ούτε τους Θεσμούς με συνέπεια οι τράπεζες να χάνουν μέρος από την αξιοπιστία τους ως αντισυμβαλλόμενες στις συναλλαγές με τους δανειολήπτες διότι το ποσοστιαίο «κούρεμα» κινείται σε πολύ χαμηλό επίπεδο σε βαθμό που οι εκπρόσωποι των Θεσμών φαίνονται πρόθυμοι να δώσουν έγκριση για «κλείδωμα» όσο αφορά το «κούρεμα» των δανείων.
Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τη σχετική υπόθεση με τον παραδοσιακό τρόπο που λέει «όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος».
Οι τράπεζες φαίνεται ότι τα …θέλουν όλα δικά τους αναλαμβάνοντας τον κίνδυνο να χάσουν την προστασία και τα δικαιώματα που τους δίνει η υπάρχουσα νομοθεσία η οποία υλοποιήθηκε με την προοπτική να μη λειτουργήσει καταχρηστικά με βάση και τα συμπεράσματα που έχουν οι θεσμοί στα χέρια τους.
Στην έκθεση των 88 σελίδων της 14η αξιολόγησης και στη σελίδα 45 αναφέρεται ότι ζητούν αλλαγές στη λειτουργία του Εξωδικαστικού Συμβιβασμού.
Νομοθετικές αλλαγές
Το υπουργείο Οικονομικών μετά την κριτική για τα πενιχρά αποτελέσματα του Εξωδικαστικού με βασική ευθύνη των τραπεζών ζητά αλλαγές στη νομοθεσία, σι οποίες αναμένεται να εγκριθούν από τους Θεσμούς διότι ο αρχικός σκοπός ήταν να λειτουργήσει το εργαλείο των ρυθμίσεων.
Σήμερα οι αρμόδιοι διαπιστώνουν ότι οι τράπεζες εκμεταλλεύτηκαν αρχικά την εμπιστοσύνη των Θεσμών και στη συνέχεια του υπουργείου Οικονομικών κάνοντας το δικό τους «παιχνίδι» ακυρώνοντας στην πράξη τη φιλοσοφία του νόμου που ήταν να διευκολυνθούν τα νοικοκυριά με τραπεζικό δανεισμό που έχασαν σημαντικό μέρος από τα έσοδα τους εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου