.

Παρασκευή 6 Μαΐου 2022

ΝΕΑ ΚΑΡΦΑΡΑ ΣΕΒΑΣΤΙΔΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΗΓΕΣΙΕΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ: ΕΜΕΙΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΑΜΕ ΑΜΕΣΑ ΤΙΣ ΧΟΡΗΓΙΕΣ ΑΠΟ...ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ !!!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΔΩ:
ΒΟΜΒΑ ΜΕΓΑΤΟΝΩΝ ΣΕΒΑΣΤΙΔΗ ΓΙΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΙΚΑΣΤΩΝ & ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ: ΠΑΙΡΝΑΤΕ ΧΟΡΗΓΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΥΒΑΤΕ !!!



Αντιπαραβολή σε δεκατέσσερα κομβικά σημεία, γιά τις θέσεις και τις αντιλήψεις, που έχουν για τη Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της και στα οποία διαφέρουν, όπως υποστηρίζει, τα μέλη της πλειοψηφίας, με τα μέλη της μειοψηφίας του προεδρείου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, έδωσε στη δημοσιότητα ο Πρόεδρος της ΕνΔΕ, εφέτης, Χριστόφορος Σεβαστίδης, ενόψει των επικείμενων εκλογών, γιά την ανάδειξη νέας διοίκησης στην Ενωση, τις επόμενες δύο Κυριακές 8 και 15 Μαίου.

Στην ανακοίνωση του, ο Πρόεδρος της ΕνΔΕ, που ελέγχει την πλειοψηφία της μεγαλύτερης δικαστικής ένωσης, καθώς έχει εκλέξει τα 8 από τα 15 μέλη του Προεδρείου της, υποστηρίζει ότι: "Από την αντιπαραβολή των θέσεων σε ζητήματα κομβικά για τη Δικαιοσύνη συνάγεται αβίαστα το συμπέρασμα, ότι οι επικείμενες εκλογές θα καθορίσουν καταλυτικά την πορεία των κοινών μας υποθέσεων τόσο σε επίπεδο θεσμικό όσο και οικονομικό, ενώ θα αποτελέσουν κρίσιμο σταυροδρόμι, που θα οδηγήσει είτε στην ανεξάρτητη, αποτελεσματική και αδέσμευτη πορεία της Ένωσης, με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον των συναδέλφων και της Δικαιοσύνης είτε στην οπισθοδρόμηση, την εσωστρέφεια, την ιδιοτέλεια και την εξάρτηση από προσωπικά και άλλα συμφέροντα".

Στην ανακοίνωση του, ο κ. Σεβαστίδης χαρακτηρίζει τα μέλη της μειοψηφίας ως "τα πρόσωπα του παρελθόντος, επίγονοι της κ. Θάνου και του κ. Αθανασίου, στενοί συνεργάτες αποσπασμένων συμβούλων υπουργών, προέδρων ανεξάρτητων Αρχών, ευνοημένων από φωτογραφικές νομοθετικές ρυθμίσεις, που έχουν δοκιμαστεί σε διάφορες θέσεις, έχουν φθαρεί και έχουν αποτύχει" και αναφέρει:

"Στον παρακάτω πίνακα επιχείρησα αρκετά συνοπτικά να παρουσιάσω τις διαφορές (αξιών, αντιλήψεων, στρατηγικής), που χωρίζουν τα μέλη της ομάδας μας (Χριστόφορο Σεβαστίδη, Χαράλαμπο Σεβαστίδη, Παντελή Μποροδήμο, Αικατερίνη Ντόκα, Αικατερίνη Μάτση, Μιχάλη Τσέφα, Ιωάννη Ασπρογέρακα, Έφη Κώστα) από τα λοιπά μέλη της μειοψηφίας του ΔΣ. Τα μέλη της μειοψηφίας και υποψήφιοι στις επικείμενες αρχαιρεσίες δεν είναι πρόσωπα νέα.

Είναι τα πρόσωπα του παρελθόντος, επίγονοι της κ. Θάνου και
του κ. Αθανασίου, στενοί συνεργάτες αποσπασμένων συμβούλων
υπουργών, προέδρων ανεξάρτητων Αρχών, ευνοημένων από φωτογραφικές νομοθετικές ρυθμίσεις, που έχουν δοκιμαστεί σε διάφορες θέσεις, έχουν φθαρεί και έχουν αποτύχει.

Από την αντιπαραβολή των θέσεων σε ζητήματα κομβικά για τη Δικαιοσύνη συνάγεται αβίαστα το συμπέρασμα, ότι οι επικείμενες εκλογές θα καθορίσουν καταλυτικά την πορεία των κοινών μας υποθέσεων τόσο σε επίπεδο θεσμικό όσο και οικονομικό, ενώ θα αποτελέσουν κρίσιμο σταυροδρόμι, που θα οδηγήσει είτε στην ανεξάρτητη, αποτελεσματική και αδέσμευτη πορεία της Ένωσης, με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον των συναδέλφων και της Δικαιοσύνης είτε στην οπισθοδρόμηση, την εσωστρέφεια, την ιδιοτέλεια και την εξάρτηση από προσωπικά και άλλα συμφέροντα.

1. Τρόπος διοίκησης της Ένωσης - Πώς αξιοποιήθηκαν οι θέσεις στο ΔΣ της Ένωσης

Προεδρείο Ομάδες μειοψηφίας

Μοναδική μας επιδίωξη η διασφάλιση των συμφερόντων του Δικαστικού Σώματος, η βελτίωση των συνθηκών απονομής της Δικαιοσύνης και η προάσπιση του Συντάγματος.

Η εκλογή τους στο ΔΣ αποτέλεσε ευκαιρία μεταπήδησης σε θέσεις της εκτελεστικής εξουσίας (Βουλευτές, σύμβουλοι Πρωθυπουργού, αποσπασμένοι σύμβουλοι Υπουργών, διορισμένοι σε ανεξάρτητες Αρχές). Σύμβουλος Υπουργού και μάλιστα και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είχε τοποθετηθεί και ο υποψήφιος κ. Χ. Νάστας. Ομολόγησε πρώην πρόεδρος της Ένωσης και επικεφαλής
σημερινής ομάδας στο ΔΣ ότι δέχονταν επισκέψεις διαδίκων για υποβολή αιτημάτων επίσπευσης των δικών τους, ενώ στα πλαίσια
των κοινωνικών σχέσεων που είχαν αναπτύξει δέχονταν συμβολικά δώρα.

Οι διαφορές του Προεδρείου με τις ομάδες μειοψηφίας

2. Επιδίωξη ευνοϊκών νομοθετικών ρυθμίσεων για προσωπικό όφελος Προεδρείο Ομάδες μειοψηφίας

Εναντιωθήκαμε άμεσα και προκλήθηκε σύγκρουση με τις υπόλοιπες ομάδες, όταν εισήχθη ευνοϊκή ρύθμιση με μετατροπή θέσεων Εφετών σε Προέδρους Εφετών.

Επεδίωξαν ευνοϊκές νομοθετικές ρυθμίσεις, από τις οποίες είχαν προσωπικό όφελος σε βάρος της εύρυθμης λειτουργίας των Δικαστηρίων.


3. Χορηγίες από Τράπεζες

Προεδρείο Ομάδες μειοψηφίας

Καταργήσαμε άμεσα, μόλις αναλάβαμε την ηγεσία της Ένωσης το 2016, κάθε πρακτική χορηγιών από Τράπεζες και άλλους ιδιωτικούς φορείς.

Μέχρι και το 2016 λάμβαναν χορηγίες από Τράπεζες, λόγος για τον οποίο κατατέθηκε και ερώτηση στη Βουλή.

4. Μη κατάληψη δημόσιας θέσης μετά την αφυπηρέτηση των δικαστικών λειτουργών

Προεδρείο Ομάδες μειοψηφίας

Καταθέσαμε ήδη από το 2014 πρόταση, με την οποία ζητούσαμε να απαγορευτεί σε κάθε δικαστικό λειτουργό η κατάληψη δημόσιας θέσης, μετά την αφυπηρέτησή του από το Δικαστικό Σώμα. Την πρόταση αυτή την επαναλαμβάνουμε σε κάθε Υπουργό Δικαιοσύνης. Η θέση μας αυτή υιοθετήθηκε με μεγάλη πλειοψηφία τον Δεκέμβριο του 2018 και από την ΓΣ της Ένωσης, την οποία εξακολουθεί, να μην σέβεται η μειοψηφία του ΔΣ.

Καταψήφισαν την πρότασή μας και μάλιστα ενώπιον του νυν Υπουργού Δικαιοσύνης, υπεραμύνθηκαν του δικαιώματος των συνταξιούχων συναδέλφων να διορίζονται σε δημόσιες θέσεις.

5. Εισφορά αλληλεγγύης

Προεδρείο Ομάδες μειοψηφίας

Θέσαμε το θέμα για πρώτη φορά στον δημόσιο διάλογο τον Ιανουάριο του 2021. Στο ΔΣ της 6ης Φεβρουαρίου 2021 αποφασίσαμε να διεκδικήσουμε ως Προεδρείο την αναστολή για τα έτη 2021 και 2022, και ήδη έχουμε κοινοποιήσει τα δικόγραφα
και τα αναγκαία έγγραφα για την διεκδίκησή τους.

Αρνήθηκαν να διεκδικήσουν το αίτημα και μειοψήφησαν στο ΔΣ όταν τέθηκε. Δήλωσαν ότι, αρκούνται στην υπόσχεση της Κυβέρνησης, για αναστολή της υποχρέωσης καταβολής για το έτος 2023.

6. Δικαστικές διακοπές

Προεδρείο Ομάδες μειοψηφίας

Από το 2020 που για πρώτη φορά επιχειρήθηκε ο περιορισμός των δικαστικών διακοπών, αρθρογραφήσαμε με στατιστικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι, οι δικαστικές διακοπές είναι μια παραγωγική περίοδος εργασίας για τους συναδέλφους. Υποστηρίξαμε την θέση μας στο Υπουργείο και σε όλα τα πολιτικά κόμματα, με τα οποία είχαμε συναντήσεις. Δώσαμε αγώνα στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή του ΚΟΔΚΔΛ του 2018, για να διατηρηθεί η περίοδος των δικαστικών διακοπών στο νέο Κώδικα.

Υπονόμευσαν κάθε προσπάθεια, που κάναμε για ανάδειξη του θέματος και σε συναντήσεις με την ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης διαβεβαίωναν από τον Μάρτιο του 2020 ότι, δεν υπάρχει καμία περίπτωση μείωσης των δικαστικών διακοπών. Τα ίδια επαναλάμβαναν και την άνοιξη του 2021 προσπαθώντας να καθησυχάσουν τους συναδέλφους ότι δεν πρόκειται, να ληφθεί κανένα μέτρο από το Υπουργείο.

Οι διαφορές του Προεδρείου με τις ομάδες μειοψηφίας

7. Στήριξη συναδέλφων από επιθέσεις που δέχονται

Προεδρείο Ομάδες μειοψηφίας

Τα τελευταία χρόνια έχουν εκδοθεί δεκάδες ανακοινώσεις και Δελτία Τύπου στήριξης συναδέλφων, που δέχονται άδικες επιθέσεις. Έχουν γίνει πολλές παρεμβάσεις και δηλώσεις διαμαρτυρίας σε διάφορους φορείς. Κάθε συνάδελφος αισθάνεται ότι, η Ένωση είναι συνέχεια στο πλάι του.

Πριν το 2016 δεν υπάρχει καμία ανακοίνωση στήριξης συναδέλφων. Εκδόθηκε μόνο μία ανακοίνωση, που στήριζε την πρόεδρο της τότε
πλειοψηφίας κ. Θάνου στην αντιδικία της με τον καθηγητή του συνταγματικού δικαίου, Τσακυράκη. Πρόσφατα στο ΔΣ της 5-3-2022 δήλωσαν ότι, δεν θα στηρίξουν τους συναδέλφους, για να μην διαταραχθούν οι σχέσεις τους με τους δικηγορικούς συλλόγους.

8. Σεβασμός στο καταστατικό και στις δημοκρατικές διαδικασίες

Προεδρείο Ομάδες μειοψηφίας

Από την στιγμή που αναλάβαμε την διοίκηση της Ένωσης τηρούμε με συνέπεια όλες τις καταστατικές διατάξεις και τις δημοκρατικές αρχές που οφείλουν να διέπουν μια Δικαστική Ένωση.

Παραβίασαν το Καταστατικό και οδήγησαν για πρώτη φορά σε διασυρμό την Ένωση το καλοκαίρι του 2020, με τον διορισμό προσωρινής διοίκησης από το Δικαστήριο, προκειμένου να παραμείνουν χωρίς εκλογές στην διοίκηση της, Ένωσης για άλλα δύο χρόνια.

9. Για τον αγώνα που δώσαμε στο άρθρο 40 του Νομοσχεδίου για ΕΣΔΙ

Προεδρείο Ομάδες μειοψηφίας

Με μεθοδικότητα και στρατηγικό σχεδιασμό πετύχαμε την απόσυρση της διάταξης, που καθιέρωνε γραπτή αξιολόγησή μας. Καταθέσαμε γραπτά τις θέσεις μας, τοποθετηθήκαμε στη Βουλή, πραγματοποιήσαμε ηλεκτρονική ψηφοφορία για να αναδείξουμε την βούληση του Σώματος, απευθυνθήκαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών, από την οποία λάβαμε στήριξη, πραγματοποιήσαμε συναντήσεις με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης.

Χωρίς καμία άλλη πρόταση, χωρίς κανέναν σχεδιασμό, πρότειναν από την αρχή την διακοπή συνεδριάσεων των δικαστηρίων. Μία
πρόταση που θα κατέληγε νομοτελειακά σε φιάσκο και αποτυχία.

10. Για τον αγώνα απέναντι στον αποκλεισμό των Δικαστικών Ενώσεων από τις Νομοπαρασκευαστικές Επιτροπές

Προεδρείο Ομάδες μειοψηφίας

Δώσαμε πολύμηνο αγώνα σε όλα τα επίπεδα. Απευθυνθήκαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών, ο πρόεδρος της οποίας απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Δικαιοσύνης. Φέραμε το θέμα σε συζήτηση στη ΓΣ της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών, η οποία ομόφωνα διατύπωσε την θέση ότι πρόκειται, για παραβίαση των αρχών του Κράτους Δικαίου.
Αναδείξαμε το ζήτημα στην Γενική μας Συνέλευση τον Δεκέμβριο του 2021. Αποστείλαμε επιστολές τόσο στο Υπουργείο όσο και στα πολιτικά κόμματα.

Διατύπωσαν τον Δεκέμβριο του 2021 στη Γενική Συνέλευση την άποψη ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης δεν έχει υποχρέωση να μας καλεί στις Νομοπαρασκευαστικές Επιτροπές.

Οι διαφορές του Προεδρείου με τις ομάδες μειοψηφίας

11. Στις πολιτιστικές εκδηλώσεις εορτασμού της Δημοκρατίας Προεδρείο Ομάδες μειοψηφίας

Αποφασίσαμε να τιμήσουμε την επέτειο του Πολυτεχνείου για πρώτη φορά στην ιστορία μας με πολιτιστική εκδήλωση υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας. Ένα χρέος του Δικαστικού Σώματος στην Δημοκρατία και στους συναδέλφους που διώχθηκαν τότε από την Χούντα.

Αρνήθηκαν χωρίς καμία αιτιολογία την διοργάνωση της εκδήλωσης και δεν παραστάθηκαν σ’ αυτήν τραυματίζοντας βαρύτατα τα δημοκρατικά αισθήματα του ελληνικού λαού.


12. Σε επιστημονικό επίπεδο/Θέσεις επί νομοσχεδίων Προεδρείο Ομάδες μειοψηφίας

Αναλυτικές και εμπεριστατωμένες, πολυσέλιδες προτάσεις στο νομοθέτημα για το οικογενειακό δίκαιο, στο νέο ΚΠολΔ, στους νέους Ποινικούς Κώδικες, στο νομοσχέδιο για την ΕΣΔΙ, στο νομοσχέδιο για τον ΚΟΔΚΔΛ.

Είτε δεν κατέθεσαν καθόλου προτάσεις είτε κατέθεσαν τυπικές προτάσεις λίγων παραγράφων.

13. Σε θέματα Ειρηνοδικών

Προεδρείο Ομάδες μειοψηφίας

Υλοποιήθηκε η πρότασή μας για κατεύθυνση Ειρηνοδικών στην ΕΣΔΙ. Δημιουργήσαμε Επιτροπή Ειρηνοδικών σύμφωνα με το άρθρο 21 του Καταστατικού μας, η οποία ολοκλήρωσε 4 μεγάλης σπουδαιότητας επιστημονικές μελέτες, που έχουν ήδη τυπωθεί σε βιβλίο και διανεμήθηκε στα μέλη μας. Πραγματοποιήσαμε ενημερωτικές ημερίδες. Χειριστήκαμε με υπευθυνότητα τα ζητήματα της συσσώρευσης της ύλης των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και της κάλυψης των επιβαρυμένων Ειρηνοδικείων με
επιπλέον θέσεις.

Όλα τα χρόνια που ήταν στην διοίκηση της Ένωσης δεν προχώρησαν την ίδρυση κατεύθυνσης Ειρηνοδικών στην ΕΣΔΙ. Διαφώνησαν με την σύσταση Επιτροπής Ειρηνοδικών με τον ισχυρισμό ότι, είναι αντικαταστατική, ενώ υπάρχει ρητή πρόβλεψη στο άρθρο 21 του Καταστατικού. Τηρούν μια στάση λαϊκισμού και διγλωσσίας υποσχόμενοι σε κοινότητες Ειρηνοδικών δήθεν επιδιώξεις τους που τις αποκρύπτουν από τους υπόλοιπους συναδέλφους και δεν τις έχουν προτείνει ποτέ στα χρόνια που ασκούσαν οι ίδιοι διοίκηση.

Συνεργάζονται στις επικείμενες αρχαιρεσίες τρεις διαφορετικές ομάδες, οι οποίες έχουν διαμετρικά αντίθετες απόψεις σε πολλά θέματα που αφορούν στους Ειρηνοδίκες (π.χ. μισθολογικό, χωρισμός αρμοδιότητας ανά αντικείμενο).

14. Για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης Προεδρείο Ομάδες μειοψηφίας

Δώσαμε αγώνα στη Γενική Συνέλευση του 2018, κατά την διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης, ώστε η θέση του Δικαστικού Σώματος να είναι η διατήρηση των υφιστάμενων ορίων συνταξιοδότησης. Διεκδικούμε ήδη την εφαρμογή των αποφάσεων του Μισθοδικείου για την επιβαλλόμενη αναλογία μισθού και σύνταξης.

Με γνώμονα πάντα τις προσωπικές τους επιδιώξεις πρότειναν στην Γενική Συνέλευση του 2018 την αύξηση του ορίου αποχώρησης των Δικαστικών Λειτουργών στα 70 έτη. Μαζί τους τάχθηκε και ο υποψήφιος κ. Χ. Νάστας. Η πρότασή τους καταψηφίστηκε από την συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates