Την ώρα που το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα, οι πολύ πλούσιοι εντός Ελλάδας φαίνεται πως κατόρθωσαν σχεδόν να διπλασιάσουν τις καταθέσεις τους.
Όπως αποτυπώνεται στα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, όσοι διατηρούσαν ήδη καταθέσεις άνω του 1 εκατ. ευρώ κατόρθωσαν να προσθέσουν άλλα τόσα στους λογαριασμούς τους.
Τα συγκεκριμένα στοιχεία περιλαμβάνουν και τον Δεκέμβριο του 2021, που φαίνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών είδε τις καταθέσεις του να παραμένουν «παγωμένες».
Τι δείχνουν τα στοιχεία
Όπως φαίνεται από τα στοιχεία που παραθέτει η Τράπεζα της Ελλάδος στην τελευταία έκθεση για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, οι καταθέσεις των φυσικών προσώπων σημείωσαν μεγάλη αύξηση από το τέλος του 2019 έως το τέλος του 2021, καθώς εκτινάχθηκαν σχεδόν κατά 20 δισ. ευρώ υψηλότερα (19,736 δισ. για την ακρίβεια), υπό την επίδραση της αναγκαστικής αποταμίευσης την περίοδο των lockdown.
Ωστόσο, αυτό δεν συνεπάγεται ότι όλοι οι καταθέτες αύξησαν κατά το ίδιο ποσοστό τα ποσά που διατηρούν στις τράπεζες. Οι λίγοι που διατηρούν ποσά 1-5 εκατ. ευρώ είχαν στη διετία αύξηση καταθέσεων κατά 41,7%, ενώ η ακόμη πιο μικρή ομάδα καταθετών με ποσά 5-10 εκατ. ευρώ είχαν αύξηση κατά 52,3%. Οι πολύ πλούσιοι, με ποσά άνω των 10 εκατ. ευρώ, σχεδόν διπλασίασαν τις καταθέσεις τους (+91,8%).
Στις κατηγορίες των καταθετών με ποσά 5.000-1 εκατ. ευρώ, καταγράφονται διψήφια ποσοστά αυξήσεων, από 15,7% έως 37,3%. Όμως όσοι έχουν μέχρι 5.000 ευρώ, είδαν μείωση καταθέσεων κατά 4,3% το 2021, που εξανέμισε ένα μεγάλο μέρος της αύξησης του 2020, με αποτέλεσμα συνολικά στη διετία το ποσοστό της αύξησης των καταθέσεών τους να είναι χαμηλό, μόλις 4,4%. Μάλιστα, η παρούσα συγκυρία της μεγάλης ενεργειακής κρίσης ενδεχομένως να οδηγήσει σε μειώσεις μέσα στο επόμενο διάστημα.
Οι πολίτες «τρώνε» από τα λίγα... έτοιμα
Παράλληλα, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στο τέλος Μαρτίου το σύνολο της καταθετικής βάσης διαμορφώθηκε στα 176,59 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 951 εκατ. ευρώ σε μηνιαία βάση, ενώ το δίμηνο Φεβρουαρίου-Μαρτίου η πτώση ξεπέρασε τα 1,2 δισ. ευρώ.
Στο πρώτο τρίμηνο οι εκροές έφτασαν τα 3,4 δισ. ευρώ, που αποτελεί το χειρότερο ξεκίνημα από το 2015, περίοδος κατά την οποία φυσικά και νομικά πρόσωπα απέσυραν λόγω των πολιτικών εξελίξεων μαζικά τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου