.

Παρασκευή 8 Απριλίου 2022

Η DEUTSCHE BANK ΣΠΑΕΙ ΤΟ ΑΦΗΓΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ...

 



Γίνεται η πρώτη big bank που σπάει το επίσημο αφήγημα. ΗΠΑ και ΕΕ θα εισέλθουν σε ύφεση το 2023...


Σα βόμβα έσκασε η ανάλυση της Deutsche Bank, η οποία σπάει το mainstream αφήγημα και γίνεται η πρώτη από τις μεγάλες τράπεζες που “κελάηδησε”, μιλώντας για ύφεση.

Ενώ μέχρι τώρα μόνο αναλυτές “συνωμοσιολόγοι” που γράφουν σε κάτι radar.gr τολμούσαν να δείξουν το γυμνό αυτοκράτορα, επιτέλους βγαίνει και μια μεγάλη τράπεζα να πει αυτό που είναι τόσο ξεκάθαρο κι όμως κανείς δεν το βλέπει.

Οι επικεφαλής οικονομολόγοι της Deutsche Bank, David Folkerts-Landau και Peter Hooper, έγιναν οι πρώτοι που προέβλεψαν οικονομική συρρίκνωση στις ΗΠΑ αλλά και στη ζώνη του ευρώ μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Τα «σοκ» που προκάλεσαν τη δραματική αναθεώρηση της Deutsche Bank είναι τα ίδια για τα οποία χτυπάμε το χέρι στο τραπέζι τους τελευταίους 2 μήνες: O πόλεμος στην Ουκρανία και o αυξημένος πληθωρισμός στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.



Μερικές ακόμη λεπτομέρειες από το δίδυμο αναλυτών της γερμανικής τράπεζας:

Ειδικότερα, ο πόλεμος, με τους εμπλεκόμενους να έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο, είναι απίθανο να σταματήσει σύντομα, ενώ έχει διαταράξει τη δραστηριότητα σε πολλά μέτωπα, π.χ. ανατροπές στις αγορές ενέργειας, δημητριακών τροφίμων και βασικών υλικών, που με τη σειρά τους έχουν προκαλέσει περαιτέρω κλυδωνισμούς στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.

Τούτου λεχθέντος, οι οικονομολόγοι υποθέτουν ότι η κρίσιμη ροή φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη δεν θα διακοπεί, εμποδίζοντας την εμβάθυνση της κρίσης για την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία, αλλά παραμένει ένας καθοδικός κίνδυνος.

Σε αυτό το περιβάλλον, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ και την Ευρώπη είναι στο 8%, πολύ πάνω από αυτό που αναμενόταν μόλις τον Δεκέμβριο. Πιο ανησυχητικές είναι ενδείξεις από την αγορά εργασίας, με προεκτάσεις στα αγαθά και στις υπηρεσίες.



Επιτόκια

Σε ό,τι αφορά το επιτόκιο της Fed, η Deutsche Bank αναμένει να κορυφωθεί πάνω από το 3% -3,5% το επόμενο καλοκαίρι, με τη συρρίκνωση του ισολογισμού να προσθέτει τουλάχιστον άλλες 75 μονάδες βάσης στη σύσφιξη.

Επίσης, η γερμανική τράπεζα «βλέπει» αύξηση των επιτοκίων κατά 250 μ.β. μεταξύ αυτού του Σεπτεμβρίου και του επόμενου Δεκεμβρίου για την ΕΕ. Μάλιστα, η Deutsche Bank προειδοποιεί ότι η νομισματική σύσφιξη θα χτυπήσει την ανάπτυξη και θα προσγειώσει ανώμαλα τις οικονομίες.

Στη συνέχεια, αναφέρει πως «η ανάπτυξη φαίνεται πως θα επανέλθει με την υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων και τη μείωση, μελλοντικά, των επιτοκίων από το 2023…


Ουκρανία

Σε ό,τι αφορά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις συνεπακόλουθες κυρώσεις, η γερμανική τράπεζα γράφει ότι ο πόλεμος και η επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής «μας έκαναν να αναθεωρήσουμε επί τα χείρω τις εκτιμήσεις μας για την παγκόσμια ανάπτυξη – περισσότερο από 1 π.μ. φέτος και 3/4 π.μ. το επόμενο έτος»… με την ΕΕ και ειδικά τη Γερμανία να πλήττονται περισσότερο και τις ανατιμήσεις στην Ενέργεια να έχουν μειώσει τα πραγματικά εισοδήματα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Η ανάπτυξη της Κίνας επίσης θα μειωθεί σημαντικά, φέτος και το επόμενο έτος, κυρίως λόγω των ανατρεπτικών επιπτώσεων που επέφεραν κρατικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των lockdown για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της εξαιρετικά μολυσματικής παραλλαγής Omicron BA.2 του Covid-19.

Η αμερικανική οικονομία αναμένεται να υποστεί ιδιαίτερα σκληρό πλήγμα από την πρόσθετη σύσφιξη της Fed μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους και τις αρχές του 2024.

Ως αποτέλεσμα η Deutsche Bank βλέπει δύο αρνητικά τρίμηνα ανάπτυξης και αύξηση άνω του 1,5% στο ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ – εξελίξεις που σαφώς υποδηλώνουν ύφεση.

Αυτή η επιβράδυνση των ΗΠΑ -και η ύφεση- θα επηρεάσει μεγάλο μέρος του υπόλοιπου κόσμου, με την ανάπτυξη στην ΕΕ να φτάνει λίγο στο μηδέν στις αρχές του 2024.


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates