.

Σάββατο 16 Απριλίου 2022

ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ: ΖΗΤΟΥΝ ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΠΟΥ ΣΤΕΛΝΕΙ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΑΔΙΚΗΜΑΤΑ !!!

 



Δικηγόροι σε αποχή: Πάνε στη φυλακή μικροπαραβάτες και αναστέλλεται η ποινή για βαριά κακουργήματα


Σφοδρή επίθεση για «ανεπιεικείς καταστάσεις» στα δικαστήρια της χώρας, εξαπολύουν οι δικηγόροι, ζητώντας την κατάργηση της διάταξης του άρθρου 187ΠΚ παρ. 6 που στέλνει στις φυλακές- υποχρεωτικά αφού απαγορεύεται η αναστολή ποινής- τους κατηγορουμένους ακόμα και μικροαδικημάτων (πλημμελημάτων) εφόσον αυτά τελούνται από περισσότερους τους ενός δράστες. Η διάταξη αυτή – ως δικονομική- που ψηφίστηκε πρόσφατα μαζί με τον νέο αθλητικό νόμο, έχει αναδρομική ισχύ και ήδη παράγει αποτελέσματα και σε εκκρεμείς υποθέσεις . Μάλιστα επισημαίνεται πως παρατηρείται το φαινόμενο κατηγορούμενοι για μικροαδικήματα να πηγαίνουν στις φυλακές και αν αναστέλλεται η ποινή δραστών βαρύτερων εγκλημάτων.

Τι προβλέπει

Η νέα διάταξη του 187 ΠΚ παρ. 6 αναφέρει πως:

-Οι ποινές δραστών εγκλημάτων (ακόμα και πλημμελημάτων ) κατά της περιουσίας και της ιδιοκτησίας , αν διαπράττουν το έγκλημα ως συμμορία , δεν μετατρέπονται , ούτε αναστέλλονται.

-Στη φυλακή, ανεξαρτήτως ποινής, οδηγούνται όλα τα μέλη εγκληματικής οργάνωσης
Αποχή δικηγόρων

Μετά την ψήφιση οι δικηγόροι προχωρήσαν σε αποχή από τις δίκες πρώτου βαθμού για αυτά τα αδικήματα έως τις 15 Απριλίου με αποτέλεσμα οι δίκες να αναβάλλονται σωρηδόν καθώς οι Δικηγορικοί Σύλλογοι ανά τη χώρα υιοθέτησαν την απόφαση της Ολομέλειας.

Η απόφαση για αποχή από τις δίκες με αντικείμενο αδικήματα “εγκληματικών οργανώσεων” (ήδη έχουν παγώσει σειρά δικών π.χ της Folli Follie) ελήφθη μετά από εισήγηση του μέλους του ΔΣ του ΔΣΑ και της Ένωσης Ποινικολόγων Μαχόμενων Δικηγόρων Θόδωρου Μαντά, και με αυτή ζητούσαν την κατάργηση του άρθρου 187 παρ 6.

Παράταση

Η συντονιστική των δικηγόρων επανέρχεται με νέα απόφαση και προτείνει να παραταθεί η αποχή έως τις 29 Απριλίου , και στις δίκες δευτέρου βαθμού (για πλημμελήματα) μιλώντας για κατάλυση του τεκμηρίου αθωότητας:

«Η διάταξη του άρθρου 187 ΠΚ, όπως τροποποιήθηκε με την προσθήκη της παρ. 6, καταλύει το τεκμήριο αθωότητας του κατηγορουμένου, αμφισβητεί και περιορίζει τη δικαιοδοτική κρίση του δικαστή, παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας και πρέπει να καταργηθεί…», αναφέρουν.

«Η διάταξη αυτή , η οποία, ως δικονομική, εφαρμόζεται αναδρομικά, παράγει ήδη αποτελέσματα και δημιουργεί ανεπιεικείς καταστάσεις. Οδηγούνται στη φυλακή κατηγορούμενοι, που καταδικάζονται για ήσσονος σημασίας αδικήματα ενώ άλλοι κατηγορούμενοι, που καταδικάζονται για μεγαλύτερης ηθικής και νομικής απαξίας αδικήματα απολαμβάνουν το προνόμιο της αναστολής της ποινής ή της ανασταλτικής δύναμης της έφεσης.

Η Συντονιστική Επιτροπή, σε συνέχεια της από 2.4.2022 απόφασης της Ολομέλειας, αποφάσισε να προτείνει στα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας τη συνέχιση της στοχευμένης αποχής των μελών τους από ποινικές δίκες πρώτου βαθμού, στις οποίες υπάρχει κατηγορία για παράβαση του άρθρου 187 ΠΚ , πλημμεληματικού ή κακουργηματικού χαρακτήρα, μέχρι και 29.4.2022 και στη συνέχεια, να εξετάσουν την παράταση της στοχευμένης αυτής αποχής και τη διεύρυνση του πλαισίου της και στις δίκες β’ βαθμού, όπου υπάρχει κατηγορία για παράβαση του άρθρου 187 ΠΚ πλημμεληματικού χαρακτήρα».

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates