.

Κυριακή 17 Απριλίου 2022

ΣΕ ΑΜΗΧΑΝΙΑ Η ΕΥΡΩΠΗ: ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΗΠΑ !!!

 



Μπορεί η τοποθέτηση της ΕΚΤ στο τελευταίο Συμβούλιο, όσον αφορά τα επόμενα βήματα στη νομισματική πολιτική της, να εκφράζει αμηχανία μπροστά στο συνδυασμένο πρόβλημα του πληθωρισμού και της οικονομικής επιβράδυνσης, αλλά την ίδια στιγμή είναι απολύτως σαφής για τα αίτια και τις συνέπειες του προβλήματος.

Η τοποθέτηση της κας Λαγκάρντ μετά τη συνάντηση του Συμβουλίου όταν ρωτήθηκε για τις συνέπειες του πολέμου και την ανισομέρεια των επιπτώσεων για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ ήταν απολύτως σαφής, η Ευρώπη θα πληρώσει τον λογαριασμό όχι οι ΗΠΑ...

Οι οικονομίες μας είπε, «δεν συγκρίνονται, και αν μη τι άλλο, πιστεύω ότι αυτό είναι πιθανό να επιδεινωθεί από το γεγονός ότι η ζώνη του ευρώ θα είναι πιο εκτεθειμένη και θα υποστεί περισσότερες συνέπειες ως αποτέλεσμα του πολέμου από τη Ρωσία κατά της Ουκρανίας. Οι ΗΠΑ δεν θα επωμιστούν τόσο μεγάλο βάρος των συνεπειών από οικονομική άποψη...». Για τον λόγο αυτό όπως υποστήριξε δεν πρέπει να συγκρίνονται οι νομισματικές πολιτικές των δύο νομισμάτων, «συγκρίνοντας τις αντίστοιχες νομισματικές πολιτικές μας συγκρίνουμε μήλα και πορτοκάλια. Δεν εφαρμόζουμε καθόλου πολιτικές για την ίδια οικονομική κατάσταση...».

Τα λεγόμενα της κας Λαγκάρντ υποστηρίζουν τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας που έγινε υπό την αιγίδα της ΕΚΤ. Οι προβλέψεις οδηγούν σε σοβαρή οικονομική επιβράδυνση σε συνδυασμό με υψηλό πληθωρισμό, γεγονός που ενισχύει – παρά τις αντιρρήσεις των οικονομολόγων της ΕΚΤ – στο σοβαρό ενδεχόμενο εισόδου της ευρω-οικονομίας σε κατάσταση «στασιμοπληθωρισμού». Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στην Survey of Professional Forecasters (SPF) της ΕΚΤ εκτίμησαν τον πληθωρισμό στο 6% φέτος ή δύο φορές υψηλότερο από ότι προβλεπόταν μόλις πριν από δύο μήνες. H δε ανάπτυξη εκτιμάται ότι επιβραδύνεται στο 2,9% φέτος από 4,2% στην προηγούμενη SPF και η ΕΚΤ είπε ότι «σχεδόν όλοι» οι ερωτηθέντες απέδωσαν τις καθοδικές αναθεωρήσεις τους στις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. 

«Πέρα από τις υψηλότερες τιμές της ενέργειας και των εμπορευμάτων τροφίμων, όπως επίσης τις διαταραχές σε ορισμένους τομείς τροφοδοσίας και τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν» η έρευνα σημειώνει ότι η κατάσταση είχε ως αποτέλεσμα πτώση της εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων και των καταναλωτών και απώλεια αγοραστικής δύναμης για τα νοικοκυριά. Σ' αυτό το πλαίσιο είναι αναγκαίο να δει κανείς τη συγκεκριμένη τοποθέτηση της κας Λαγκάρντ για την «ανάπτυξη» της οικονομίας, τον «πληθωρισμό» και τα συμπεράσματα.

ΠΗΓΗ-ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates