.

Τετάρτη 20 Απριλίου 2022

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΦΕΕ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΛΗΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΑΔΕ !!!

 


Αλαλούμ επικρατεί σχετικά με την προθεσμία της επικαιροποίησης των στοιχείων επικοινωνίας στην ΑΑΔΕ με τους κωδικούς Taxisnet καθώς “ερμηνεύτηκε” λάθος η σχετική απόφαση της Αρχής.

της Κατερίνας Φεσσά

Υπενθυμίζεται ότι η ΑΑΔΕ ανέφερε ότι όλοι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία επικοινωνίας με τους κωδικούς taxisnet και ότι η σχετική απόφαση που δημοσιεύθηκε στις 18 Φεβρουαρίου έχει ισχύ για 2 μήνες. Γι’ αυτόν τον λόγο τόσο από τους λογιστές όσο και από ειδησεογραφικά sites ερμηνεύτηκε ότι η σχετική προθεσμία θα έληγε τη Μεγάλη Δευτέρα, 18 Απριλίου.

Πρόεδρος ΠΟΦΕΕ: Δεν υφίσταται καμία προθεσμία λήξης στην υποχρέωση επικαιροποίησης των στοιχείων των φορολογουμένων

Για το θέμα της επικαιροποίησης των στοιχείων επικοινωνίας στην ΑΑΔΕ μίλησε ο πρόεδρος της ΠΟΦΕΕ, Βασίλης Καμπάνης στο enikos.gr.

“Δεν υφίσταται καμία προθεσμία λήξης στην υποχρέωση επικαιροποίησης των στοιχείων των φορολογουμένων σύμφωνα με την Α 1025/2022” ξεκαθάρισε ο κ. Καμπάνης και παρέθεσε τη σχετική απόφαση της ΑΑΔΕ:

“Με την Α 1025/22 η ΑΑΔΕ καλεί τους φορολογούμενους να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους με το taxisnet. Ειδικότερα , οι φορολογούμενοι μέσω των ατομικών κωδικών Taxisnet «οφείλουν να επικαιροποιούν στην ψηφιακή πύλη myAADE τα στοιχεία ηλεκτρονικής επικοινωνίας τους, δηλαδή την διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) και τα τηλέφωνα τους (Κινητό και Σταθερό τηλέφωνο)».

Με την ίδια απόφαση καθιερώνεται επίσης και ο θεσμός του «Βοηθού εκπλήρωσης» υποχρεώσεων, έτσι ώστε φορολογούμενοι πολίτες που έχουν δικούς τους κωδικούς taxisnet αλλά, για οποιοδήποτε λόγο (όπως πχ ηλικιωμένοι , κάτοικοι εξωτερικού κλπ) χρειάζονται και την βοήθεια τρίτου προσώπου (όπως πχ Συγγενής , φιλικό πρόσωπο, λογιστής ) για την εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεών τους, να την λάβουν.

Ο Βοηθός Εκπλήρωσης μπορεί να ανακαλεί την ηλεκτρονική του διεύθυνση από τη μερίδα του φορολογούμενου , υπό την προϋπόθεση ότι ο τελευταίος έχει προηγουμένως προβεί σε δήλωση «Προσωπικού e-mail». Η έναρξη ισχύος της διάταξης αυτή ορίζεται δύο (2) μήνες μετά την 18-02-2022 που ήταν και η δημοσίευση της απόφασης στο ΦΕΚ”.
Επικαιροποίηση στοιχείων επικοινωνίας: Σύγχυση στους φορολογούμενους

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι “η παραπάνω προθεσμία προκάλεσε σύγχυση στους φορολογουμένους θεωρώντας ότι την 18-04-2022 έληγε η προθεσμία για την υποχρέωση της επικαιροποίησης των στοιχείων τους. Ενώ με βάση την απόφαση, η διαδικασία της επικαιροποίησης είναι διαρκής και δεν υφίσταται καταληκτική ημερομηνία. Η παραπάνω διαδικασία δημιουργεί αρρυθμίες στην υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων καθώς έως και το προηγούμενο έτος ,σε περιπτώσεις που η σύζυγος δεν είχε εισόδημα ούτε ακίνητη περιουσία, δεν ήταν απαραίτητο να είχε ατομικούς κωδικούς taxisnet. Σε αυτήν την περίπτωση η δήλωση μπορούσε να υποβληθεί κανονικά με τους κωδικούς μόνο του υπόχρεου, δηλαδή του συζύγου”.

“Ειδικά για φέτος για να προχωρήσει η διαδικασία συμπλήρωσης και υποβολής της Φορολογικής Δήλωσης απαιτείται να προηγηθεί η επικαιροποίηση των στοιχείων και τον δυο συζύγων. Άρα θα πρέπει και οι δυο να έχουν ατομικούς κωδικούς taxisnet. Με δεδομένο πως η υποχρέωση επικαιροποίησης στοιχείων όλων των φορολογουμένων είναι διαρκής και δεν έχει προθεσμία λήξεως, δεν συντρέχει και λόγος να μπλοκάρει η ομαλή υποβολή των δηλώσεων “, πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates