Η Ελλάδα εξακολουθεί να μη δίνει στοιχεία για το πόσοι πλήρως εμβολιασμένοι έχουν χάσει τη μάχη με τον κορονοϊό. Την πρώτη και τελευταία φορά που είχε αναφερθεί σε αυτό το θέμα ο υπουργός Υγείας, είχε δώσει ποσοστό 16% επί του συνόλου των νεκρών. Όμως τότε (Ιανουάριος 2022) ο ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων στις ΜΕΘ ήταν μόλις 20% ενώ σήμερα πλέον το ποσοστό αυτό σκαρφάλωσε στο 41%. Είναι βέβαιο ότι έχει αυξηθεί σημαντικά και το αντίστοιχο ποσοστό των εμβολιασθέντων που κατέληξαν.Το ποσοστό των εμβολιασμένων που τελικά πέθαναν από κορονοϊό είναι σίγουρα πολύ υψηλότερο από της Κύπρου, η οποία είναι πιο διαφανής σε αυτό το ζήτημα και δημοσιεύει κατά διαστήματα αναλυτικά συμπεράσματα. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του κυπριακού υπουργείου Υγείας, οι πλήρως εμβολιασμένοι που έχασαν τη μάχη με τον κορονοϊό είναι είναι 28,1 ανά 100.000 πληθυσμού. Oι ανεμβολίαστοι που έχασαν τη μάχη είναι τριπλάσιοι, 91 ανά 100.000 κατοίκους.
Το κυπριακό υπουργείο Υγείας επισημαίνει ότι έχουν χάσει τη ζωή τους και άνθρωποι που έκαναν ακόμη και την τρίτη δόση. Συγκεκριμένα, 9,8 νεκροί τριπλοεμβολιασμένοι ανά 100.000 πληθυσμού. Επισημαίνει όμως παράλληλα και ότι άνω του 68% αυτής της κατηγορίας, είχε ηλικία μεγαλύτερη των 70 ετών. Πιθανόν το υπόλοιπο 32% να είχε φαρμακευτική ανοσοκαταστολή.Ο θάνατος ηλικιωμένων, οι οποίοι λόγω ηλικίας έχουν ούτως ή άλλως εξασθενημένο ανοσοποιητικό και ατόμων σε ανοσοκαταστολή λόγω ειδικών νοσημάτων, παρατηρείται δυστυχώς διεθνώς. Σε αυτές τις κατηγορίες ούτε η τρίτη δόση προσφέρει συχνά επαρκή κάλυψη. Εντούτοις, είναι άγνωστο πόσο περισσότεροι ηλικιωμένοι ή ανοσοκατεσταλμένοι θα πέθαιναν αν δεν είχαν εμβολιασθεί καθόλου και εικάζεται ότι ο εμβολιασμός των ευπαθών ναι μεν δεν τους διασφαλίζει πλήρως, αλλά τους παρέχει μια ασπίδα παραπάνω.
Οι πλήρως εμβολιασμένοι στην Κύπρο
Στους άνω των 80 ετών η διαφορά ήταν μικρότερη, αλλά αισθητή. Συγκεκριμένα, πέθαναν διπλάσιοι μεταξύ εκείνων που είχαν λάβει τρεις δόσεις σε σύγκριση με όσους είχαν λάβει και την τέταρτη. Περισσότερη σημασία θα είχε η ανάλυση της ελληνικής πραγματικότητας, καθώς στην Κύπρο έχουν χάσει μέσα σε δύο χρόνια τη ζωή τους μόλις 940 άτομα, ενώ στην Ελλάδα 27.510. Αναλογικά με τον πληθυσμό, αν είχαμε την ίδια περίθαλψη με της Κύπρου, δεν θα είχαμε ξεπεράσει τους 11.000 θανάτους.Είναι εμφανές ότι η ιατρονοσηλευτική αντιμετώπιση της νόσου στην Κύπρο υπερτερεί της αντίστοιχης στην Ελλάδα. Το ίδιο ισχύει εάν συγκρίνουμε την Ελλάδα με άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Συγκεκριμένα, για κάθε 10.000 ασθενείς με covid-19 που είχε το κράτος να φροντίσει, οι Γερμανοί έχασαν τους 148, οι Βρετανοί τους 102, οι Ισραηλινοί τους 51, η Δανία τους 33 και η Κύπρος τους 31. Στην Κύπρο, πιο αναλυτικά, έχουν χάσει ανά 100.000 πληθυσμού τη μάχη 30 μερικώς εμβολιασθέντες ασθενείς, 18,3 πλήρως εμβολιασμένοι, 9,8 ασθενείς που είχαν λάβει την τρίτη δόση και 91 ανεμβολίαστοι.
Μια στατιστική διαφορά της Ελλάδας με την Κύπρο είναι ότι εκεί οι άνδρες συνιστούν το 60% των θανάτων, ενώ στην Ελλάδα το 55%. Είναι πάντως ίδιο το ποσοστό στις ηλικίες που χάνουν τη μάχη, καθώς τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο το 83% των θανάτων έχει καταγραφεί στους άνω των 65 ετών. Στην Κύπρο φαίνεται να έχουν μια σχετική ανοσία πάνω από το 50%, αφού έχουν κολλήσει πάνω από τους μισούς Κυπρίους από το 2020 μέχρι σήμερα, ενώ στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό είναι 30%.Αυτή η διαφορά όμως μπορεί να είναι και πλασματική, καθώς η Κύπρος είχε εξαρχής πολύ φθηνά τεστ και έκανε περισσότερους ελέγχους από την Ελλάδα, οπότε “έπιανε” και περισσότερα κρούσματα. Είναι δηλαδή πιθανόν και στην Ελλάδα να έχει ήδη κολλήσει το 50% του πληθυσμού και απλώς να μην έχει καταγραφεί. Όσον αφορά στην εικόνα της Παρασκευής 1-4-2022 στην Ελλάδα καταγράφηκαν 21.102 νέα κρούσματα και 60 θάνατοι, ενώ έγιναν 485 εισαγωγές σε νοσοκομεία (6% περισσότερες από την Πέμπτη).
Οι εισαγωγές έχουν αρχίσει και αυξάνονται από τις αρχές Μαρτίου, ενώ μέχρι τότε μειώνονταν και είχαν κατέλθει στις 250 ανά 24ωρο. Έκτοτε ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών παραμένει περίπου σταθερός γύρω στους 350, όμως αυτό σημαίνει ότι το κύμα έχει αμείωτη ένταση, καθώς καθημερινά πεθαίνουν 50-70 άτομα, που σημαίνει ότι οι ΜΕΘ εκκενώνονται, αλλά ξαναγεμίζουν αμέσως. Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι η περίφημη “ηπιότητα” των δύο Όμικρον μπορεί να οφείλεται μάλλον στην εμβολιαστική ασπίδα παρά σε αυτή καθαυτή την παραλλαγή του ιού και ότι παρά τη γενική χαλάρωση, οι ευπαθείς πρέπει να συνεχίσουν να προσέχουν.
ΠΗΓΗ-Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου