Σε ποια Τράπεζα έρχεται φορολογικός έλεγχος;
Μια από τις μόνιμες γκρίνιες της ΕΚΤ (του SMM) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την ελληνική κυβέρνηση σχετίζεται με τους φορολογικούς ελέγχους στις τράπεζες.
Βλέπετε για διαφορετικούς λόγους (κεφαλαιακή θέση, αναβαλλόμενη φορολογία, φορολογική συμμόρφωση, κ.α..) ο κάθε θεσμός θέλει να έχει στα χέρια του αναλυτικά στοιχεία για τα φορολογικά των πιστωτικών ιδρυμάτων. Προς τί η γκρίνια;
Οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν ελεγχθεί από τη φορολογική διοίκηση από το 2010! Ναι, δεν έχει διενεργηθεί τακτικός φορολογικός έλεγχος για 11 ολόκληρες χρήσεις.
Αντί αυτού η ΑΑΔΕ και το υπουργείο Οικονομικών αρκούνταν στην έκθεση φορολογικής συμμόρφωσης που συνέτασσαν οι ορκωτοί των τραπεζών.
Και πιστοποιητικά φορολογικής συμμόρφωσης έχουν εκδοθεί για όλες τις χρήσεις από το 2011 έως το 2020.
Αυτός όμως δεν είναι φορολογικός έλεγχος.
Είναι μια βεβαίωση ελεγκτή.
Μαθαίνουμε πως μια τράπεζα θα βρεθεί μετά από 12 χρόνια αντιμέτωπη με φορολογικό έλεγχο.
Αυτό θα συμβεί διότι το φορολογικό πιστοποιητικό του ορκωτού που κατατέθηκε στο υπουργείο Οικονομικών είχε ένα θέμα με «έμφαση» που θορύβησε τους ευρωπαίους επόπτες.
Και καθώς για τη συγκεκριμένα τράπεζα εκκρεμούν την τελευταία τριετία και έλεγχοι από την οικονομική εισαγγελία η ΑΑΔΕ και ο επικεφαλής της Γιώργος Πιτσιλής έχουν πρόσθετους λόγους να τρέξουν ταχύτατα το φορολογικό έλεγχο, ειδικά για την χρήση 20123 η οποία δεν έχει ακόμη παραγραφεί.
Άλλωστε δεν έχουν πατήσει πόδι στην τράπεζα από πριν τα Μνημόνια.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου