.

Τρίτη 8 Μαρτίου 2022

ΑΝΑΛΥΣΗ REUTERS: ΠΟΣΟ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ Η ΡΩΣΟ-ΟΥΚΡΑΝΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ !!!

 



Παρά την καταιγίδα των δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία, ως απάντηση στην εισβολή της στην Ουκρανία, ένα πράγμα δεν έχει επηρεαστεί μέχρι στιγμής: οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη καθώς και τα ευρωπαϊκά κεφάλαια προς τη Ρωσία για την πληρωμή του.

Η Ευρώπη παραμένει σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από το ρωσικό φυσικό αέριο, το οποίο καλύπτει περίπου το 40% των αναγκών της, και τώρα ανησυχεί ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει για αντίποινα κατά των κυρώσεων. Αλλά η Ρωσία, η οποία μεταφέρει στην Ευρώπη το φυσικό της αέριο μέσω αγωγών που διασχίζουν την Ουκρανία και άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, έχει ανάγκη αυτά τα έσοδα, ίσως τώρα περισσότερο από ποτέ.

Ποια είναι η κατάσταση αυτής της αμοιβαίας εξάρτησης; Οι αναλυτές του Reuters δίνει τις ακόλουθες εξηγήσεις:

1.Έχει παρατηρηθεί διακοπή παροχής φυσικού αερίου λόγω του πολέμου;

Μέχρι στιγμής όχι. Η Ρωσία παραδίδει ανελιπώς φυσικό αέριο στην Ευρώπη εκπληρώνοντας τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια που έχει υπογράψει. Ωστόσο, από πέρυσι, η Ρωσία παραδίδει μόνο τους συμβατικούς όγκους, υποστηρίζοντας ότι κανένας αγοραστής δεν ζήτησε επιπλέον όγκους και ότι δεν είχε πολύ εφεδρικό αέριο η ίδια.

Αυτό έχει προκαλέσει αύξηση των τιμών επειδή, στο παρελθόν, η Ρωσία παρέδιδε συνήθως επιπλέον προμήθειες. Οι τιμές αυξήθηκαν επίσης επειδή άλλοι μεγάλοι παραγωγοί επιδίωξαν να παραδώσουν περισσότερο φυσικό αέριο στην Ευρώπη σε συνθήκες ξαφνικής και μεγάλης ζήτησης, λόγω της οικονομικής ανάκαμψης από την πανδημία.

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην αγορά spot έχουν αυξηθεί απότομα, καθιστώντας το ρωσικό αέριο, το οποίο πωλείται σε μεγάλο βαθμό μέσω μακροπρόθεσμων συμβάσεων, πιο ελκυστικό για τους ευρωπαίους αγοραστές, λένε οι αναλυτές.

2. Έχει επηρεαστεί από τον πόλεμο η ροή φυσικού αερίου μέσω Ουκρσνίας;

Όχι. Οι όγκοι ρωσικού φυσικού αερίου που παραδίδεται στα σύνορα με τη Σλοβακία, μετά από μία διαδρομή περίπου 800 μιλίων μέσω της Ουκρανίας, στην πραγματικότητα έχουν αυξηθεί από την έναρξη του πολέμου, σύμφωνα με στοιχεία της σλοβακικής εταιρείας μεταφοράς φυσικού αερίου Eustream.

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην αγορά spot έχουν αυξηθεί απότομα, καθιστώντας το ρωσικό αέριο, το οποίο πωλείται σε μεγάλο βαθμό μέσω μακροπρόθεσμων συμβάσεων, πιο ελκυστικό για τους ευρωπαίους αγοραστές, λένε οι αναλυτές.

Η Ουκρανία έχει απαγορεύσει ορισμένες διασυνοριακές δραστηριότητες εμπορίας φυσικού αερίου, αλλά έχει δηλώσει ότι δεν θα περιορίσει τη ροή ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Εντός της Ουκρανίας, ωστόσο, ορισμένοι δευτερεύοντες αγωγοί διανομής για εγχώρια κατανάλωση έχουν υποστεί ζημιές λόγω βομβαρδισμών και αεροπορικών επιδρομών, σύμφωνα με τον διαχειριστή αγωγών φυσικού αερίου της χώρας.Σε ανακοίνωσή του κρατικού διαχειριστή αναφέρεται ότι αναγκάστηκε να σταματήσει τον εφοδιασμό σε πολλές περιοχές, αφήνοντας εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους χωρίς φυσικό αέριο.

3. Τι θα συμβεί με τον Nord Stream 2 που τον “πάγωσε” η Γερμανία;

Τα δικαστήρια είναι πιθανότατα ο επόμενος σταθμός για τους υποστηρικτές του Nord Stream 2, οι οποίοι ενδέχεται να προσπαθήσουν να αμφισβητήσουν την απόφαση του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς τον περασμένο μήνα να σταματήσει την πιστοποίηση του αγωγού.

Το έργο αυτό θα μπορούσε να διπλασιάσει την ικανότητα παράδοσης του υφιστάμενου τεράστιου υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1 από τη Ρωσία στη Γερμανία. Το έργο Nord Stream 2, αξίας 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων, είναι ένας αγωγός που τρέχει υπεράκτια στον ίδιο δρόμο μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας. Έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του, αλλά αν δεν πιστοποιηθεί από τη Γερμανία, είναι πιθανό να παραμείνει αχρησιμοποίητο, να σκουριάσει αργά στη Βαλτική Θάλασσα. Αυτό θα επιφέρει τεράστιες ζημιές για τον ιδιοκτήτη του, τον ρωσικό ενεργειακό γίγαντα Gazprom, καθώς και τις πέντε δυτικές εταιρείες ενέργειας που επωμίστηκαν το κόστος του.

Η αναβίωση του έργου θα απαιτούσε την ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης μεταξύ των κύριων χορηγών του –της ρωσικής και της γερμανικής κυβέρνησης– κάτι που οι Γερμανοί αξιωματούχοι θεωρούν απίθανο όσο ο Πούτιν παραμένει στο Κρεμλίνο. Σε κάτι που θα ισοδυναμούσε με μια δραματική εικόνα, το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας εργάζεται σε ένα σχέδιο νέας αξιολόγησης του αγωγού που μπορεί να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι θέτει σε κίνδυνο, αντί να συμβάλλει στην ασφάλεια του γερμανικού ενεργειακού εφοδιασμού.

4. Γιατί δεν αντιδρά η Ρωσία στις κυρώσεις της Δύσης;

Γιατί η Μόσχα δεν αντιδρά, έως τώρα, στις κυρώσεις της Δύσης, διακόπτωντας λ.χ. τις αποστολές αερίου; Το Κρεμλίνο έχει πει ότι θα απαντήσει στις δυτικές κυρώσεις, αλλά δεν έχει πει πώς. Βέβαια, δεν έχει άμεσο συμφέρον να διακόψει τις αποστολές φυσικού αερίου, καθώς αυτό θα στερούσε από τη Ρωσία τα τόσο απαραίτητα έσοδα και θα επιτάχυνε τις κινήσεις των δυτικών χωρών να απογαλακτιστούν από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Για δεκαετίες, το Κρεμλίνο προσπάθησε να εμφανιστεί ως αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου. Στα τέλη του περασμένου έτους, όταν η Λευκορωσία απείλησε να διακόψει τους αγωγούς που διέρχονται από το έδαφός της ως απάντηση στις κυρώσεις της Δύσης κατά του Μινσκ, η Μόσχα έσπευσε να διαβεβαιώσει τους Ευρωπαίους πελάτες της ότι θα εκπληρώσει όλες τις υφιστάμενες και μελλοντικές δεσμεύσεις παράδοσης.

5. Θα παρατείνει η Γερμανία τη λειτουργία των πυρηνικών εγκαταστάσεων;

Οι τρεις εναπομείναντες πυρηνικοί αντιδραστήρες της Γερμανίας, οι οποίοι παρείχαν το 12% της ακαθάριστης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας το 2021, πρόκειται να κλείσουν φέτος. Η χώρα είχε αποφασίσει να εγκαταλείψει την πυρηνική ενέργεια μετά την καταστροφή της Ιαπωνίας στη Φουκουσίμα το 2011. Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ πρότεινε πρόσφατα τη δυνατότητα να αφεθούν οι υπόλοιποι αντιδραστήρες να λειτουργήσουν περισσότερο.

Η πυρηνική ενέργεια δεν θα μπορούσε να αντικαταστήσει πλήρως το ρωσικό αέριο. Η επέκταση της λειτουργίας των πυρηνικών σταθμών θα απαιτούσε από το γερμανικό κοινοβούλιο να αλλάξει την υπάρχουσα νομοθεσία, κάτι που θα αντιμετωπίσει την αντίθεση του κόμματος των Πρασίνων.

Δύο γερμανικοί φορείς εκμετάλλευσης πυρηνικών σταθμών – η E.ON και η RWE – εξέφρασαν σκεπτικισμό σχετικά με τη λειτουργία τους μετά τις 31 Δεκεμβρίου, λέγοντας στο Reuters ότι τα καύσιμα των εργοστασίων τους θα εξαντληθούν μέχρι το τέλος του 2022. Ωστόσο, ένας άλλος φορέας εκμετάλλευσης, η EnBW, δήλωσε ότι ήταν ανοιχτός στην εξέταση της πιθανότητας αυτής.

Στο μεταξύ, η Γερμανία εξετάζει τρόπους για να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο, μεταξύ άλλων με την επιτάχυνση της κατασκευής τερματικών σταθμών για τη λήψη μη ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου ή LNG και την αναβολή του παροπλισμού των σταθμών παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα που είχαν προγραμματιστεί να κλείσουν . Τους τελευταίους μήνες μάλιστα αύξησε τη χρήση άνθρακα.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates