Προσωρινό «φρένο» στις επιχειρήσεις για την υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης, έχει βάλει ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Όπως αναφέρουν αρμόδια τραπεζικά στελέχη στο insider.gr, η αβεβαιότητα των τελευταίων 15 ημερών, με τις καταιγιστικές και ολοένα πιο δυσμενείς εξελίξεις που κλιμακώνουν τις επιπτώσεις του πολέμου στην οικονομία, έχουν «παγώσει» την υποβολή επενδυτικών σχεδίων προς χρηματοδότηση. Οι επιχειρήσεις τρομάζουν από την αλματώδη αύξηση των πρώτων υλών και την εκτόξευση του κόστους της ενέργειας και οι δύο αυτοί παράγοντες, συμπληρωματικά με τον γεωπολιτικό κίνδυνο, αναστέλλουν την πρόθεση να τρέξουν επενδυτικά σχέδια στην παρούσα φάση.
Μέχρι στιγμής, όπως αναφέρουν τα ίδια στελέχη, τα επενδυτικά έργα προς χρηματοδότηση που έχουν υποβληθεί στις τράπεζες κινούνται σε μονοψήφιο αριθμό στην καθεμία και αφορούν επενδύσεις σε Τουρισμό και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ενώ «δυστυχώς», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι τραπεζίτες, δεν υπάρχει κινητικότητα σε επενδυτικά έργα ψηφιοποίησης.
Παρά το γενικότερο προσωρινό «πάγωμα» της υποβολής επενδυτικών σχεδίων, πάντως, τα αρμόδια στελέχη των τραπεζών επισημαίνουν ότι διακρίνεται ζωηρό ενδιαφέρον για τη χρηματοδότηση τουριστικών projects. Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν φαίνεται να έχει αλλάξει τις θετικές προοπτικές για τη φετινή τουριστική περίοδο στη χώρα μας και οι εκτιμήσεις των τραπεζών κάνουν λόγο για προσδοκώμενα τουριστικά έσοδα ίσως και άνω του 80% αυτών του 2019, πριν ξεσπάσει η πανδημική κρίση. Υπενθυμίζεται ότι το 2021, οι εισπράξεις από τον Τουρισμό ξεπέρασαν τις αρχικές εκτιμήσεις που μιλούσαν για έσοδα στο 50% - 55% αυτών του 2019 και διαμορφώθηκαν στο 60%.
Οι εκτιμήσεις που γίνονται για τα τουριστικά έσοδα της τρέχουσας χρονιάς, πάντως, υπόκεινται στον παράγοντα του γεωπολιτικού ρίσκου και κυρίως στις επιπτώσεις στο διαθέσιμο εισόδημα από την εκτίναξη του πληθωρισμού και στην επιβράδυνση της ανάπτυξης της οικονομίας. Η Bank of America αναθεώρησε επί τα χείρω τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, με φόντο τις αρνητικές επιπτώσεις που απορρέουν άμεσα από τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και έμμεσα από το φάσμα των κυρώσεων. Πλέον, η BofA θέτει τον πήχη της ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία στο 3% από 3,8% για φέτος και στο 2,3% για το 2023 από 2,5% που εκτιμούσε προηγουμένως. Παράλληλα, ο αμερικανικός οίκος εκτιμά πως ο πληθωρισμός θα εκτιναχθεί στο 6,1% για φέτος, προτού υποχωρήσει ελαφρώς χαμηλότερα, στο 2,4% το 2023. Οι προηγούμενες εκτιμήσεις της BofA έκαναν λόγο για πληθωρισμό στο 1,9% για το 2022 και στο 1,2% το 2023.
Τα αρμόδια στελέχη των τραπεζών αναφέρουν και έναν παράγοντα που συνδέεται με το διαδικαστικό των χορηγήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και έχει αναστείλει τις υποβολές αιτήσεων στις τράπεζες. Πρόκειται για το Μητρώο Αξιολογητών του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο δεν έχει ακόμη συσταθεί, αλλά σύμφωνα με τις τράπεζες, αναμένεται εντός των επόμενων 2 – 3 εβδομάδων.
Η δημόσια πρόσκληση για τη δημιουργία Καταλόγου - Μητρώου Αξιολογητών των προς χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», εκδόθηκε με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, Θόδωρου Σκυλακάκη την 1η Φεβρουαρίου.
Οι αξιολογητές θα συνεργάζονται με τα πιστωτικά ιδρύματα και τους φορείς των επενδυτικών σχεδίων, στο πλαίσιο της αξιολόγησης των επιλεξιμοτήτων των επενδυτικών σχεδίων που θα εντάσσονται στο «Ελλάδα 2.0», προκειμένου να λάβουν χρηματοδότηση από τα δανειακά του κεφάλαια. Ειδικότερα, η επιχείρηση θα υποβάλει στην τράπεζα το επενδυτικό της σχέδιο και η τράπεζα θα αξιολογεί αν θα το χρηματοδοτήσει. Έχοντας δώσει την έγκρισή της, η τράπεζα θα στέλνει το επιχειρηματικό σχέδιο με την έγκριση για χρηματοδότηση στον ανεξάρτητο αξιολογητή του Μητρώου Αξιολογητών που θα ελέγχει αν το επενδυτικό σχέδιο είναι επιλέξιμο και αν εμπίπτει σε κρατικές ενισχύσεις.
Όπως εκτιμούν αρμόδια στελέχη τραπεζών, από τη στιγμή που η τράπεζα θα λάβει το αίτημα για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού έργου μέχρι την εκταμίευση του δανείου, θα απαιτηθεί διάστημα από 6 εβδομάδες μέχρι 3 μήνες (αναλόγως της γνώσης της εταιρείας που έχει η τράπεζα, του κλάδου και του επενδυτικού πλάνου, την πολυπλοκότητα του δανείου και τον σχολιασμό των συμβάσεων).
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου