Πάσχα ή το αργότερο Πρωτομαγιά με το αυτοκίνητό τους και με μειωμένα Τέλη Κυκλοφορίας θα κάνουν σύμφωνα με πληροφορίες όσοι ιδιοκτήτες οχημάτων πραγματοποιήσουν άρση ακινησίας καθώς το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει τη νέα σχετική νομοθετική ρύθμιση ώστε να εισρεύσουν χρήματα στα Ταμεία του Δημοσίου και να εξυπηρετηθούν οι εταιρείες ενοικιάσεων και leasing αλλά και οι απλοί καταναλωτές ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου.
Μάλιστα το οικονομικό επιτελείο επιδιώκει να θέσει σε ισχύ τα μειωμένα Τέλη Κυκλοφορίας σε περίπτωση άρσης ακινησίας στα τέλη Απριλίου ώστε οι επαγγελματίες του κλάδου των ενοικιάσεων να προλάβουν να ετοιμάσουν τον στόλο των οχημάτων τους που προορίζονται για τους τουρίστες πληρώνοντας μέρος των Τελών Κυκλοφορίας. Αν πάλι δεν προλάβουν να ενεργοποιήσουν την ευνοϊκή διάταξη πριν το Πάσχα τότε θα γίνει σίγουρα προς τα τέλη του μήνα ώστε την Πρωτομαγιά να έχουν τεθεί σε ισχύ τα μειωμένα Τέλη Κυκλοφορίας σε περίπτωση άρσης ακινησίας. Σύμφωνα με πληροφορίες τόσο οι εταιρείες χρονομίσθωσης όσο και οι εταιρείες ενοικιάσεων πιέζουν το ΥΠΟΙΚ για να τεθεί σε ισχύ η ευνοϊκή διάταξη πριν από το Πάσχα!
Παράλληλα όπως και πέρυσι η κυβέρνηση δεν θα επιβάλλει «πέναλτι» στην καταβολή των μειωμένων Τελών Κυκλοφορίας με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες που θα πραγματοποιήσουν άρση ακινησίας να πληρώσουν κυριολεκτικά Τέλη Κυκλοφορίας με το μήνα, καθώς δεν θα υπάρχει η επιβάρυνση του 1/12 ή των 2/12 επί των ετήσιων Τελών.
Βέβαια στα αρνητικά ενεργοποίησης των μειωμένων Τελών Κυκλοφορίας σε περίπτωση άρσης ακινησίας στα τέλη Απριλίου περιλαμβάνεται το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες και εταιρείες με οχήματα που θα πραγματοποιήσουν άρση ακινησίας θα πρέπει να πληρώσουν ολόκληρο τον Απρίλιο ασχέτως αν θα κινήσουν τα οχήματά τους μόνο τις τελευταίες ημέρες του μήνα! Αλλά στελέχη του ΥΠΟΙΚ εκτιμούν ότι πολλοί από τους περίπου 150.000 ιδιοκτήτες και εταιρείες με οχήματα ενοικιάσεων θα σπεύσουν να πραγματοποιήσουν άρση ακινησίας πληρώνοντας και τον Απρίλιο για να ετοιμάσουν τα οχήματά τους για την έξοδο του Πάσχα. Αν πάλι ενεργοποιηθεί η ευνοϊκή διάταξη μετά το Πάσχα τότε θα τα ετοιμάσουν για την Πρωτομαγιά…
Να υπενθυμίσουμε πως για να ισχύσουν τα μειωμένα Τέλη Κυκλοφορίας σε περίπτωση άρσης ακινησίας θα πρέπει να ψηφιστεί το σχετικό άρθρο σε κάποιο νομοσχέδιο και να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ενώ το 2021 η ευνοϊκή διάταξη ενεργοποιήθηκε στις 6 Μαΐου.
Τα τελευταία χρόνια εκατοντάδες χιλιάδες αυτοκινήτων με κατατεθειμένες τις πινακίδες κυκλοφορίας τους περιμένουν πότε θα εκδοθεί η σχετική διάταξη από το υπουργείο Οικονομικών ώστε να πραγματοποιήσουν άρση ακινησίας καταβάλλοντας χαμηλότερα Τέλη Κυκλοφορίας.
Πάντως πέραν των χαμηλότερων Τελών Κυκλοφορίας όσοι πραγματοποιήσουν άρση ακινησίας στα οχήματά τους θα πρέπει να γνωρίζουν πως θα μειωθεί αντίστοιχα και το τεκμήριο διαβίωσης αλλά και ο Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης αν το όχημά τους κινείται με κινητήρα άνω των 1.929 κ.εκ. και δεν έχει κλείσει 10ετία.
Το κόστος των μηνιαίων Τελών Κυκλοφορίας
Το κόστος των φετινών μειωμένων Τελών Κυκλοφορίας όπως είχε αποκαλύψει πρώτο το Newsauto.gr δεν θα περιλαμβάνει πέναλτι κατά 1/12 έως και 2/12 σε σχέση με τα αναλογικά ετήσια Τέλη Κυκλοφορίας με αποτέλεσμα το συνολικό κόστος να διαιρείται με τους 12 μήνες του έτους και να απορρέουν πραγματικά μηνιαία Τέλη Κυκλοφορίας χωρίς επιβαρύνσεις.
Με το νέο σύστημα οι κάτοχοι που θα πραγματοποιήσουν άρση ακινησίας για 3 μήνες θα πληρώσουν μόνο τα 3/12 των ετήσιων Τελών Κυκλοφορίας.
Αντίστοιχα αν κάποιος θέλει να πραγματοποιήσει άρση ακινησίας από τον Ιούνιο έως και τον Δεκέμβριο τότε θα πληρώσει τα 7/12 των ετήσιων Τελών Κυκλοφορίας του οχήματός του.
Παράλληλα οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα πρέπει να γνωρίζουν πως υπάρχει χρέωση ολόκληρου του μήνα που γίνεται η άρση ακινησίας ανεξάρτητα αν γίνεται στην αρχή ή στο τέλος του μήνα.
Δηλαδή για επιβατικό ΙΧ με ετήσια Τέλη Κυκλοφορίας 120 ευρώ και ο ιδιοκτήτης του πραγματοποιήσει άρση ακινησίας στις 20 Ιουνίου για ένα μήνα θα πληρώσει 10 ευρώ, για ένα τρίμηνο 30 ευρώ ενώ αν επιλέξει την άρση ακινησίας για το υπόλοιπο του έτους αν ανακοινωθεί τον Μάιο θα πληρώσει 80 ευρώ.
Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης του οχήματος δεν πραγματοποιήσει ηλεκτρονικά την προσωρινή ακινησία μετά τη λήξη της προθεσμίας που έχει λάβει τότε αυτομάτως θα του επιβληθεί το πρόστιμο που ισούται με το διπλάσιο του ποσού των Τελών Κυκλοφορίας.
Δηλαδή αν τα Τέλη Κυκλοφορίας του οχήματος είναι 120 ευρώ και ο κάτοχος πλήρωσε για άρση ακινησίας ενός μήνα (10 ευρώ) αλλά ποτέ δεν πραγματοποίησε ηλεκτρονικά τη νέα ακινησία μετά το πέρας των 30 ημερών τότε η εφορία του επιβάλλει πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των ετήσιων Τελών Κυκλοφορίας, δηλαδή 240 ευρώ.
Πότε πληρώνει κανείς ολόκληρο το ποσό των Τελών Κυκλοφορίας
Αν κάποιος ιδιοκτήτης οχήματος έχει πραγματοποιήσει άρση ακινησίας για ένα τρίμηνο και μέσα σε αυτό το διάστημα βρεθεί κάποιος αγοραστής εντός ή εκτός συνόρων τότε για να γίνει η μεταβίβαση ή εξαγωγή θα πρέπει να καταβληθούν και το υπόλοιπο ποσό των Τελών Κυκλοφορίας.
Δηλαδή αν το κόστος των ετήσιων Τελών Κυκλοφορίας ανέρχεται σε 120 ευρώ και ο κάτοχός του πραγματοποιήσει άρση ακινησίας για ένα τρίμηνο καταβάλλοντας 30 ευρώ αλλά βρεθεί κάποιος να αγοράσει το όχημα εντός ή εκτός συνόρων τότε για να πραγματοποιηθεί η μεταβίβαση ή εξαγωγή θα πρέπει να καταβληθούν επιπλέον 90 ευρώ.
Σε περίπτωση που κάποιος καταφέρει να μεταβιβάσει ή να εξάγει το όχημά του χωρίς να έχουν καταβληθεί τα αναλογούντα Τέλη Κυκλοφορίας τότε το πρόστιμο είναι ίσο με το διπλάσιο των ετήσιων Τελών Κυκλοφορίας…
Πόσες φορές μπορεί κανείς να κάνει άρση ακινησίας
Η άρση ακινησίας για ένα ή τρεις μήνες είναι δεσμευτική και δεν μπορεί να γίνει για δεύτερη φορά εντός του έτους σύμφωνα με την προηγούμενη ρύθμιση. Μάλιστα αν κάποιος κάτοχος είχε κάνει χρήση της ευνοϊκής ρύθμισης και έχει καταβάλλει μειωμένα Τέλη Κυκλοφορίας για ένα μήνα θα μπορεί μόνο να πραγματοποιήσει εκ νέου άρση αλλά για ολόκληρο το υπόλοιπο διάστημα του έτους καταβάλλοντας το υπόλοιπο ποσό των Τελών Κυκλοφορίας.
Δηλαδή αν κάποιος κάτοχος ΙΧ με ετήσια Τέλη Κυκλοφορίας 120 ευρώ κάνει άρση ακινησίας για 3 μήνες και μετά το πέρας των 90 ημερών επιθυμεί και πάλι να κάνει άρση ακινησίας θα πρέπει να καταβάλλει επιπλέον 90 ευρώ για τους υπόλοιπους μήνες του τρέχοντος έτους.
Ηλεκτρονικά η άρση της ακινησίας
Οι ιδιοκτήτες των οχημάτων που θέλουν να πραγματοποιήσουν άρση ακινησίας και έχουν πραγματοποιήσει ηλεκτρονικά την προσωρινή ακινησία θα πρέπει να επισκεφθούν την ηλεκτρονική πλατφόρμα myCar της ΑΑΔΕ και να προχωρήσουν τις διαδικασίες.
Ειδικότερα οι ιδιοκτήτες οχημάτων αφού πληρώσουν τα μειωμένα Τέλη Κυκλοφορίας θα πρέπει να προσκομίσουν ηλεκτρονικά και το ασφαλιστήριο συμβόλαιο ώστε να ελεγχθούν και στη συνέχεια να βεβαιωθεί η άρση της ακινησίας του οχήματος.
Σε περίπτωση που οι πινακίδες κυκλοφορίας έχουν κατατεθεί σε κάποια Εφορία τότε ο ιδιοκτήτης του οχήματος θα πρέπει να προσκομίσει κατόπιν ραντεβού στην ΔΟΥ:
- Βεβαίωση Ακινησίας.
- Αστυνομική Ταυτότητα ή Διαβατήριο του αιτούντα.
- Αποδεικτικό πληρωμής τελών κυκλοφορίας.
- Ασφαλιστήριο Συμβόλαιο σε ισχύ.
Με την κατάθεση των δικαιολογητικών οι ιδιοκτήτες των ΙΧ θα παραλάβουν τις πινακίδες και την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος τους αλλά και μια δήλωση άρσης ακινησίας.
Στην περίπτωση που υπάρχουν συνιδιοκτήτης σε ένα όχημα για να αρθεί η ακινησία θα πρέπει να είναι σύμφωνοι όλοι οι συνιδιοκτήτες οι οποίοι ενημερώνονται μέσω της προσωποποιημένης πληροφόρησης ή με e-mail εφόσον έχει δηλωθεί, και εφόσον συμφωνούν πρέπει να εγκρίνουν το αίτημα.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου