Oι παγκόσμιοι επενδυτές βρίσκονται στο περιθώριο των θέσεων τους ενόψει των στοιχείων για τον πληθωρισμό από τις ΗΠΑ.
O πληθωρισμός τον Ιανουάριο επιταχύνθηκε κατά 0,4%, με αύξηση 7,2% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, που ήταν μία από τις υψηλότερες μετρήσεις του πληθωρισμού σε τέσσερις δεκαετίες. Αυτή η ανάγνωση θα μπορούσε να συνεπάγεται αυστηρότερη νομισματική πολιτική από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.
Εν όψει των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, οι ευρωπαίοι επενδυτές «σοκαρίστηκαν» από την απαίσια προοπτική του περιθωρίου κέρδους εταιριών τροφίμων λόγω του αυξανόμενου κόστους του πληθωρισμού. Οι εταιρίες του είδους βλέπουν το λειτουργικό τους περιθώριο να συρρικνώνεται.
Τίποτα από αυτά δεν είναι σοκαριστικό καθώς ο επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων της Goldman και ένας από τους πιο στενούς αναλυτές στη Wall Street, ο Jeff Currie, δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι δεν έχει δει ποτέ τις αγορές εμπορευμάτων να τιμολογούν τις ελλείψεις που έχουν αυτή τη στιγμή.
«Το κάνω αυτό εδώ και 30 χρόνια και δεν έχω δει ποτέ τέτοιες αγορές», δήλωσε ο Currie στο Bloomberg TV σε συνέντευξή του τη Δευτέρα. “Αυτή είναι μια μοριακή κρίση. Έχουμε ξεπεράσει τα πάντα, δεν με νοιάζει αν είναι πετρέλαιο, φυσικό αέριο, άνθρακας, χαλκός, αλουμίνιο, όπως το πείτε, έχουμε ξεφύγει”.
Η Milla Savova της Bank of America προειδοποίησε για την εντατικοποίηση της πίεσης στα περιθώρια κέρδους για τις ευρωπαϊκές εταιρείες. Εξήγησε ότι τα κέρδη ανά μετοχή σε σχέση με τα κέρδη πωλήσεων το τελευταίο τρίμηνο ήταν τα χαμηλότερα επίπεδα από τότε που η εταιρεία άρχισε να παρακολουθεί το 2012, «δείχνοντας αυξημένη πίεση περιθωρίου κέρδους».
Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Και τι είναι αυτό που έρχεται;
Ο Βy Brandon Smith έχει επιχειρήματα>
Το πραγματικό επιτόκιο κεφαλαίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (EFFR) βρίσκεται σχεδόν στο μηδέν εδώ και πολύ καιρό. Είναι λίγο περίεργο να σκεφτόμαστε το γεγονός ότι ήταν πριν από 14 χρόνια όταν η κεντρική τράπεζα βοήθησε για πρώτη φορά να πυροδοτήσει το κραχ του 2008 και εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες του σήμερα. Άρχισα να γράφω για το κίνημα της ελευθερίας μόλις δύο χρόνια πριν από αυτό. Ο χρόνος που χρειάζεται για να αναπτυχθούν οι οικονομικές καταστροφές είναι πολύ πέρα από το εύρος προσοχής του μέσου ανθρώπου. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που είναι ενήλικες σήμερα που δεν έχουν ιδέα τι συνέβη το 2008, επειδή ήταν στο δημοτικό σχολείο όταν συνέβη.
Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο το κατεστημένο μπορεί να ξεφύγει από τις αρνητικές αλλαγές στο εθνικό μας βιοτικό επίπεδο – επειδή αυτές οι αλλαγές συμβαίνουν συνήθως κατά τη διάρκεια δεκαετιών και σχεδόν κανείς δεν τις αντιλαμβάνεται.
Τούτου λεχθέντος, έρχεται ένα σημείο σε κάθε οικονομική κατάρρευση όπου το πάτωμα είναι τόσο λεπτό όσο ποτέ. Όταν πέσει το επόμενο παπούτσι, θα σπάσει αμέσως μαζί με όλα τα έπιπλα. Σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχει αργή συντριβή, όλα πάνε ταυτόχρονα. Έχουμε ήδη δει αυτό το σενάριο στην πράξη, και πάλι, δεν νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι θυμούνται το γεγονός.
Να τι έχουν ξεχάσει οι περισσότεροι
Το 2018 η Fed άρχισε να υπαινίσσεται στον θεσμό όχι μόνο αυξήσεις επιτοκίων αλλά και περικοπές στις αγορές περιουσιακών στοιχείων και στον ισολογισμό του ταυτόχρονα. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι τα αποτελεσματικά επιτόκια παρέμεναν κοντά στο μηδέν για σχεδόν μια δεκαετία και τα φθηνά δάνεια μιας νύχτας από την κεντρική τράπεζα τροφοδοτούσαν έναν από τους μακροβιότερους πόρους επαναγοράς εταιρικών μετοχών στην ιστορία. Οι εξαγορές μετοχών και τα εύκολα χρήματα της Fed διευκόλυναν ένα σχεδόν ατελείωτο ανοδικό ράλι στις μετοχές. Η έλλειψη ανακάλυψης πραγματικής τιμής και το διαρκές δωρεάν για όλους ήταν τόσο κακό που το μάντρα για τις μετοχές έγινε «Buy the F#ing dip!»
Η υπόθεση ήταν ότι η Fed επρόκειτο πάντα να παρέμβει για να προστατεύσει τις αγορές από την πτώση. Γιατί; Επειδή το είχαν κάνει αυτό για αρκετά χρόνια, δημιουργώντας μια από τις μεγαλύτερες αιχμές στον Dow και τον Nasdaq όλων των εποχών. Γιατί να κάνουν κάτι διαφορετικό; Όμως, το 2018, για σύντομο χρονικό διάστημα γίναμε μάρτυρες του τι θα συνέβαινε αν η κεντρική τράπεζα αφαιρούσε το punch bowl και δεν ήταν όμορφο.
Κλείνοντας στα μέσα του 2018, η Fed άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια και να μειώνει τον ισολογισμό της πιο επιθετικά. Είχαμε δει μικρές διαλείπουσες αυξήσεις επιτοκίων από το 2015, αλλά αυτές δεν είχαν συμπέσει με περικοπές περιουσιακών στοιχείων ή αλλαγές στα δάνεια μιας ημέρας σε μεγάλες τράπεζες και εταιρείες. Οι αγορές άρχισαν αμέσως να αντιστρέφονται περισσότερο από ό,τι είχαμε δει εδώ και αρκετό καιρό, οι τιμές του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν και η καμπύλη απόδοσης ισοπέδωσε μετά την άνοδο των επιτοκίων μόλις 50 μονάδες βάσης. Δεν χρειάστηκαν πολλά για να προκληθεί πανικός στους επενδυτές.
Έτσι, για να είμαστε ξεκάθαροι, το μεγάλο επιχειρηματικό και επενδυτικό πλαίσιο των ΗΠΑ έχει εξαρτηθεί τόσο από τη φθηνή πίστωση από τη Fed που ακόμη και η ελάχιστη αύξηση των επιτοκίων ήταν αρκετή για να ανατρέψει σχεδόν ολόκληρο το σύστημα. Φυσικά, οι ανιχνευτές bull market ticker στα μέσα ενημέρωσης έχασαν τον σκοπό αυτής της άσκησης.
Η Fed αντέστρεψε την πορεία των αυξήσεων και του ισολογισμού τους στα μέσα του 2019, οπότε το κυρίαρχο ρεύμα για άλλη μια φορά υπέθεσε ότι αυτό σήμαινε ότι η κεντρική τράπεζα «δεν θα επέτρεπε ποτέ» στις αγορές να πέσει.
Το 2018, το επιχείρημα ήταν ότι δεν υπήρχε ανάγκη η Fed να αυξήσει τα επιτόκια ή να μειώσει τα περιουσιακά στοιχεία, επειδή δεν υπήρχε άμεσος κίνδυνος πληθωρισμού. Ο μέσος οικονομολόγος και τα μέσα ενημέρωσης αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν τα πολλά προειδοποιητικά σημάδια ότι ο υψηλός πληθωρισμός επρόκειτο να μας χτυπήσει στο εγγύς μέλλον. Αλλά η Fed γνωρίζει ακριβώς τι κάνει και καταλαβαίνουν ότι τα τρισεκατομμύρια τρισεκατομμυρίων δολαρίων που δημιούργησαν από τον αέρα μετά την κρίση των παραγώγων θα επιστρέψουν τελικά για να δαγκώσουν την οικονομία των ΗΠΑ στα μετόπισθεν με τη μορφή πληθωρισμού τιμών και στασιμότητας.
Ένα άλλο ενδιαφέρον γεγονός σχετικά με τις αυξήσεις του 2018 είναι ότι ο Jerome Powell είχε προειδοποιήσει για τις συνέπειες τέτοιων ενεργειών πριν από χρόνια το 2012 κατά τη συνεδρίαση της Fed τον Οκτώβριο:
«…Πιστεύω ότι βρισκόμαστε στην πραγματικότητα σε ένα σημείο ενθάρρυνσης της ανάληψης κινδύνων, και αυτό θα πρέπει να μας κάνει να σταματήσουμε. Οι επενδυτές καταλαβαίνουν πραγματικά τώρα ότι θα είμαστε εκεί για να αποτρέψουμε σοβαρές απώλειες. Δεν είναι ότι είναι εύκολο για αυτούς να βγάλουν χρήματα, αλλά ότι έχουν κάθε κίνητρο να αναλάβουν περισσότερο ρίσκο, και το κάνουν. Εν τω μεταξύ, μοιάζουμε σαν να φουσκώνουμε μια φούσκα διάρκειας σταθερού εισοδήματος σε όλο το φάσμα της πίστωσης που θα οδηγήσει σε μεγάλες απώλειες όταν τα επιτόκια ανέβουν στο δρόμο. Μπορείτε σχεδόν να πείτε ότι αυτή είναι η στρατηγική μας». – Jerome Powell [η υπογράμμιση προστέθηκε]
Ωστόσο, υπέγραψε την πολιτική ούτως ή άλλως μόλις έγινε πρόεδρος. Γιατί;
Επειδή είχε εντολή να το κάνει. Ο πρώην πρόεδρος της Fed Alan Greenspan παραδέχτηκε κάποτε ότι η κεντρική τράπεζα δεν απαντά σε κανέναν στην κυβέρνηση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Fed είναι ανεξάρτητη. Η Fed είναι μόνο ένα μέρος μιας μεγαλύτερης παγκόσμιας κεντρικής τραπεζικής μηχανής υπό την επίβλεψη της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών.
Αυτό δεν είναι «θεωρία συνωμοσίας», είναι απλώς πραγματικότητα. Η ιδέα ότι η Fed ενεργεί αλόγιστα ή ότι ο στόχος της είναι να διατηρήσουν την οικονομία των ΗΠΑ όρθια δεν είναι αλήθεια. Υπάρχουν πολύ μεγαλύτερα σχέδια στο παιχνίδι.
Η επόμενη εσκεμμένα μηχανική οικονομική κρίση
Η θέση μου τότε παραμένει η ίδια σήμερα: Οι αυξήσεις επιτοκίων του 2018 ήταν μια δοκιμαστική πορεία για μια πιο επιθετική και σκόπιμα σχεδιασμένη κρίση στην πορεία. Η Fed έχει τη δική της ατζέντα, δεν νοιάζεται για την προστασία των αγορών των ΗΠΑ, ούτε καν ενδιαφέρεται για την προστασία της οικονομίας των ΗΠΑ γενικά.
Πιστεύω ότι η Fed είναι ένα όπλο για κοινωνική και πολιτική αλλαγή εντός της Αμερικής και μέρος της δουλειάς της είναι να μειώσει σημαντικά το βιοτικό επίπεδο του πληθυσμού, ενώ το κάνει να φαίνεται σαν αυτή η πτώση να είναι μια «φυσική» συνέπεια του αμερικανικού συστήματος στασιμοπληθωρισμού.
Λάβετε υπόψη ότι κανένας άλλος από τον Karl Marx δεν επέμενε ότι οι κεντρικές τράπεζες ήταν ο πρωταρχικός πυλώνας ενός σοσιαλιστικού/κομμουνιστικού συστήματος και η ικανότητά του να διατηρεί τον έλεγχο του κοινού. Όπως σημείωσε ο Marx στο Μανιφέστο του για το Κομμουνιστικό Κόμμα που έγραψε με τον Fredrick Engels, «οι δεσποτικές εισβολές στα δικαιώματα της ιδιοκτησίας» θα ήταν «αναπόφευκτες ως μέσο για την πλήρη επανάσταση στον τρόπο παραγωγής». Με άλλα λόγια, για να επιτύχουν τον επαναστατικό τους στόχο, οι κομμουνιστές θα έπρεπε να καταστρέψουν τα δικαιώματα ιδιοκτησίας.
Ανάμεσα στις δέκα απαιτήσεις του για μια κομμουνιστική κυβέρνηση, το νούμερο πέντε αναφέρει:
«Συγκεντροποίηση των πιστώσεων στα χέρια του κράτους, μέσω μιας εθνικής τράπεζας με κρατικό κεφάλαιο και αποκλειστικό μονοπώλιο».
Έλεγχος του νομίσματος και του πιστωτικού πλαισίου σημαίνει έλεγχος του πληθυσμού οποιουδήποτε έθνους, επειδή επιτρέπει σε μια κεντρική αρχή να μειώσει το βιοτικό επίπεδο «επιστημονικά». Μπορούν, δηλαδή, να δημιουργήσουν οικονομική παρακμή ή να καταρρεύσουν από τον αέρα.
Αλλά γιατί να το κάνετε αυτό; Διότι η οικονομική απελπισία είναι ο ταχύτερος τρόπος για να δημιουργηθεί δημόσια εξάρτηση από μια κεντρική αρχή.
Κάθε κολεκτιβιστικό καθεστώς στην ιστορία έχει χρησιμοποιήσει τη φτώχεια και την παραλίγο πείνα, ή το κυβερνητικό δελτίο και τη διαχείριση της παραγωγής, ως μέσο για να κρατήσει τους πληθυσμούς του υπό έλεγχο. Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά για κάποιο λόγο πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι αυτή η στρατηγική δεν θα επιχειρηθεί ποτέ στην Αμερική. Πιστεύουν ότι το κατεστημένο «χρειάζεται» την αμερικανική οικονομία ανέπαφη. Είναι απλά παραληρηματικοί.
Όταν η κυβέρνηση και οι ελίτ πίσω από την κυβέρνηση γίνουν η μαμά και ο μπαμπάς όλων και οι μοναδικοί προμηθευτές των μέσων επιβίωσης, είναι απίθανο οι πολίτες να προσπαθήσουν να επαναστατήσουν. Δηλαδή, οι άνθρωποι σπάνια δαγκώνουν το χέρι που τους ταΐζει.
Έχω καλύψει αυτήν την ατζέντα των κεντρικών τραπεζών και της Fed σε πολλά άρθρα το περασμένο έτος, αλλά αυτό που αντιμετωπίζουμε τώρα είναι το αναπόφευκτο των αυξήσεων των επιτοκίων της Fed. Ωστόσο, εξακολουθώ να βλέπω πολλούς αναλυτές στο mainstream και στα εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης που αρνούνται να παραδεχτούν ότι οι πιθανότητες είναι μεγάλες οι κεντρικοί τραπεζίτες να εμπλακούν ξανά σε μια κατεδάφιση αύξησης των επιτοκίων, μόνο που αυτή τη φορά είναι απίθανο να έχουν έλεος όπως έκαναν το 2018.
Δυστυχώς, θα χειροτερέψει. Η Fed έχει δημιουργήσει μια κατάσταση Catch-22 στην οποία ο πληθωρισμός θα χτυπήσει σκληρά ανεξάρτητα από το αν θα αυξήσει τα επιτόκια.
Ετοιμαστείτε για την ισοπέδωση της καμπύλης αποδόσεων ξανά και για την απόρριψη των μακροπρόθεσμων ομολόγων του Δημοσίου από τους περισσότερους ξένους επενδυτές. Επίσης, ετοιμαστείτε για περαιτέρω πτώση της αξίας του δολαρίου, μετά από μια σύντομη αρχική άνοδο, καθώς οι μετοχές πέφτουν.
Πιστεύω ότι η Fed θα επιμείνει σε αυξήσεις επιτοκίων αυτή τη φορά, επειδή πρέπει τουλάχιστον να θεωρηθεί ότι «προσπαθούν» να κάνουν κάτι για τον πληθωρισμό – τον ίδιο πληθωρισμό που δημιούργησε η ίδια η Fed μέσα από πάνω από μια δεκαετία εκτύπωσης πλασματικών χρημάτων και εύκολης πίστωσης.
Ο πληθωρισμός των τιμών θα είναι επιθετικός φέτος και το επόμενο έτος, ανεξάρτητα από το τι κάνει η Fed. Το κόστος θα αυξηθεί εκθετικά για τους περισσότερους ανθρώπους. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχουμε να κάνουμε με πληθωρισμό τύπου Βαϊμάρης με καρότσια γεμάτα Benjamin για να αγοράσουμε ένα καρβέλι ψωμί». Βάζω στοίχημα ότι θα δούμε κυβερνητικούς ελέγχους τιμών πριν συμβεί αυτό (που θα προκαλέσει μαζικές ελλείψεις αγαθών).
Ωστόσο, δεν χρειάζονται πολλά από την άποψη των αυξήσεων των τιμών για να προκληθεί μια κατάρρευση. Μια αύξηση κατά 50% στο συνολικό κόστος θα συνθλίβει μεγάλο αριθμό νοικοκυριών των ΗΠΑ και θα τα κάνει απελπισμένα για βοήθεια, ίσως με τη μορφή Καθολικού Βασικού Εισοδήματος και τελικά μια πλήρη αλλαγή σε κάποια μορφή ψηφιακού νομίσματος.
Η Fed έχει χρησιμοποιήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων σε οικονομική αδυναμία στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένης της έναρξης της Μεγάλης Ύφεσης. Είδαμε επίσης τη Fed να αυξάνει τα επιτόκια έως και 12,3% όπως έκανε κατά τη διάρκεια της πληθωριστικής κρίσης του 1974. Αυτές οι αυξήσεις συνέτριψαν πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις εκείνη την εποχή. Στην πραγματικότητα, ο παππούς μου είχε επεκτείνει την εταιρεία φορτηγών του με πολλά οχήματα και εκατομμύρια δολάρια και ένα μεγάλο ποσό πίστωσης στις αρχές της δεκαετίας του ’70, μόνο για να καταστρέψει την επιχείρησή του από τα εκτοξευόμενα επιτόκια. Η κρίση στασιμοπληθωρισμού της δεκαετίας του 1970 δεν ήταν τίποτα σε σύγκριση με αυτό που αντιμετωπίζουμε τώρα.
Προετοιμαστείτε σήμερα, γιατί αύριο θα είναι πολύ αργά.
Το συμπέρασμα είναι προφανές – ετοιμαστείτε. Ο πληθωρισμός των τιμών είναι ήδη εδώ και πιστεύω ότι το πιστωτικό κόστος αυξάνεται. Προετοιμασία σημαίνει να εφοδιάζετε τα βασικά προϊόντα τώρα που εσείς και η οικογένειά σας χρησιμοποιείτε τακτικά. Αγοράστε στις χαμηλότερες τιμές του σήμερα, ώστε να μην χρειάζεται να αγοράσετε στις πολύ υψηλότερες τιμές του αύριο. Εάν έχετε χρέος, προτείνω να το αντιμετωπίσετε τώρα αν μπορείτε και μην αναλάβετε κανένα νέο χρέος αν μπορείτε να το βοηθήσετε.
Μην περιμένετε ότι ο δανεισμός με σταθερά επιτόκια σήμερα θα σας εξασφαλίσει σταθερά επιτόκια αύριο.
Επενδύστε σε εμπορεύματα που δεν χάνουν αξία λόγω του πληθωρισμού, ειδικά σε φυσικά πολύτιμα μέταλλα. Θα έρθει πολύ σύντομα μια στιγμή που οι τιμές στο δρόμο του χρυσού και του αργύρου θα εκραγούν πολύ πέρα από τις αγορές ψεύτικου χαρτιού-χρυσού.
Το πιο σημαντικό, οργανωθείτε με ομοϊδεάτες στην κοινότητά σας. Το εμπόριο πρέπει να αποκεντρωθεί και να τοπικοποιηθεί για να επιβιώσει του στασιμοπληθωρισμού, και κάθε κοινότητα θα χρειαστεί δίκτυα παραγωγών και αγορών για να διευκολύνει τη μετατόπιση. Δεν μπορούμε πλέον να βασιζόμαστε στην εφοδιαστική αλυσίδα και την παγκόσμια οικονομία. Ως πολιτισμός θα πρέπει να ξαναμάθουμε πώς να παρέχουμε στον εαυτό μας και τους αγαπημένους μας.
Aυτό το άρθρο γράφτηκε από τον Brandon Smith και δημοσιεύτηκε αρχικά στο Birch Gold Group
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου