.

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2022

Η ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ "ΕΠΙΔΑ" ΑΝΕΣΤΕΙΛΕ ΤΟΝ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ-ΦΑΝΑΤΑΣΜΑ ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΗ ΒΩΒΟΥ !!!

 


Για μια ακόμη φορά ήταν να βγει στο σφυρί στις 2 Φεβρουαρίου, το ημιτελές κτίριο γραφείων της «Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική» στο Μαρούσι, αλλά την τελευταία στιγμή πήρε… αναβολή λίγων ημερών. Πρόκειται για το γνωστό γιαπί που στέκει εκεί, επί της λεωφόρου Κηφισίας λίγο πριν το «δαχτυλίδι» σαν «φάντασμα» εδώ και 15 χρόνια.

Βρίσκεται, δηλαδή, σε μια περιοχή με σταθερά υψηλό ενδιαφέρον για τέτοια ακίνητα, με την οποία ασφαλώς και έχει συνδέσει το όνομά του ο Μπάμπης Βωβός από την εποχή που ως κραταιός κατασκευαστής δημιούργησε σειρά «γυάλινων πύργων».

Το συγκεκριμένο ακίνητο έχει βγει αρκετές φορές σε πλειστηριασμό, με τελευταία στις 22 Δεκεμβρίου 2021, χωρίς όμως αποτέλεσμα λόγω έλλειψης πλειοδοτών. Κάτι που ενδεχομένως να ανατρεπόταν σήμερα καθώς είχε σχηματιστεί «οριστικοποιημένη λίστα συμμετοχών». Έτσι το πιθανότερο ήταν να αλλάξει χέρια αφού, ούτως ή άλλως, λόγω θέσης αποτελεί «φιλέτο».

Ο λόγος της αναστολής

Ωστόσο, λόγω νομοθετικής ρύθμισης (ΠΝΠ) αργά το απόγευμα της 1ης Φεβρουαρίου τόσο αυτός όσο και σχεδόν όλοι οι προγραμματισμένοι για τις 2 Φεβρουαρίου πλειστηριασμοί τέθηκαν σε αναστολή λόγω της… «Ελπίδας».

Συγκεκριμένα, επειδή εξαιτίας της πρόσφατης κακοκαιρίας, από τις 25 έως της 28 Ιανουαρίου ανεστάλη η λειτουργία των δικαστηρίων καθώς όλων των ενεργειών ενώπιον των δικαστηρίων και των συμβολαιογράφων (ως υπαλλήλων του πλειστηριασμού), αποφασίστηκε ότι οι κάθε είδους πλειστηριασμοί, -με εξαίρεση αυτούς για πράγματα που υπόκεινται σε φθορά-, που έχουν προσδιορισθεί να διενεργηθούν το χρονικό διάστημα από τις 2 έως και τις 18 Φεβρουαρίου 2022 δεν διενεργούνται και επαναλαμβάνονται την έβδομη ημέρα από την αρχικώς προγραμματισμένη ημερομηνία διεξαγωγής τους. Άρα, το σφυρί θα χτυπήσει αλλά περί τις 10 Φεβρουαρίου.

Το «ιερό οικόπεδο» και το μπλόκο

Το οικόπεδο των 8,2 στρεμμάτων, που φιλοξενεί χρόνια τώρα το ημιτελές ακίνητο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και «ιερό». Και τούτο καθώς περιήλθε στην «Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική» και στις «συνοικοπεδούχους» της Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας και Ιερά Μονή Αγίου Παύλου του Αγίου Όρους με σύσταση οριζοντίων ιδιοκτησιών, το 2003.

Το κτίριο προοριζόταν για συγκρότημα με γραφεία, καταστήματα και υπόγειους χώρους στάθμευσης. Ωστόσο, το 2006 ανακλήθηκε, μετά από σχετική απόφαση του ΣτΕ (το 2005), η… αναθεώρηση της οικοδομικής άδειας, «εξ αιτίας μη οριοθέτησης του παρακείμενου ρέματος, λόγω μη υποβολής κατάλληλης μελέτης, αλλά στοιχειωδών εκτιμήσεων που υπήρχαν από Προεδρικό Διάταγμα, με αποτέλεσμα να τηρηθεί απόσταση 10 μέτρων αντί για 20 μέτρα από το ρέμα».

Στη συνέχεια, όμως, και αφού πέρασε μια οκταετία, οι οριογραμμές του ρέματος επανακαθορίστηκαν με ΦΕΚ τον Σεπτέμβριο του 2014 και αναμένεται (ακόμη…) η ολοκλήρωση του ΦΕΚ τροποποίησης του ρυμοτομικού σχεδίου.

Επίσης, με βάση το 9ο Πρακτικό της από 24-10-2019 Συνεδρίασης της Π.Ε. του Βορείου Τομέα Αθηνών-Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων & Αμφισβητήσεων (ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α.), «παρέχεται η σύμφωνη γνώμη προκειμένου για την υπαγωγή στις διατάξεις του Ν.4495/17 των τμημάτων της οικοδομής, όπως αυτά προβλέπονταν από την ακυρωθείσα με την με αριθμό 2591/2005 απόφαση του ΣτΕ, 22976/03 αναθεώρηση της 194/2001 οικοδομικής αδείας, για τα οποία έχει ολοκληρωθεί ο φέρων οργανισμός (ισόγειο και Ά όροφος)».

Έτσι, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία μετά την ανωτέρω γνωμοδότηση του ΠΕ.ΣΥ.ΠΟ.ΘΑ, δύναται με μικρό κόστος να γίνει τακτοποίηση του ακινήτου και να εκδοθεί οικοδομική άδεια αποπεράτωσης για το τμήμα της οικοδομής που έχει αποπερατωμένο τον σκελετό (4 υπόγεια,ισόγειο, Α΄οροφος).

Για να καταστεί δυνατή η ανέγερση του Β΄ και του Γ΄ ορόφου, όμως, θα πρέπει να αναθεωρηθεί η υφιστάμενη οικοδομική άδεια μετά την έκδοση του νέου ΦΕΚ τροποποίησης του ρυμοτομικού σχεδίου.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates