.

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2022

ΧΟΝΤΡΕΣ ΜΠΙΖΝΕΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΚΟΡΟΪΔΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΣΤΕΓΑΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ !!!

Ο ΠΑΠΑΕΥΑΓΓΕΛΟΥ, ΒΑΣΙΚΟΣ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ(ΠΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΤΗΚΕ) ΤΩΝ POS-ΤΡΑΠΕΖΩΝ-ΚΙΝΕΖΩΝ ΜΕ ΤΙΣ ΧΡΥΣΕΣ ΒΙΖΕΣ, ΚΑΝΕΙ ΤΩΡΑ ΝΕΕΣ ΜΠΙΖΝΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΤΕΓΑΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
Είπαμε, τεράστια μπίζνα με πολλά παρακλάδια το μεταναστευτικό...




Αιδήμονα σιγή κρατά το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για τις αποκαλύψεις και τα ερωτήματα σχετικά με δύο μεσιτικές εταιρείες που συμμετέχουν στο στεγαστικό πρόγραμμα για πρόσφυγες ΕSTIA II μέσω της οργάνωσης Hopeter, πρώην Hopeland, η οποία ανέλαβε την υλοποίηση μέρους του προγράμματος με χρηματοδότηση περίπου 7 εκατομμυρίων ευρώ για το 2021, ενώ είχε συσταθεί ουσιαστικά μόλις τον Αύγουστο του 2020 από ανθρώπους που δεν είχαν καμία εμπλοκή στο προσφυγικό μέχρι τότε.

Οι αποκαλύψεις της πολύμηνης δημοσιογραφικής έρευνας των διαδικτυακών ενημερωτικών μέσων Solomon και Reporters United δεν φαίνεται να προβληματίζουν το υπουργείο, ούτε να το κινητοποιούν στην κατεύθυνση της διερεύνησης, γεγονός που ενισχύει τα ερωτήματα για τον ρόλο του στην υπόθεση. Πηγές του υπουργείου απαντούσαν χτες ότι δεν υπάρχει κανένα σχόλιο για το δημοσίευμα και παρέπεμπαν στη δήλωση του υπουργού Νότη Μηταράκη που παραθέτει το ρεπορτάζ. Αλλά η δήλωση του υπουργού απλώς περιγράφει σε πολύ αδρές γραμμές τη διαδικασία επιλογής των οργανώσεων που υλοποιούν το στεγαστικό πρόγραμμα, ενώ επιχειρεί να αποποιηθεί των ευθυνών του πετώντας το μπαλάκι στην οργάνωση που «θα πρέπει να ακολουθεί τους κανόνες διαφάνειας που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία».

Το ερώτημα είναι βέβαια τι πρέπει να κάνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου για να εξασφαλίσει ότι τηρούνται οι κανόνες διαφάνειας, αλλά αυτό δεν το απαντά ο υπουργός. «Η απάντηση του υπουργείου είναι μία μη απάντηση» σχολιάζει εύστοχα το ρεπορτάζ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η οργάνωση Ηοpeter νοικιάζει διαμερίσματα για τη στέγαση περισσότερων από 1.300 προσφύγων - 162 διαμερίσματα σε κτιριακά συγκροτήματα κυρίως στο κέντρο της Αθήνας από δύο μεσιτικές εταιρείες, την BW και την DESTINY, συμφερόντων και οι δύο του πρώην αντιπροέδρου της εταιρείας Jumbo Ευάγγελου Παπαευαγγέλου. Το όνομα του κ. Παπαευαγγέλου συνδέεται με την υπόθεση των τραπεζικών συναλλαγών με POS για την πώληση ακινήτων σε Κινέζους επενδυτές μέσω του προγράμματος Golden Visa, που εξασφαλίζει νόμιμη παραμονή στην Ελλάδα σε επενδυτές που επενδύουν περισσότερα από 250.000 ευρώ σε ακίνητα. H συναλλαγή μέσω μηχανημάτων POS δεν προβλεπόταν τότε στον νόμο για το πρόγραμμα Golden Visa, με αποτέλεσμα να παγώσουν οι λογαριασμοί του και να διαταχθεί έρευνα για διαδοχικές μισθώσεις ακινήτων μεταξύ των εταιρειών συμφερόντων του κ. Παπαευαγγέλου, που «ενδέχεται να είναι εικονικές, με σκοπό απόκρυψη φορολογητέας ύλης», όπως επισήμαινε παλιότερο πόρισμα της Αρχής για το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος.

Την έρευνα απασχόλησαν και οι μεταφορές πολλών εκατομμυρίων σε επενδυτική εταιρεία με έδρα το Λονδίνο, στην οποία πραγματικοί δικαιούχοι αναγνωρίζονται οι κόρες του κ. Παπαευαγγέλου. Η διερεύνηση της υπόθεσης μπήκε στο αρχείο το φθινόπωρο του 2020, καθώς με τροπολογία του υπουργού Ανάπτυξης Αδωνη Γεωργιάδη έγινε δεκτή η χρήση POS στο πρόγραμμα Golden Visa αναδρομικά από το 2017.

Εναντίον της εταιρείας DESTINY έχουν κινηθεί νομικά Κινέζοι υποψήφιοι επενδυτές του προγράμματος Golden Visa στην Αθήνα που ισχυρίζονται ότι η μεσιτική εταιρεία τούς εξαπάτησε για την αγορά τουλάχιστον δέκα διαμερισμάτων, τα τρία στα Κάτω Πατήσια. Η υπόθεση εκκρεμεί στα ποινικά και αστικά δικαστήρια. Το ένα από αυτά τα διαμερίσματα σήμερα νοικιάζεται στη Hopeter για τη φιλοξενία προσφύγων.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους η Hopeter ισχυρίστηκε ότι η επιλογή των δύο μεσιτικών εταιρειών έγινε τυχαία μέσω αγγελιών και ότι δεν μπορεί να γνωρίζει το ποινικό μητρώο των διαχειριστών των διαμερισμάτων. Ωστόσο στοιχεία της δημοσιογραφικής έρευνας δείχνουν ότι ο ένας από τους δύο εταίρους της νεοσυσταθείσας οργάνωσης είναι στενός συγγενής του διευθυντή της DESTINY και της επενδυτικής εταιρείας με έδρα το Λονδίνο με πραγματικές δικαιούχους τις κόρες του κ. Παπαευαγγέλου.

Η συγγενική σχέση μεταξύ οργάνωσης και μεσιτικής εταιρείας αποκτά ιδιαίτερη σημασία λόγω του τρόπου που στήθηκε η οργάνωση τον Αύγουστο του 2020, με μεταβίβαση μιας ανενεργής οργάνωσης σε δύο εταίρους, έναν υπάλληλο καθαριότητας σε δήμο και μία που δραστηριοποιούνταν στον χώρο των καλλυντικών, χωρίς καμία δραστηριοποίηση μέχρι τότε στο προσφυγικό.

Δέκα μέρες μετά τη μεταβίβαση η οργάνωση κατέθεσε αίτηση για συμμετοχή στο στεγαστικό πρόγραμμα για τους πρόσφυγες και εγκρίθηκε από το υπουργείο, όπως και οι άλλες 15 υποψήφιες οργανώσεις. Κάποιες από τις οργανώσεις που υλοποιούσαν μέχρι τότε το πρόγραμμα δεν δήλωσαν υποψηφιότητα, καθώς θεώρησαν ότι η μεγάλη μείωση του κόστους του προγράμματος που επέβαλε το υπουργείο δεν τους επέτρεπε να ανταποκριθούν στις ανάγκες του προγράμματος.

Ιδίως για τη Hopeter εκκρεμούσε ωστόσο η εγγραφή της στο Μητρώο ΜΚΟ του υπουργείου. Ως διά μαγείας η εγγραφή της ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο του 2020, παρ’ όλο που εμφανίζει μηδενικό ισολογισμό για την προηγούμενη οικονομική χρονιά. Η έγκριση δόθηκε μέσα σε τρεις μήνες, τον Δεκέμβριο, πολύ νωρίτερα από δεκάδες οργανώσεις με εμπειρία στο προσφυγικό που είχαν καταθέσει αίτηση πολλούς μήνες νωρίτερα και βασανίζονταν με τις γραφειοκρατικές απαιτήσεις του υπουργείου.

Μερικούς μήνες νωρίτερα, τον Ιούλιο, ο διευθυντής της DESTINY και η σύζυγός του, κόρη του Ευάγγελου Παπαευαγγέλου, εμφανίζονται σε βίντεο από τη Μύκονο στην παρέα του υπουργού Νότη Μηταράκη.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates