.

Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2022

Η ΑΝΩΜΑΛΗ ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΔΟΚΙΩΝ ΤΗΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΤΩΝ ΚΟΚΚΙΝΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ BAD BANKS ΚΑΙ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΑΚΑΛΥΠΤΩΝ ΕΠΙΤΑΓΩΝ !!!

 



Προσγειώνονται οι προσδοκίες για την ΑΡΙΑΔΝΗ


Υψηλές προσδοκίες για το τίμημα που θα πιάσει το πακέτο των κόκκινων δανείων 5,5 – 6ις ευρώ που πουλάει η PQH, με τον κωδικό «Αριάδνης».

Πρόκειται για δάνεια που προέρχονται από τράπεζες όπως η Αγροτική, το Ταχ. Ταμιευτήριο, Proton Bank, Probank και κάτι μακρότερες συνεταιριστικές που είχαν τεθεί σε εκκαθάριση.

Μέχρι πριν από λίγο καιρό στην αγορά είχε κυκλοφορήσει ότι το τίμημα από τα δάνεια αυτά θα μπορούσε να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε πέρυσι το Νοέμβριο όμως όσο περνάει ο καιρός και οδεύουμε προς την ολοκλήρωση του, αρχίζουν να διαμορφώνονται πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις.

Έτσι παρόλο που για την απόκτηση του πακέτου θα δώσουν μάχη όλοι οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς (doValue, Intrum, Cepal) αλλά και μεγάλα funds όπως Fortress, Davidson Kempner, Bain Capital , πληροφορήθηκα εσχάτως ότι οι σκελετοί που ανακαλύπτουν σιγά – σιγά τους κάνουν όλους πιο φειδωλούς.

Για την ιστορία σύμβουλος στην πώληση έχει αναλάβει η JPMorgan.

Τι συμβαίνει με τις ακάλυπτες επιταγές;

Μπορεί οι τραπεζίτες να είναι αισιόδοξοι για τον τελικό λογαριασμό των κόκκινων δανείων της πανδημίας, όμως ο «Τειρεσίας» έχει πάρει φωτιά καθώς οι ακάλυπτες επιταγές έχουν φθάσει στα ύψη.

Όπως φαίνεται καθαρά στο σύστημα που καταγράφει τη ροή των ακάλυπτων επιταγών (δείκτη ασφυξίας τον λέγαμε παλιά), για όσο διάστημα ήταν σε ισχύ τα έκτακτα μέτρα προστασίας των ευάλωτων πολιτών που είχε πάρει η Κυβέρνηση, η κατάσταση ήταν ελεγχόμενη.

Όμως προς το τέλος του 2021 όταν άρχισε να σωρεύεται και η πίεση από τα lock down των προηγούμενων μηνών το πράγμα άρχισε να ξεφεύγει.

Για παράδειγμα πέρυσι τον Ιανουάριο είχαν «σκάσει» μόνον 363 επιταγές συνολικού ποσού 3,6 εκατομμύρια ευρώ, το Νοέμβριο κοκκίνισε τριπλάσιος σχεδόν αριθμός επιταγών 950 οι οποίες αντιπροσώπευαν ένα ποσό της τάξεως των 20 εκατ. ευρώ.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates