Για αρκετά χρόνια ίσχυε στην αγορά ο κανόνας ότι οι καταναλωτές ήθελαν να αλλάζουν το κινητό τους το συντομότερο: για να αποκτήσουν μια συσκευή με πιο δυνατό επεξεργαστή, μεγαλύτερη αυτονομία, καλύτερη φωτογραφική ή επιπλέον τεχνικά χαρακτηριστικά που διασφάλιζαν μεγαλύτερες ταχύτητες πλοήγησης στο διαδίκτυο. Τα πράγματα άλλαξαν το αργότερο από τότε που η τηλεφωνική λειτουργία του κινητού δεν βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, αλλά κυρίως η ποιότητα της φωτογραφικής μηχανής. Οι κατασκευαστές κινητών ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να ενισχύσουν τη ζήτηση με το δίκτυο 5G, την επόμενη γενιά σύνδεσης κινητών στο διαδίκτυο με πιο γρήγορες ταχύτητες και πιο αξιόπιστες συνδέσεις.
Η νέα γενιά σύνδεσης δεν φαίνεται ωστόσο να συγκινεί τους καταναλωτές, δείχνει έκθεση τoυ ασφαλιστικού κολοσσού πιστώσεων Euler Hermes και της μητρικής ασφαλιστικής Allianz. Οι συντάκτες προβλέπουν ότι μέσα στα επόμενα χρόνια ο τζίρος της αγοράς κινητών θα συρρικνωθεί κατά περίπου 134 δισεκατομμύρια δολάρια.
Δεν δείχνει να πείθει τους καταναλωτές η νέα τεχνολογία: Φταίει η κάλυψη;
Μεγαλύτερο κίνδυνο δεν διατρέχουν οι μεγαλύτερες εταιρίες όπως Apple, Samsung και Xiaomi, αλλά κυρίως οι μικρότερες. Ο Μίλο Μπόγερτς, επικεφαλής της Euler Hermes εξηγεί: «Σήμερα οι Ευρωπαίοι αντικαθιστούν το κινητό τους με ένα καινούργιο κατά μέσο όρο κάθε 40 μήνες. Το 2016 το διάστημα αυτό ήταν κατά 25% μεγαλύτερο. Στις ΗΠΑ οι καταναλωτές αγοράζουν νέο κινητό μετά από μόλις 2 χρόνια. Και εδώ όμως το διάστημα έχει παραταθεί σε σύγκριση με το 2016 κατά 30%.» Σύμφωνα με τον αναλυτή Ορλιέν Ντιτουά μέχρι το 2025 τίθενται σε κίνδυνο σε παγκόσμιο επίπεδο περισσότερα από 130 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ενδεικτικές θεωρούνται οι εξελίξεις στην Κίνα, η οποία έχει εδώ και χρόνια ξεπεράσει τις ΗΠΑ στις καινοτομίες της ψηφιακής οικονομίας. Στην κομμουνιστική, αχανή χώρα βρίσκεται σήμερα σε λειτουργία το 70% των κινητών πέμπτης γενιάς που πουλήθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με την έκθεση της Euler Hermes, σχεδόν το 30% των κατόχων κινητών διαθέτουν μοντέλο με τεχνολογία 5G. Το υπόλοιπο 70% δεν φαίνεται ωστόσο να βιάζεται να αγοράσει κινητά με συνδέσεις πέμπτης γενιάς αναπληρώνοντας τεχνολογικά το… χαμένο έδαφος. Και αυτό σε μια χώρα όπου το κινητό χρησιμοποιείται μαζικά για σχεδόν τα πάντα: Από πληρωμές, επικοινωνία με δημόσιες υπηρεσίες μέχρι την κοινωνική ζωή και τις επαφές μεταξύ των πολιτών.
Η νέα τεχνολογία δεν συγκινεί εν δυνάμει αγοραστές
Παρά το γεγονός ότι τρία από τα τέσσερα κινητά που πουλήθηκαν πέρυσι στην Κίνα διέθεταν 5G οι εξαγωγές κινεζικών κινητών νέας τεχνολογίας στις διεθνείς αγορές θεωρούνται απογοητευτικές, μιας και δεν ξεπερνούν τα επίπεδα προ πανδημίας. Βρίσκονται σήμερα σε χαμηλότερο επίπεδο από το 2019 και είναι περιορισμένες κατά 30% σε σύγκριση με το 2016.
Η έκθεση δείχνει με σαφήνεια ότι η τεχνολογία 5G δεν θα ενισχύσει τον τζίρο όσο ήλπιζαν οι κατασκευαστικές εταιρίες κινητών. Η νέα γενιά σύνδεσης κινητών, η οποία επιπλέον δεν έχει διαδοθεί με εξαίρεση την Κίνα, «δεν θα καταρρίψει ρεκόρ πωλήσεων κινητών» εκτιμά ο Ορλιέν Ντιτουά. Σύμφωνα με την Euler Hermes / Allianz «τα κινητά νέα γενιάς στερούνται ενός τεχνολογικού χαρακτηριστικού που θα συνεπάρει τους καταναλωτές». Με άλλα λόγια ο κατασκευαστής που θα ρίξει πρώτος στην αγορά μια νέα καινοτόμα τεχνολογία μπορεί να υπολογίζει σε σημαντική ενίσχυση του μεριδίου του.
ΠΗΓΗ
Εκεινο που φταιει ειναι οτι ΛΕΦΤΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ !!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή