.

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022

ΤΟ FACEBOOK ΕΧΕΙ ΚΑΡΓΑ ΠΑΡΕΚΤΡΑΠΕΙ...

 


Του Μιχάλη Κονιόρδου*


Διάβαζα τις προάλλες πως «Μαύρο» στο προφίλ του Σταμάτη Κραουνάκη έριξε το Facebook τιμωρώντας με αυτό τον τρόπο τον γνωστό μουσικοσυνθέτη που δεν κάθεται ήσυχα σκαρώνοντας ποιήματα για αρνητές της μιζέριας. Οι τιμωρίες που άλλοτε είχαν ημερήσια χροιά άλλοτε εβδομαδιαία επαναλήφθηκαν καθώς ο μαθητής ατίθασος γαρ, δεν επέδειξε μεταμέλεια συνεχίζοντας τα ολισθήματα. Οι ποινές που επιβάλουν τα κοινωνικά μέσα έχουν πολλαπλασιαστεί τελευταία σαν χιονοστιβάδα και δεν αφορούν μονάχα το Φατσοβιβλίο , το οποίο έχει βρει κελαηδιστούς μιμητές.

Δεν μου κάνανε εντύπωση όλα αυτά καθώς δεν έθιγαν το «σπιτικό μου», μέχρι να μου συμβεί και μένα κάτι παρεμφερές ως προς την τιμωρία τουλάχιστον : Προσπάθησα να περιγράψω την υποκρισία και τον ερασιτεχνισμό της επιτροπής λογοκρισίας καθώς και τον στρουθοκαμηλισμό της απέναντι στα πραγματικά περιστατικά.

Τιμωρημένος κι αποκλεισμένος για μια εβδομάδα, βρήκα την ευκαιρία να εντρυφήσω στην εποχή της υποκρισίας , συμπάσχοντας με τον Σταμάτη τον ατίθασο συμμαθητή μου. Μετά την εβδομαδιαία μου τιμωρία, ανάρτησα το άρθρο «Η αδιάψευστη και ερασιτεχνική υποκρισία του Φαλτσοβιβλίου»¨στην σελίδα μου χωρίς να γράψω κανένα απολύτως σχόλιο.

Με το που έκανα 1-2 κοινοποιήσεις μου ήρθε το παρακάτω μήνυμα :

«Πρόσφατα δημοσιεύσατε κάτι που παραβιάζει τις πολιτικές του Facebook και, για το λόγο αυτό, έχετε μπλοκαριστεί προσωρινά και δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτή τη δυνατότητα. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε το Κέντρο βοήθειας. Για να αποφύγετε να μπλοκαριστείτε ξανά, βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει και κατανοήσει τους Όρους της κοινότητας του Facebook. Αυτό το μπλοκάρισμα θα ισχύει για 7 μέρες ακόμη. Αν πιστεύετε ότι αυτό δεν παραβιάζει τους κανόνες της κοινότητάς μας, ενημερώστε μας.»

Πάτησα το υποδεικνυόμενο πλαίσιο και επισκέφθηκα το Κέντρο βοήθειας στην παρακάτω σελίδα :

«Μπλοκάρισμα περιεχομένου και ενεργειών από το Facebook. Στο πλαίσιο των προσπαθειών μας να διατηρούμε το Facebook ασφαλές, μπλοκάρουμε ενίοτε ορισμένο περιεχόμενο και ορισμένες ενέργειες. Αν πιστεύετε ότι έχουμε κάνει λάθος, ενημερώστε μας. Αν και δεν είμαστε σε θέση να εξετάζουμε μεμονωμένες αναφορές, τα σχόλιά σας θα μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε τους τρόπους με τους οποίους διατηρούμε το Facebook ασφαλές. Εξηγήστε γιατί νομίζετε ότι πρόκειται για λάθος».

Η ερώτηση που αποτόλμησα : «Παρακαλώ να με ενημερώσετε γιατί η ανάρτηση στην σελίδα μου του καθ' όλα νόμιμου άρθρου " «Η αδιάψευστη και ερασιτεχνική υποκρισία του Φαλτσοβιβλίου», επισείει ποινή μιας εβδομάδας. Ποιο είναι επιλήψιμο ; Το περιεχόμενο του άρθρου ; Παρακαλώ ενημερώστε με για το σκεπτικό της απόφασής σας. Ευχαριστώ, Μ.Κ».

Όσες φορές κι αν προσπάθησα – και ήταν μπόλικες - να στείλω το ερώτημα, στερεότυπα εμφανιζόταν το μήνυμα « Δεν εξετάστηκε το αίτημά σας. Δεν μπορέσαμε να εξετάσουμε το αίτημά σας. Προσπαθήστε ξανά αργότερα.». Κι έμεινα με την απορία όχι τόσο για την απάντηση, όσο για τι σόι είναι η επιτροπή λογοκρισίας : ανθρώπινη ; αλγοριθμική ; με ποια κριτήρια πέφτουν οι ποινές; τι σχέση έχουν οι διάφορες πολιτικές εξουσίες και ποια είναι ακριβώς τα κανάλια επικοινωνίας της με την επιτροπή λογοκρισία;

Εξωτερικεύοντας τις αναπάντητες απορίες μου για την νέα μου τιμωρία σ’ ένα φίλο, μειδιώντας αυτός γυρνάει και μου λέει « Όλη αυτή ηθικοπλαστική και αναιτιολόγητη λογική του Φαλτσοβιβλίου που αφηγείσαι, μοιάζει τόσο γελοία εκ μέρους του, όσο σαν να είχε αποσύρει η Υπουργός Παιδείας, η κ. Κεραμέως εν προκειμένω, για λόγους που άπτονται της προστασίας της ντόπιας ηθικής την διδασκαλία του ποιήματος του Ντίνου Χριστιανόπουλου για την υπογεγραμμένη» :

« Μην καταργείτε την υπογεγραμμένη
ιδίως κάτω από το ωμέγα
είναι κρίμα να εκλείψει
η πιο μικρή ασέλγεια
του αλφαβήτου μας»

Αναθάρρησα εν μέρει το λοιπόν κι είπα να γράψω ο έρμος ένα σιγανό μη μας ακούσει ο μπάτσος :

Το Φατσοβιβλίο έχει κάργα παρεκτραπεί και κανείς δεν τη γλυτώνει
Την σκέψη την ελεύθερη παντοιοτρόπως ακυρώνει
Όποιον θέλει λογοκρίνει και τις αναρτήσεις καταργεί και κατεβάζει
Λες και τις παρέσυρε αμείλικτα η μπόρα και τ’ αγιάζι
Όπως με την αισθησιακή κι ερωτική υπογεγραμμένη
Για αυτό άλλωστε κι απ’ το αλφάβητο εξοβελισμένη …..
Της μηχανής και του αλγόριθμου υποτελείς
Τουτέστιν πρόσφυγες ψυχής…..

*Καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates