.

Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2022

EUROACTIVE: "ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΕΕ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΟΡΙΑΚΑ ΤΕΣΤ" !!!

 



«Οι Έλληνες φαίνεται να είναι οι μόνοι πολίτες της Ε.Ε. που εξακολουθούν να πληρώνουν για να κάνουν μοριακό τεστ», αναφέρει μεταξύ άλλων το ρεπορτάζ του euractive.com και συνεχίζει, «η συντηρητική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποφάσισε να περιορίσει την τιμή των τεστ PCR στα 47 ευρώ, απορρίπτοντας πρόταση της αντιπολίτευσης να διανεμηθούν δωρεάν στους πολίτες».

Στη συνέχεια, το ρεπορτάζ του euractive.com προχωράει σε μια λεπτομερή σύγκριση για το τι ακριβώς ισχύει στην Ευρώπη σχετικά με το μοριακό τεστ.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ του euractiv.com

Η αντιπολίτευση και οι ιατρικοί σύλλογοι έχουν ασκήσει πίεση στην ελληνική κυβέρνηση να διανείμει δωρεάν τεστ PCR για τους πολίτες, καθώς οι Έλληνες φαίνεται να είναι οι μόνοι πολίτες της Ε.Ε. που εξακολουθούν να πληρώνουν για να κάνουν μοριακό τεστ.

Η συντηρητική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποφάσισε να περιορίσει την τιμή των τεστ PCR στα 47 ευρώ, απορρίπτοντας πρόταση της αντιπολίτευσης και του εθνικού ιατρικού συλλόγου να διανεμηθούν δωρεάν στους πολίτες.

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει αναζωπύρωση κρουσμάτων COVID-19 λόγω της παραλλαγής Omicron και οι πολίτες καλούνται να υποβληθούν σε εξετάσεις.

Ωστόσο, έχει παρατηρηθεί ότι οι τιμές των PCR έχουν εκτοξευθεί στα ύψη. Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η τιμή ενός τεστ PCR από την ίδια εταιρεία στην Κύπρο κοστίζει 25ευρώ ενώ στην Ελλάδα 60 ευρώ.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ότι η απόφαση της κυβέρνησης να περιορίσει την τιμή των τεστ PCR είναι ένα αστείο, λέγοντας ότι η τιμή είναι εξαιρετικά υψηλή για τα ελληνικά νοικοκυριά. Το αριστερό κόμμα ισχυρίζεται επίσης ότι η κυβέρνηση κλείνει το μάτι στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Ωστόσο, την ίδια θέση εξέφρασε και ο βουλευτής Μπάμπης Παπαδημητρίου, ο οποίος ανήκει στο κυβερνών κόμμα.

Σε επικοινωνία με το EURACTIV.gr, πηγές από το υπουργείο Υγείας ανέφεραν ότι τα PCR και τα rapid τεστ γίνονται δωρεάν στις κρατικές δομές υγείας. Οι ίδιες πηγές πρόσθεσαν ότι περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ είχαν διατεθεί για δωρεάν τεστ (self, rapid, PCR) ενώ η Ελλάδα κατατάσσεται στην 4η θέση σε επίπεδο ΕΕ όσον αφορά το ποσοστό των δοκιμών.

Το EURACTIV.gr επιβεβαίωσε ότι όντως υπάρχουν κάποια κρατικά κέντρα για δωρεάν εξετάσεις PCR. Ωστόσο, είναι περιορισμένα και είναι αδύνατο για τους ανθρώπους να υποβληθούν σε εξετάσεις καθώς θα πρέπει να περιμένουν στην ουρά για ώρες σε μέρη με πολύ κόσμο, αυξάνοντας την πιθανότητα μόλυνσης. Επιπλέον, πηγή εξήγησε ότι τα κρατικά νοσοκομεία προτιμούν να διεξάγουν τα τεστ PCR μόνο για όσους πρόκειται να νοσηλευτούν λόγω COVID.

Στην πράξη, λοιπόν, όλοι οι Έλληνες πολίτες πηγαίνουν σε ιδιωτικά εργαστήρια και πληρώνουν τις εξετάσεις PCR προκαλώντας μεγάλη οικονομική επιβάρυνση.

Τι συμβαίνει σε άλλες χώρες

Στην υπόλοιπη Ευρώπη, το τεστ PCR χορηγείται δωρεάν εάν κάποιος έχει συμπτώματα COVID ή λάβει συνταγή από γιατρό.

Στην Πολωνία, εάν το συνταγογραφήσει γιατρός είναι δωρεάν. Διαφορετικά κοστίζει 90 -110 ευρώ.

Στην Ιταλία, εάν κάποιος έχει συμπτώματα, ο γιατρός θα συνταγογραφήσει το τεστ το οποίο είναι επίσης δωρεάν. Οι εξετάσεις PCR πληρώνονται από τους πολίτες μόνο εάν χρειάζεται να ταξιδέψουν ή να έρθουν σε επαφή με άτομο που έχει βγει θετικό.

Στη Γερμανία, οι εξετάσεις PCR είναι δωρεάν όταν συνταγογραφούνται από γιατρό σε περίπτωση συμπτωμάτων. Διαφορετικά, μια δοκιμή PCR με αποτέλεσμα σε 24 ώρες κοστίζει από 35 έως 69 ευρώ.

Στην Αυστρία, τη Βουλγαρία, τη Σλοβενία, την Αλβανία, την Ουγγαρία, τη Σερβία, την Κροατία και τη Ρουμανία, οι εξετάσεις PCR είναι δωρεάν εφόσον συνταγογραφηθούν από γιατρό.

Στην Πορτογαλία, την Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι εξετάσεις πληρώνονται από την κυβέρνηση εάν υπάρχουν συμπτώματα ή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID.

Στη Γαλλία, οι εξετάσεις PCR είναι δωρεάν εάν: το άτομο έχει συμπτώματα (με τη συνταγή γιατρού), είναι πλήρως εμβολιασμένο ή δεν μπορεί να εμβολιαστεί για ιατρικούς λόγους, είναι κάτω των 18 ετών ή έχει αναρρώσει από COVID-19 το τελευταίο εξάμηνο.

Το EURACTIV Γαλλίας αναφέρει ότι αυτό το πρόγραμμα στοχεύει κυρίως σε άτομα κατά του εμβολιασμού που πρέπει να πληρώσουν 43,89 ευρώ για PCR.

Η Σλοβακία εξακολουθεί να προσφέρει δωρεάν τεστ PCR, επίσημα για όσους επιστρέφουν από το εξωτερικό, αλληλεπιδρούν με κάποιον θετικό ή εμφανίζουν συμπτώματα, τα οποία πρέπει να υποδεικνύονται κατά την ηλεκτρονική αίτηση για το τεστ. Πολλοί επιλέγουν ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα που προσφέρουν το PCR τεστ με τιμή που ξεκινά από 35 ευρώ.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates