.

Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2022

ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΛΑ ΣΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ !!!

 



Με "ρήτρα” απασχόλησης σχεδιάζει η κυβέρνηση να δίδει τα επιδόματα ανεργίας. Ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr από υψηλόβαθμα στελέχη αναφέρουν πως αυτό το οποίο εξετάζει σαν βασικό σενάριο, μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση -χωρίς όμως ακόμα να έχει "κλειδώσει”- είναι η σύνδεση των επιδομάτων ανεργίας με την προσφορά ευκαιριών απασχόλησης.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο τραπέζι βρίσκεται πρόταση να μπει ακόμα και "κόφτης” στο επίδομα ανεργίας για όποιον δικαιούχο επιδόματος ανεργίας αρνείται να δεχτεί τη θέση απασχόλησης την οποία προτείνει ο ΟΑΕΔ πάνω από τρεις φορές.

Με άλλα λόγια, σύμφωνα με το ίδιο σενάριο, αν κάποιος άνεργος δικαιούχος επιδόματος του ΟΑΕΔ, αρνηθεί επανειλημμένως τις θέσεις εργασίας που του προσφέρει ο ΟΑΕΔ σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, θα χάνει το επίδομα.

Αντίθετα, με βάση το υφιστάμενο "καθεστώς”, όποιος άνεργος παίρνει επίδομα από τον ΟΑΕΔ δεν είναι υποχρεωμένος να πιάσει δουλειά, για όσο διάστημα διαρκεί η επιδότηση, εφόσον του γίνει σχετική πρόταση από τον οργανισμό.

Η αλλαγή αυτή εξετάζεται να συμπεριληφθεί σε νομοσχέδιο το οποίο ετοιμάζει το Υπουργείο Εργασίας για τον ερχόμενο μήνα. Αντικείμενό του θα είναι η αναμόρφωση του ΟΑΕΔ αλλά και του πλαισίου κατάρτισης.

Οι ίδιες πηγές χαρακτηρίζουν ως αναποτελεσματικό το υφιστάμενο "καθεστώς” επιδότησης των ανέργων με επιδόματα .

Κύκλοι της κυβέρνησης επισημαίνουν πως εδώ και αρκετά χρόνια, το πλήθος των μακροχρονίως ανέργων είναι σταθερό, γεγονός που σημαίνει πως είτε οι συγκεκριμένοι άνεργοι δεν αναζητούν εργασία, είτε εργάζονται σε "καθεστώς” αδήλωτης εργασίας. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σημειώνονται φαινόμενα, σύμφωνα με τα οποία ορισμένοι κατά δήλωσή τους στον ΟΑΕΔ, αλλά όχι στην πραγματικότητα, άνεργοι χρησιμοποιούν την "ταυτότητά” αυτή (δηλαδή του εγγεγραμμένου στα μητρώα του ΟΑΕΔ) για να λάβουν ορισμένα άλλα επιδόματα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως εκτός από τη σύνδεση των επιδομάτων με την προσφορά ευκαιριών απασχόλησης, στο τραπέζι της κυβέρνησης βρίσκεται και η σύνδεση των επιδομάτων με την κατάρτιση.

Συγκεκριμένα, κάθε δικαιούχος επιδόματος από τον ΟΑΕΔ θα υποχρεούται παράλληλα με την επιδότησή του, να εντάσσεται σε προγράμματα κατάρτισης προκειμένου να βρει πιο εύκολα εργασία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr εξακολουθεί να εξετάζεται η κλιμάκωση του επιδόματος ανεργίας. Δηλαδή κατά τους πρώτους μήνες της ανεργίας, το επίδομα να είναι κοντά στον μέσο μισθό (πχ 800 ευρώ) και έπειτα να πέφτει σταδιακά μέχρι το τέλος του χρόνου της επιδότησης και όχι να είναι σταθερό καθ’ όλη τη διάρκεια της επιδότησης (πχ στα 400 ευρώ).

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates