.

Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2021

ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΕ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΚΑΙ ΡΕΥΜΑ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΕΜΠΛΟΚΗΣ ΤΟΥ NORD STREAM 2 !!!

 




Ανησυχία για περαιτέρω αύξηση τον Δεκέμβριο των τιμών ρεύματος και φυσικού αερίου, ή στην... καλύτερη περίπτωση διατήρησή τους σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, προκαλεί η αντίδραση των αγορών μετά την ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων της Γερμανίας, ότι αναστέλλεται η πιστοποίηση του αγωγού Nord Stream 2.

Είναι ενδεικτικό ότι, εντός λίγων ωρών μετά την ανακοίνωση, το συμβόλαιο Δεκεμβρίου στον ολλανδικό κόμβο διαπραγμάτευσης φυσικού αερίου TTF σημείωνε αύξηση 18%, αγγίζοντας τα 94,6 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Μία αύξηση που έρχεται σε αντίθεση με την τάση αποκλιμάκωσης που είχε ξεκινήσει να καταγράφεται από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, και η οποία είχε δημιουργήσει αισιοδοξία για «ξεφούσκωμα» του ενεργειακού κόστους.

Όπως σημειώνουν πηγές της αγοράς στο Insider.gr, ακόμη είναι νωρίς για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, καθώς θα χρειαστεί να περάσουν λίγες ημέρες ώστε να αποκρυσταλλωθεί η αντίδραση των αγορών στην εμπλοκή με τον Nord Stream 2. Ωστόσο, σπεύδουν να συμπληρώσουν πως η χθεσινή εκτίναξη αποτελεί σίγουρα αρνητική ένδειξη για το τι θα επακολουθήσει.

Σε αυτό το πλαίσιο, από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας διαμηνύεται ότι παρακολουθείται στενά η εξέλιξη των τιμών, ώστε να επανεκτιμηθεί η κατάσταση όποτε κριθεί αναγκαίο. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει ήδη σε δύο αυξήσεις των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών και των μικρών επιχειρήσεων, καθώς το συνεχές ανοδικό ράλι των τιμών έχει ανατρέψει ισάριθμες φορές τους σχεδιασμούς.

Τον Δεκέμβριο οι επιπτώσεις στην ελληνική αγορά

Αξίζει να σημειωθεί πως το μερίδιο του φυσικού αερίου στην εγχώρια ηλεκτροπαραγωγή, σε συνδυασμό με τον τρόπο με τον οποίο υπολογίζεται η χονδρεμπορική τιμή, κάνει το χονδρεμπορικό κόστος ρεύματος να ακολουθεί τις αυξομειώσεις των τιμών αερίου. Επίσης, στην ελληνική αγορά η τιμολόγηση του αερίου σε ηλεκτροπαραγωγούς και προμηθευτές κατά κανόνα γίνεται με βάση τις τιμές του καυσίμου τον προηγούμενο μήνα.

Αυτό σημαίνει πως το αέριο που καταναλώνουν τον Νοέμβριο έχει τιμολογηθεί τον Οκτώβριο. Επομένως, το ύψος στο οποίο θα «κλειδώσει» το καύσιμο στο τέλος Νοεμβρίου θα καθορίσει την τιμή του αερίου (και του ρεύματος) τον Δεκέμβριο, επηρεάζοντας όπως είναι φυσικό και τις λιανικές τιμές των δύο ενεργειακών προϊόντων τον επόμενο μήνα.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους της αγοράς, η σταθμισμένη τιμή του καυσίμου έχει «κλειδώσει» τον Νοέμβριο στα 92 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Ωστόσο, τα στοιχεία για το πρώτο 15νθήμερο του Νοεμβρίου έδειχναν αισθητά μειωμένη τιμή αερίου για τον Δεκέμβριο – στα 74 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Μία εξέλιξη που ανέτρεψε η νέα χθεσινή ανοδική τάση του m
onth ahead συμβολαίου στο TTF (στα 94 ευρώ), αλλάζοντας τα έως τώρα δεδομένα.

Ανησυχία για εκτροχιασμό τον υπόλοιπο Νοέμβριο

Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά, αν για τον υπόλοιπο μήνα το ολλανδικό συμβόλαιο διατηρηθεί στα αυξημένα επίπεδα των 94 ευρώ, τότε το αέριο θα «κλείσει» για τον Δεκέμβριο κοντά στα 85-86 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, ουσιαστικά ροκανίζοντας την αποκλιμάκωση των ημερών του Νοεμβρίου που προηγήθηκαν. Το ίδιο θα συμβεί και με το χονδρεμπορικό κόστος του ρεύματος τον Δεκέμβριο, το οποίο επίσης δεν θα αποκλιμακωθεί. Επομένως, και ο επόμενος μήνας θα «τρέξει» σε συνθήκες ενεργειακής κρίσης.

Οι πηγές της ενεργειακής αγοράς εκφράζουν ωστόσο ανησυχίες ότι δεν αποκλείεται να συμβεί ένα ακόμη πιο δυσοίωνο σενάριο, δηλαδή οι τιμές να εκτροχιαστούν έως το τέλος Νοεμβρίου. Σε μία τέτοια περίπτωση, τα μεγαλύτερα άλματα τις επόμενες ημέρες μπορεί να οδηγήσουν τις τιμές στα επίπεδα των 120 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Αν επιβεβαιωθούν αυτοί οι φόβοι, τότε ο Δεκέμβριος μπορεί να «κλείσει» με τη σταθμισμένη τιμή του καυσίμου πάνω από τον Νοέμβριο, δηλαδή σε ανώτερα επίπεδα από 92 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Κάτι που θα σήμαινε ακριβότερο φυσικό αέριο για τον επόμενο μήνα, προεξοφλώντας και ακριβότερη ηλεκτρική ενέργεια στην εγχώρια χονδρεμπορική αγορά.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates