Από το euro2day.gr
Οι αντιδράσεις για το περίφημο άρθρο 191 του νέου Ποινικού Κώδικα που ψήφισε η κυβέρνηση εξακολουθούν να είναι ισχυρές κι όχι μόνο από πολιτικούς της αντιπάλους ή τις δημοσιογραφικές οργανώσεις διεθνώς. Μόλις χθες ο Στέφανος Μάνος, που μόνο για... αριστερό ή Συριζαίο δεν μπορείς να τον κατηγορήσεις, άσκησε δριμεία -και ειρωνική- κριτική με άρθρο του στα ΝΕΑ:
Το απόσπασμα: «Δεν μου απαντούν. Περιφρονούν τις απορίες μου. Γιατί; Ως πολίτης, ως ψηφοφόρος, δεν δικαιούμαι να αναρωτιέμαι και να ανησυχώ; Θέλει βέβαια προσοχή μήπως η ανησυχία μου, εκφρασμένη από τις στήλες του Τύπου, κλονίσει την εμπιστοσύνη του κοινού στη δημόσια υγεία, γεγονός που τιμωρείται βάσει του άρθρου 191 του αναμορφωμένου από την κυβέρνηση Μητσοτάκη Ποινικού Κώδικα με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών. Ένα άρθρο που θα ήταν λογικό να υπάρχει ίσως στον Ποινικό Κώδικα της Κομμουνιστικής Κίνας, αλλά δύσκολα γίνεται ανεκτό σε φιλελεύθερο δημοκρατικό καθεστώς της ΕΕ».
Αμέσως παραπάνω είχε θέσει -σε αυτό έρχεται δεύτερος μετά τον Ευάγγελο Βενιζέλο- το ερώτημα γιατί είναι τόσο πολλοί οι θάνατοι στην Ελλάδα, γράφοντας μεταξύ άλλων: «Η απορία μου είναι μήπως στην Ελλάδα τα επιβεβαιωμένα περιστατικά είναι περισσότερα από όσα ανακοινώνονται, ώστε να δικαιολογείται ο υπερβολικός αριθμός θανάτων ή μήπως ο επιβεβαιωμένος αριθμός περιστατικών είναι σωστός αλλά χωλαίνει η νοσηλεία όσων προσβλήθηκαν από Covid-19. Ή ο συνδυασμός και των δύο».
Ο κ. Μάνος δεν είναι ο μόνος που βρίσκει τη διατύπωση του συγκεκριμένου άρθρου του ποινικού κώδικα εξαιρετικά γενική, ασαφή και επικίνδυνη. Το ίδιο συμβαίνει με πολλούς, ακόμη και θετικά προσκείμενους προς την κυβέρνηση, εντός και εκτός Ελλάδος. Τα... μαντάτα έχουν φτάσει μέχρι και το Αμέρικα, αφού η δημοσιογράφος της Washington Post στην οποία έδωσε συνέντευξη ο πρωθυπουργός όχι απλώς ρώτησε αλλά επέμεινε στο συγκεκριμένο θέμα, της διάταξης περί ψευδών ειδήσεων, με ιδιαίτερα καυστικό τρόπο. Λέγοντάς του μεταξύ άλλων ότι είναι λάθος κίνηση, που μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνο κατήφορο (slippery slope).
Τι απάντησε ο πρωθυπουργός; Οτι θα... λάβει σοβαρά υπόψη του τις επισημάνσεις της Αμερικανίδας δημοσιογράφου κι ότι η διάταξη μπήκε για να προστατευθεί η δημόσια υγεία. Γεγονός που προξενεί απορία, δεδομένου ότι α) η διάταξη έχει ήδη ψηφιστεί και β) εκτός από τη δημόσια υγεία, αναφέρεται στην άμυνα, την οικονομία και τις διεθνείς σχέσεις.
Ολως περιέργως, οι συγκεκριμένες ερωτήσεις της Αμερικανίδας δημοσιογράφου δεν υπήρχαν στη μεταφρασμένη βερσιόν που διένειμε το Αθηναϊκό Πρακτορείο και δεν «έπαιξαν» βεβαίως σχεδόν... πουθενά στα ελληνικά ΜΜΕ, παρότι η πρόσβαση στο πρωτότυπο, μέσω Internet, είναι στην εποχή μας πανεύκολη!
Εκτός από τα fake news, υπάρχουν προφανώς και τα... bad news, που όμως «κόβονται» χωρίς να απαιτηθούν ποινικές κυρώσεις.
Κόβονται «οικειοθελώς»...
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου