.

Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2021

ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΛΑΓΚΑΡΝΤ: Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΘΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ !!!

ΑΙΣΙΟΔΟΞΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΘΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙ ΤΟ 2ο ΕΞΑΜΗΝΟ ΤΟΥ 2022...
Τον Δεκέμβριο οι κρίσιμες αποφάσεις για το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων.





Ένα δισέλιδο φυλλάδιο μοίρασε στα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου, η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, προκειμένου να απαντήσει στις ερωτήσεις σχετικά με τα μέτρα που πρόκειται να λάβει η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα για την προστασία των νοικοκυριών από την ακρίβεια.

Στο δισέλιδο αυτό υπήρχε η μέτρηση του πληθωρισμού για τον Οκτώβριο που εκτιμάται στο 4,1%, η οποία προήλθε, σχεδόν εξολοκλήρου από την άνοδο στις τιμές ενέργειας κατά 23,5%. Όλοι οι άλλοι παράμετροι κινήθηκαν γύρω στο 2%. Επίσης, στο ίδιο φυλλάδιο υπήρχε ένας ακόμα δείκτης που μετρά τον πληθωρισμό για τα νοικοκυριά-ιδιοκτήτες ακινήτων, ο οποίος εμφάνιζε ετήσια άνοδο 0,2%. Ένα ακόμα ενδιαφέρον τμήμα του φυλλαδίου περιείχε τις προϋποθέσεις για αλλαγή της νομισματικής πολιτικής, δηλαδή πληθωρισμό άνω του 2%, για μεγάλη διάρκεια και με ανοδικές τάσεις για την περίοδο προβλέψεων, δηλαδή μέχρι το 2024.

Αφού ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε το 2021, η κυρία Λαγκάρντ δήλωσε, πάλι, με ξεκάθαρο τρόπο ότι δεν βλέπει πιθανότητες να πληρούνται και οι τρεις προϋποθέσεις μέσα στο 2022 για άνοδο των επιτοκίων. Για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, οι αποφάσεις θα ληφθούν τον Δεκέμβριο, λαμβάνοντας, ταυτόχρονα, υπόψη την εύθραυστη ανάπτυξη από το αποτύπωμα της πανδημίας.

Κρατάει περισσότερο

Παραδέχθηκε ότι ο πληθωρισμός δεν ήταν τελικά τόσο παροδικός όσο αρχικά είχε εκτιμηθεί, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η ΕΚΤ δεν περιμένει αποκλιμάκωση το επόμενο έτος. Σύμφωνα με την κυρία Λαγκάρντ, οι δύο από τις τρεις αιτίες που ενίσχυσαν τον πληθωρισμό το 2021 θα εξακολουθήσουν να τροφοδοτούν πληθωριστικές πιέσεις τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 2022, όταν θα ξεκινήσει η αποκλιμάκωσή του. Όπως εξήγησε στο Ευρωκοινοβούλιο, ο πληθωρισμός αυξήθηκε από την άνοδο στις τιμές ενέργειας, τα προβλήματα στην προσφορά από την απότομη ζήτηση, με το άνοιγμα της οικονομίας και λόγω της επαναφοράς των συντελεστών ΦΠΑ στη Γερμανία στα προ-covid επίπεδα.

Ο τρίτος παράγοντας, δηλαδή η επαναφορά των συντελεστών ΦΠΑ δεν θα υπάρχει το 2022. Όμως, οι άλλες δύο πληθωριστικές πιέσεις θα εξακολουθούν να διατηρούν τις τιμές υψηλά μέχρι τα μέσα του 2022. Η εκτίμηση αυτή στηρίζεται στην αναμενόμενη εξομάλυνση της προσφοράς και της ζήτησης, η οποία διαταράχθηκε λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον Covid και στη συνέχεια με το άνοιγμα των αγορών. Η ισορροπία αυτή απαιτεί χρόνο, όπως είπε, προκειμένου ο ιδιωτικός τομέας να είναι σε θέση να προβλέψει το ύψος των αποθεμάτων, ενώ αναμένονται επενδύσεις εκεί όπου η αυξημένη ζήτηση σήμερα δημιουργεί ευκαιρίες. Έτσι, θα ενισχυθεί η πλευρά της προσφοράς.

Επιτόκια και αγορές ομολόγων

Οι ίδιοι παράγοντες που θα διατηρήσουν τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα, δηλαδή οι τιμές ενέργειας και οι ελλείψεις στην προσφορά, αποτελούν τις βασικές απειλές για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης βραχυπρόθεσμα. Όπως είπε η ίδια, και η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη κινείται υψηλότερα από το αναμενόμενο, με αποτέλεσμα το ΑΕΠ να κλείσει το 2021 πάνω από τα προ-covid επίπεδα του 2019. Ωστόσο, οι κίνδυνοι από το αποτύπωμα της πανδημία εξακολουθούν να υπάρχουν και, κατά συνέπεια, δεν μπορεί να ληφθεί μια απόφαση, η οποία μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη. Στο ίδιο πλαίσιο πρόκειται να εξεταστεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, παραπέμποντας για τον Δεκέμβριο τις κρίσιμες αποφάσεις. Πάντως, ανέφερε ότι και στο θέμα της ποσοτικής χαλάρωσης, η ΕΚΤ θα λάβει υπόψη τους κινδύνους που μπορεί να βλάψουν την ανάπτυξη. Επίσης, η ΕΚΤ παρακολουθεί από κοντά και τις συζητήσεις για μισθολογικές αυξήσεις, σημειώνοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπιστεί πληθωριστικές εστίες.

Κόστος νοικοκυριών

Σε ό,τι αφορά στο κόστος των νοικοκυριών, η κυρία Λαγκάρντ ανέφερε ότι η ΕΚΤ επεξεργάζεται τη δημιουργία ενός νέου δείκτη που θα παρακολουθεί τις τιμές για τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Ωστόσο, πολλά τεχνικά και μεθοδολογικά προβλήματα πρέπει να λυθούν. Για αυτό δεν αναμένεται νωρίτερα από το 2023. Ένα από αυτά είναι ο διαχωρισμός των ιδιοκτητών που νοικιάζουν το ακίνητο σε τρίτους και αυτών που κατοικούν σε αυτό. Το πρώτο αποτελεί επένδυση και εισόδημα, το δεύτερο κατανάλωση. Πάντως, όπως ανέφερε, ο νέος δείκτης θα λαμβάνει υπόψη μόνο τις αγοραπωλησίες νέων ακινήτων και όχι συναλλαγές μεταξύ νοικοκυριών για ήδη χρησιμοποιημένα ακίνητα.

Με τα έως τώρα δεδομένα, το κόστος για τα νοικοκυριά-ιδιοκτήτες στην Ευρωζώνη έχει αυξηθεί κατά μόλις 0,2%, σε ετήσια βάση. Αυτό συμβαίνει διότι ο δομικός πληθωρισμός εξακολουθεί να κινείται πολύ χαμηλότερα από το 2%, ενώ όλα τα άλλα στοιχεία του "καλαθιού” επίσης κυμαίνονται πέριξ του 2%, με εξαίρεση μόνο την ενέργεια. Για παράδειγμα, οι τιμές τροφίμων, αλκοολούχων ποτών και καπνικών προϊόντων αυξήθηκαν τον Οκτώβριο, σε ετήσια βάση κατά 2%, όσο δηλαδή και τα μη ενεργειακά βιομηχανικά προϊόντα. Άνοδο 2,1% παρουσίασαν οι τιμές των υπηρεσιών. Από την άλλη, οι τιμές ενέργειας αυξήθηκαν κατά 23%.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates