.

Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2021

ΤΑ ΕΛΠΕ ΤΟΥ ΛΑΤΣΗ ΑΦΗΝΟΥΝ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΚΑΙ ΦΟΥΛΑΡΟΥΝ ΓΙΑ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ - ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ !!!

ΑΛΛΩΣΤΕ ΕΚΕΙ ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΤΟ ΧΟΝΤΡΟ ΧΡΗΜΑ(ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ) ΜΕΣΩ ΕΕ ΚΑΙ ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΟΥΡΑ...
Η κοινή επιστολή ΕΛΠΕ-Energean προς την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων, με την οποία αιτιολογείται η απόφασή τους να αποχωρήσουν από το θαλάσσιο οικόπεδο του Δυτ. Πατραϊκού και οι μπίζνες με τις ΑΠΕ.



Βυθίζεται η έρευνα-παραγωγή υδρογονανθράκων στην Ελλάδα

Φυλλορροεί τα τελευταία δύο χρόνια η εγχώρια έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων, εξαιτίας της κωλυσιεργίας των αρμόδιων αδειοδοτικών αρχών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και της απροθυμίας οργάνωσης των απαραίτητων υποδομών. Επί της ουσίας, αυτό μεταφράζεται στην απροθυμία της κυβέρνησης να ενθαρρύνει αυτού του είδους τις έρευνες, αφού πριμοδοτεί την πράσινη ανάπτυξη.

Το Euro2day.gr παρουσιάζει την κοινή επιστολή προς την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) που απέστειλαν στις 7 Οκτωβρίου η ΕΛ.ΠΕ. και η Energean Oil & Gas, με την οποία αιτιολογείται η απόφασή τους να αποχωρήσουν από το θαλάσσιο οικόπεδο του Δυτικού Πατραϊκού. Οι πρακτικές, μάλιστα, τις οποίες περιγράφουν οι δύο εταιρείες, ευθύνονται εν πολλοίς για την επιστροφή στο ελληνικό δημόσιο, από τις αρχές του έτους, των δικαιωμάτων έρευνας και παραγωγής σε τρία ακόμη οικόπεδα.

Τέσσερις είναι οι λόγοι που επικαλούνται στην επιστολή τους ΕΛ.ΠΕ. και Energean:

  1. Η καθυστέρηση στην περιβαλλοντική αδειοδότηση της γεώτρησης, η οποία αποδίδεται στην κωλυσιεργία της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΔΙ.Π.Α.) του ΥΠΕΝ να αποστείλει τις παρατηρήσεις της στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), που έχει υποβληθεί από τον operator της μίσθωσης (ΕΛ.ΠΕ.).
  2. Η μη ύπαρξη κατάλληλης υποδομής εφοδιαστικής βάσης (σ.σ. λιμάνι) στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας.
  3. Η έλλειψη διαθεσιμότητας από το λιμάνι του Αστακού για τη φιλοξενία της εφοδιαστικής βάσης μετά τις 31/12/2022, με τις σεισμικές έρευνες να χρειάζεται να διαρκέσουν ως το 2023, μετά την παράταση που δόθηκε από την ΕΔΕΥ.
  4. Η απουσία των αναγκαίων τεχνικών προδιαγραφών (επιτρεπόμενες χρήσεις, διαθέσιμοι χώροι, υφιστάμενες υποδομές) στις λοιπές υφιστάμενες λιμενικές εγκαταστάσεις, της Πάτρας, της Κυλλήνης και του Αιγίου, ώστε να υποστηριχθεί επαρκώς και με ασφάλεια η λειτουργία της εφοδιαστικής βάσης.

Έτσι, από τα αρχικά τέσσερα χερσαία οικόπεδα που είχαν παραχωρηθεί από το ελληνικό δημόσιο για έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων απέμεινε πλέον ένα, αυτό των Ιωαννίνων, με μοναδικό παραχωρησιούχο την Energean. Στις αρχές του έτους, η ισπανική Repsol με την Energean εγκατέλειψαν την Αιτωλοακαρνανία και ακολούθησε το καλοκαίρι και η ΕΛ.ΠΕ., που επέστρεψε τα δικαιώματα για την «Αρτα-Πρέβεζα» και τη «Β.Δ. Πελοπόννησο». Η Repsol, επίσης, αποχώρησε και από το οικόπεδο των Ιωαννίνων, ενώ άγνωστες παραμένουν οι βουλές της για την τύχη της συμμετοχής της στο μπλοκ «Ιόνιο», όπου το 50% κατέχει η ΕΛ.ΠΕ.

Από την άλλη πλευρά, τα επτά θαλάσσια οικόπεδα που παραχωρήθηκαν έγιναν έξι, αφού επιστρέφει στα συρτάρια του δημοσίου η άδεια για τον Δυτικό Πατραϊκό. Ένα ακόμη μπλοκ, το 10, στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, που ανήκει 100% στην ΕΛ.ΠΕ., τίθεται εν αμφιβόλω, καθώς ισχύει πλέον το Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία του Κόλπου, μετά την απόρριψη από το ΣτΕ, φέτος τον Φεβρουάριο, των αιτήσεων που είχαν ασκηθεί για την ακύρωσή του.

Πώς θα μπορέσουν να γίνουν έρευνες για υδρογονάνθρακες στη θαλάσσια περιοχή που εκχωρήθηκε και η οποία βρίσκεται στα όρια της προστατευόμενης περιοχής του Κυπαρισσιακού Κόλπου; Δεν αποκλείεται, συνεπώς, το επόμενο οικόπεδο που θα αφήσει η ΕΛ.ΠΕ. να είναι το 10.

Έτσι, φαίνεται να απομένουν για έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων ένα χερσαίο και πέντε θαλάσσια οικόπεδα. Από αυτά, το «Κατάκολο», το μόνο βεβαιωμένο κοίτασμα με 14 εκατ. βαρέλια πετρέλαιο και αξία στα 330 εκατ. ευρώ, περιμένει εδώ και δύο χρόνια την περιβαλλοντική άδεια, προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες εξόρυξης.

Στην πολλά υποσχόμενη Νότια Κρήτη, πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ Αριστοφάνης Στεφάτος γνωστοποίησε ότι αναμένεται ενημέρωση από την κοινοπραξία Total-ExxonMobil-ΕΛ.ΠΕ. για τον χρόνο εκκίνησης της πρώτης φάσης των σεισμικών ερευνών, αφήνοντας, μάλιστα, ανοικτό το ενδεχόμενο να δοθεί και νέα παράταση εφόσον κριθεί αναγκαίο, πέραν του Οκτωβρίου 2022. Η κοινοπραξία έχει αποκτήσει δικαιώματα για δύο περιοχές, Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Τα υπόλοιπα μπλοκ, για τα οποία αγνοείται η τύχη της επόμενης φάσης, δηλαδή, των γεωφυσικών ερευνών, είναι το 2, Δυτικά της Κέρκυρας (25% ΕΛ.ΠΕ. και 75% Energean) και το «Ιόνιο» (50% ΕΛ.ΠΕ. και 50% Repsol).


ΕΛΠΕ: «Στο κάδρο» και τα υπεράκτια αιολικά για τους στόχους στις ΑΠΕ

Στη διεύρυνση των «πράσινων» τεχνολογιών στις οποίες δραστηριοποιούνται στοχεύουν τα Ελληνικά Πετρέλαια, εντάσσοντας στα σχέδιά τους και τα υπεράκτια αιολικά πάρκα. Έτσι, πέρα από τα φωτοβολταϊκά και τις χερσαίες αιολικές μονάδες, ο Όμιλος «βλέπει» και την αξιοποίηση του αιολικού δυναμικού των ελληνικών θαλασσών ως όχημα για την αύξηση του μεριδίου του στις ΑΠΕ.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το επικείμενο «άνοιγμα» στη χώρα μας του κλάδου των θαλάσσιων αιολικών αποτέλεσε αντικείμενο συνάντησης που είχε πριν από μερικές ημέρες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου με τη διοίκηση των ΕΛΠΕ.

Όπως είναι γνωστό, το ΥΠΕΝ δρομολογεί άμεσα τη θέσπιση του θεσμικού πλαισίου ανάπτυξης offshore αιολικών στη χώρα μας, το οποίο σύμφωνα εκτός απροόπτου θα συμπεριληφθεί στο ίδιο σχέδιο νόμου με το καθεστώς των μονάδων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και με τη δεύτερη φάση απλοποίησης της αδειοδότησης νέων έργων ΑΠΕ. Το γενικό περίγραμμα του θεσμικού πλαισίου, όπως και του υπόλοιπου νομοσχεδίου, παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο στις αρχές του μήνα.

Θέση στις υποψήφιες «πράσινες» επενδύσεις

Μιλώντας στο Insider.gr, στελέχη των ΕΛΠΕ σημειώνουν ότι τα offshore αιολικά εντάσσονται στο κάδρο των υποψήφιων «πράσινων» επενδύσεων του Ομίλου, καθώς η τεχνολογία τους είναι πλέον αρκετά ώριμη, για να αξιοποιηθεί και στις ελληνικές θάλασσες.

«Το ενδιαφέρον μας για τα υπεράκτια αιολικά είναι γνωστό και δεδομένο, στο πλαίσιο της στρατηγικής μας για ανάπτυξη στις ΑΠΕ και του στόχου υλοποίησης έργων συνολικής ισχύος 2 GW έως το 2030», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι ο παραπάνω στόχος ανήκει στον δεύτερο πυλώνα του Vision 2025, ο οποίος προβλέπει τη δημιουργία ουσιαστικής δραστηριότητας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στην πορεία για την επίτευξή του στόχου, ήδη από το τέλος του 2021 τα Ελληνικά Πετρέλαια θα έχουν κάνει το πρώτο σημαντικό βήμα, καθώς έως τότε η εγκατεστημένη ισχύ των έργων ΑΠΕ του Ομίλου θα ανέρχεται στα 300 MW.

Την ίδια στιγμή, η πρόθεση για «είσοδο» στα υπεράκτια αιολικά καταδεικνύει ότι τα ΕΛΠΕ διεκδικούν θέση σε όλες τις νέες τεχνολογίες που θα επιτρέψουν την «πράσινη» μετάβαση. Έτσι, έρχεται να πλαισιώσει τα σχέδια για τη δραστηριοποίηση στην αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, με τον Όμιλο να έχει υποβάλει άδειες για μονάδες ισχύος 300 MW, καθώς και τα επενδυτικά πρότζεκτ για «μπλε» υδρογόνο.


ΕΛΠΕ: Πρώτο τρίμηνο του 2022 σε λειτουργία το mega φωτοβολταϊκό στην Κοζάνη


Στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης των μηχανολογικών εργασιών βρίσκεται το φωτοβολταϊκό πάρκο των ΕΛΠΕ ισχύος 204 MW στην Κοζάνη, με την ολοκλήρωση του έργου να αναμένεται έως τέλος του έτους. Το πρώτο τρίμηνο του 2022 αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία, δίνοντας ώθηση στον στόχο πράσινου μετασχηματισμού του ομίλου με 2GW εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ έως το 2030. Tα ΕΛΠΕ διαθέτουν ήδη ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ άνω του 1,7 GW - κυρίως φωτοβολταϊκών και αιολικών - σε διάφορα στάδια ανάπτυξης και έχουν θέσει ως στόχο τα 2 GW εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ έως το 2030.

To φωτοβολταϊκό πάρκο στην Κοζάνη είναι το μεγαλύτερο ενιαίο έργο ΑΠΕ που έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα και θα αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα με πλαίσια διπλής όψεως στην Ευρώπη. Έχει χωροθετηθεί σε μία έκταση 4.400 στρεμμάτων και περιλαμβάνει τη κατασκευή συνολικά 18 φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων με ηλιακούς συλλέκτες, που συνδέονται σε υπό κατασκευή υποσταθμό υψηλής τάσης εντός του έργου και διασυνδετική γραμμή υψηλής τάσης περίπου 12 χιλιομέτρων από του υποσταθμό μέχρι το ΚΥΤ Καρδιάς.

ΠΗΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates