Η αυξητική τάση στο κόστος ενέργειας και οι περιορισμοί στη λειτουργία της αγοράς, λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, προοιωνίζονται νέο κύμα ανατιμήσεων ενόψει Χριστουγέννων από υπερχρεωμένες επιχειρήσεις που αδυνατούν να απορροφήσουν τις επιβαρύνσεις.
Με τις προβλέψεις να αναφέρουν διατήρηση της κρίσης στο ενεργειακό μέτωπο στο μεγαλύτερο μέρος του α’ εξαμήνου της νέας χρονιάς, μερίδα της αγοράς για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που συσσώρευσε κατά τη διάρκεια της πανδημίας -και οι οποίες ξεπαγώνουν με την απόσυρση των μέτρων στήριξης- θα υποχρεωθεί σε αυξήσεις τιμών σε προϊόντα και υπηρεσίες.
Σύμφωνα με στοιχεία της έρευνας του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, εν μέσω πανδημίας αυξήθηκαν οι επιχειρήσεις με πολλαπλές ληξηπρόθεσμες οφειλές σε 22,3% τον Ιούλιο. Ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, εκτίμησε μιλώντας στην εκδήλωση για την παρουσίαση της έρευνας ότι με πάνω από μία στις πέντε επιχειρήσεις υπερχρεωμένες και το 85% να αποκλείεται από κάθε στήριξη στο μέλλον, είναι αδύνατον να απορροφηθούν οι νέες ανατιμήσεις στο κόστος ενέργειας. Προέβλεψε αυξήσεις τιμών της τάξης του 30% μέχρι τις γιορτές και ζήτησε οριζόντια μέτρα στήριξης στην αγορά.
Εντωμεταξύ, σύμφωνα με την έκθεση, ο πληθωρισμός φαίνεται ήδη να μετακυλίεται στους καταναλωτές, αφού σχεδόν 1 στις 4 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις αύξησαν τις τιμές τους στο α' εξάμηνο του 2021. Επιπλέον, περισσότερες από 1 στις 5 επιχειρήσεις εκτιμούσαν ότι θα αυξήσουν τις τιμές τους και στο β’ εξάμηνο του 2021. Και τα δύο ποσοστά αποτελούν ρεκόρ για τις έρευνες κλίματος του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ.
ΠΗΓΗ-ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου