.

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021

ΕΤΣΙ ΘΑ ΕΡΘΕΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ;;; ΚΟΛΛΗΜΕΝΕΣ ΣΤΑ ΓΡΑΝΑΖΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ 3.500 ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ !!!

 



Καθυστερήσεις, που φθάνουν ακόμη και τις 736 ημέρες, καταγράφονται στην έγκριση ή στον έλεγχο ολοκληρωμένων επενδυτικών σχεδίων. Αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκονται σε εκκρεμότητα 3.500 επενδυτικά σχέδια σε επίπεδο Περιφερειών. Τα 1.500 εξ αυτών αφορούν σχέδια που έχουν αιτηθεί την υπαγωγή τους στον Αναπτυξιακό Νόμο και 2.000 που ενώ έχουν ολοκληρωθεί, δεν έχουν ελεγχθεί.

Οι καθυστερήσεις αυτές αποδίδονται από την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης στην υποστελέχωση των Περιφερειών. «Οι Περιφέρειες που είχαν την αρμοδιότητα, δεν είχαν την αντίστοιχη διοικητική δυνατότητα», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης, με τον αναπληρωτή υπουργό κ. Νίκο Παπαθανάση να δηλώνει πως με το νέο θεσμικό πλαίσιο -τα επενδυτικά σχέδια άνω των 700.000 ευρώ θα ελέγχονται από ορκωτούς ελεγκτές- θα αποσυμφορηθεί το σύστημα και 3-4 μήνες από την ψήφιση του νέου Αναπτυξιακού θα υπάρχει πλήρης αποσυμφόρηση και στις Περιφέρειες.

Στόχος του νέου Αναπτυξιακού νόμου -θα κατατεθεί στη Βουλή τον Δεκέμβριο και θα ψηφιστεί αρχές του 2022- είναι από την υποβολή ενός επενδυτικού σχεδίου έως την αξιολόγηση και ένταξη στο ανάλογο καθεστώς, να μην περνούν πάνω από 60 ημέρες.

Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα φιλόδοξο στόχο, τη στιγμή που σήμερα υπάρχουν περιπτώσεις όπου επενδυτικά σχέδια παρέμειναν κολλημένα στα γρανάζια της γραφειοκρατίας ακόμη και 736 ημέρες.

Βάσει παλαιότερης μελέτης αξιολόγησης προηγούμενων καθεστώτων ενισχύσεων στις ιδιωτικές επενδύσεις (ΓΔΙΕ, ΜΟΔ, ΤΕΕ), το χρονικό διάστημα από την υποβολή αίτησης υπαγωγής έως και την έκδοση απόφασης υπαγωγής για το καθεστώς «Γενικής Επιχειρηματικότητας» του ν. 4399/2016, επί πλήθους 300 αιτημάτων, για το 50% των αιτημάτων ξεπέρασε τις 644 ημέρες, ενώ για το 5% των αιτημάτων ξεπέρασε τις 736 ημέρες. Το μέσο χρονικό διάστημα ανταπόκρισης στα αιτήματα ανήλθε σε 646 ημέρες.

Αντίστοιχα για το καθεστώς των «Νέων Ανεξάρτητων ΜΜΕ» επί πλήθους 134 αιτημάτων, για το 50% των αιτημάτων ξεπεράστηκαν οι 702 ημέρες, ενώ για το 5% των αιτημάτων ξεπεράστηκαν οι 791 ημέρες. Το μέσο χρονικό διάστημα ανήλθε σε 710 ημέρες.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates