Του Κώστα Βενιζέλου
Τους έπιασε η αγωνία να μην εκτεθεί η χώρα. Γι’ αυτό και άρχισε από νωρίς, πριν την υιοθέτηση του ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου για τα Pandora Papers, το γνωστό αφήγημα πως η μη αναφορά ονομαστικά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα είναι για το… καλό της χώρας μας. Αυτή η προσέγγιση προφανώς και αποτελεί καραμπινάτη λογική συγκάλυψης. Μια λογική, η οποία θεωρεί πως όσο το θέμα κρύβεται κάτω από το χαλί δεν υπάρχει!Κουτοπονηριά, που επί της ουσίας διαιωνίζει ένα φαινόμενο, το οποίο θα κυνηγά την Κυπριακή Δημοκρατία και θα της αφανίζει τη φήμη. Την καθιστά χώρα με κακή φήμη. Την καθιστά χώρα που θεωρείται ενίοτε ύποπτη, η οποία σε κάθε περίπτωση φιγουράρει ψηλά στο κατάλογο των αρπακτικών. Με τα “χρυσά διαβατήρια”, το πρόγραμμα των οποίων υιοθετήθηκε για να… σώσει την οικονομία αλλά έσωσε- σε μεγάλο βαθμό- τους λίγους, το “Αλ Τζαζίρα”, μέχρι τα Pandora Papers και μια σειρά άλλα ζητήματα, σκάνδαλα μείζονος σημασίας, η Κύπρος διασύρεται και φαίνεται να μην τους νοιάζει. Κι αυτό γιατί επί της ουσίας τίποτε δεν γίνεται για να αλλάξει.
Από όλα αυτά που έχουν συμβεί στις Βρυξέλλες, με το ψήφισμα, το μόνο που βρήκε να πει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν να απαντήσει στο ΑΚΕΛ. Δεν σχολιάσθηκε το ψήφισμα και το ρεζίλεμα. «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όχι μόνο δεν αρνείται αλλά επιδιώκει την έρευνα, προκειμένου να λάμψει όχι μόνο η αλήθεια, αλλά και να διαψευσθούν για άλλη μια φορά όσοι χρησιμοποιούν τη λάσπη ως μέσο πολιτικής επιβίωσης», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.Αν τούτο ισχύει, γιατί πριν μια εβδομάδα ο ΔΗΣΥ μπλόκαρε τη συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών; Μπορεί να αναγκάσθηκε να αλλάξει στάση, αλλά η αρχική πρόθεση τούς εκθέτει. Ότι, δηλαδή, δεν ήθελαν να συζητηθεί το θέμα τούτο. Γιατί τώρα περιλήφθηκε στην ατζέντα; Επειδή είδαν πως ούτως ή άλλως θα γινόταν αναπόφευκτα. Περαιτέρω, συναίνεσαν να συζητηθεί γιατί τους “έκραξε” η οικουμένη. Εάν θέλουν να λάμψει η αλήθεια και να… επιστρέψουν τη λάσπη, όπως αναφέρουν, τότε γιατί διαφώνησαν με τη συμπερίληψη του ονόματος του Προέδρου στο ψήφισμα;
Λύση η παραίτηση
Μια δημοσιογραφική έρευνα υιοθετήθηκε από ένα κορυφαίο όργανο της ΕΕ, το Ευρωκοινοβούλιο. Όπως είναι γνωστό, το όνομα του Προέδρου αναφέρεται στο σκάνδαλο, επειδή το πρώην δικηγορικό του γραφείο κατηγορείται σχετικά με πράξεις Ρώσου γερουσιαστή με κυπριακή υπηκοότητα και ιδιοκτήτη τεσσάρων υπεράκτιων εταιρειών.Υπενθυμίζεται συναφώς πως όταν είδε το φως της δημοσιότητας το θέμα, ο Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι δεν εμπλέκεται και ότι δεν έχει σχέση με το γραφείο που φέρει το όνομά του. Προφανώς και δεν έπεισε και το Ευρωκοινοβούλιο ζητά εις βάθος διερεύνηση και για τον Κύπριο Πρόεδρο και για άλλους. Σαφώς και η έρευνα που θα διεξαχθεί δεν προεξοφλεί το αποτέλεσμα. Ούτε η ονομαστική αναφορά.
ΠΗΓΗ-Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου